«А що, якби ваша професія зникла?», або 5 нестандартних запитань для співбесіди

Стандартними анкетами не обійтися, щоб зрозуміти, що рухає людиною. Але вдало підібрані та вчасно поставлені неочікувані запитання допоможуть побачити кандидата з потрібного ракурсу. Нестандартні запитання не передбачають правильних чи неправильних відповідей, а дають кандидату можливість розкритися. Приклади таких запитань з коментарями психологів та фахівців з оцінки персоналу — у статті.

Експрес-методи попереднього відбору персоналу

Редакція журналу «Кадровик-01» разом з HR-експертами вибрала п’ять нестандартних запитань, щоб виявити приховані мотиви кандидатів. Відповідали на них респонденти з різних професійних сфер, а інтерпретували відповіді психологи та фахівці з оцінки персоналу. Користуйтеся цим простим інструментом, і дізнаєтеся про претендента те, про що він планував змовчати.

1. Що ви прочитали для свого професійного розвитку за останні місяці?

Це запитання допоможе з’ясувати, чи націлений кандидат на професійне зростання і чи дійсно захоплений своєю справою. Ви дізнаєтеся, наскільки претендент серйозно ставиться до змісту своєї роботи, зрозумієте його прагнення: професійно вдосконалюватися чи навпаки — діяти автоматично, плисти за течією після здобуття освіти.

Варіанти запитання:

«Які семінари, конференції або лекції ви відвідали нещодавно?»
«Кого ви вважаєте авторитетом у вашій професійній сфері?»

На перший погляд, запитання прості. Однак на практиці вони часто збивають з пантелику претендентів, які не вважають за потрібне оновлювати знання. Людина, неспроможна згадати авторів і назви матеріалів, починає нервувати, щось вигадувати або віджартовуватися.

Спеціаліст, який дійсно захоплений своєю справою, розповість вам, що нове з’явилося в його професії, про що сперечаються на форумах його колеги, назве кілька актуальних видань, інтернет-порталів та прізвища авторів.

Коментар фахівця

Особливо корисне запитання про професійне читання, якщо ви шукаєте бухгалтерів, юристів, фахівців у сфері IT, технологів і медиків. У цих напрямках діяльності знання оновлюються майже щотижня. Сьогоднішні прогалини завтра виявляться профнепридатністю.

Сторітелінг у роботі HR-менеджера: 4 принципи

2. У вас з’явилося необмежене джерело доходу. Як будуватимете своє життя?

Запитайте про це і ви дізнаєтеся, прагне кандидат до самореалізації чи працює вимушено. Це запитання — вигадка, тому не треба уточнювати співрозмовнику, звідки у нього візьмуться гроші. Поясніть, що йдеться про надприродне невичерпне джерело доходу. Запропонуйте кандидату поставитися до цього, як до гри.

Відповідей може бути безліч. І єдиної правильної немає. Кожен бачить запропоновані обставини по-своєму. Редакція виявила три групи відповідей.

Перша група — «Я вільний!». Людина говорить буквально, що нарешті покладе край рабському життю «найманця» і почне жити: подорожувати, вирощувати квіти, писати картини або візьметься за книгу. У цій відповіді немає нічого поганого, якщо позиція, на яку ви розглядаєте кандидата, з розряду лінійних виконавців. Зазвичай на таких посадах працюють не за покликанням, а тому, що треба утримувати сім’ю і на щось жити. Самореалізуються в чомусь іншому. Наприклад, людина не відчуває натхнення за касою супермаркету, але щаслива, коли співає в караоке.

Коментар фахівця

Остерігайтеся такої відповіді, якщо підбираєте в компанію лідера для розвитку підлеглих або впровадження нових технологій. Тут потрібна людина, по-справжньому захоплена справою: енергійна, готова до надзусиль.

Друга група — «Натисну на гальма». Сюди можна віднести міркування претендента про те, що, навіть за наявності такого джерела доходу, людина все одно продовжить займатися своєю справою, просто менш інтенсивно. Наприклад, перейде на віддалений графік або стане фрілансером, а може, почне працювати на себе.

Коментар фахівця

Такі відповіді зазвичай дають фахівці з маркетингу і реклами, журналісти, дизайнери, рекрутери, бізнес-тренери та навіть бухгалтери і юристи. Ці кандидати однаковою мірою прагнуть професійного та особистісного розвитку.

Третя група— «Не хочу ніяких змін». Співрозмовник каже, що «постійний дохід — це добре, але роботу свою не кину». Можливо, перед вами консервативна людина, якій важко уявити, що можна побудувати життя інакше. Це фахівець, який усвідомлено вибрав справу, любить те, чим займається.

Коментар фахівця

Так зазвичай відповідають письменники, актори, співаки або лікарі. Їх основний мотив — самореалізація. Добре, коли так міркують претенденти на керівні посади і позиції, які вимагають високого професіоналізму, самоорганізації і продуктивності.

4 сценарії welcome-тренингу: оберіть свій

3. Уявіть, що вашої професії більше не існує. Чим ви займатиметесь?

Це запитання допоможе вам з’ясувати, як претендент поводитиметься в невизначеній ситуації, наскільки він гнучкий і готовий до змін, чи має активну позицію щодо свого життя.

Добре, коли співрозмовник міркує так: «Якщо моєї професії більше немає, уважніше придивлюся до близьких за напрямком діяльності. Користуючись власним досвідом, опаную тонкощі нової професії».

Коментар фахівця

Така відповідь показує, що людина усвідомлено займається своєю справою і не хоче її залишати. Але докладе зусиль, щоб бути компетентною в нових сферах, долати перешкоди і йти до мети в будь-якій ситуації. Це здорова, зріла позиція.

Є схожі відповіді, але дещо з іншим змістом: кандидат впевнений, що не розгубиться, якщо професія зникне. Він вірить у свої сили, нічого не боїться і готовий взятися за нове, не пов’язане з його освітою й досвідом.

Коментар фахівця

Так зазвичай міркує активна молодь: «Можу стати фотохудожником, навчуся робити манікюр або стану відеоблогером».

➤➤➤ Як дізнатися, чого бажають працівники?

4. Які плюси та мінуси системи довічного найму?

Після такого провокативного запитання зрозумієте, що може змусити вашого співрозмовника звільнитися з роботи. Адже воно зведе нанівець ризик почути від кандидата брехню. Якщо запитати про ймовірні причини звільнення прямо, претендент приховає справжні мотиви і дасть соціально бажану відповідь.

Фіксуйте, що претендент вважає для себе прийнятним, а з чим не готовий миритися. Плюси, які він назве — це в широкому сенсі очікування фахівця від роботи, а мінуси — чинники, які змусять його рано чи пізно звільнитися.

Один кандидат відповість, що плюси довічного найму очевидні: стабільність, упевненість в майбутньому, можливість удосконалюватися, добре знайомий колектив. А мінуси — незначні. Наприклад, буде складно працювати в колективі у разі виникнення конфлікту. І ще є небезпека за багато років на одному місці занудьгувати.

Коментар фахівця

Інтерпретуйте цю відповідь, наприклад, так: фахівець цінує стабільність і можливість підвищувати кваліфікацію, але боїться конфліктів, або й сам може їх спровокувати.

➤➤➤ Вакансії — друзям: розвійте ілюзії

Інший респондент продемонструє протилежну позицію — зазначить, що мінусів більше. Якщо працювати в одній компанії багато років, складніше будувати кар’єру і розвиватися. Старожил бачить лише одну модель організації, один стиль управління і вже психологічно не може зійти з обраного шляху.

Коментар фахівця

Якщо співрозмовник відповідає на запитання в такому ключі, можна припустити, що він має підприємницьку жилку і прагне змін. Такі люди чудово покажуть себе в інноваційних проєктах і в період корпоративних нововведень.

5. Назвіть людей, з якими ви не знайомі, але захоплюєтеся ними. Чим саме?

Відповідь на це запитання покаже, які якості, риси, вчинки і досягнення в інших цінує кандидат. А ще ви дізнаєтеся, яких якостей не вистачає йому.

Варіанти запитань:

«З ким із сучасних знаменитостей вам цікаво було б поговорити? Що б ви запитали?»
«Який історичний діяч вас захоплює?»

Коли людина розмірковує про незнайомих людей, вона говорить не про їхні реальні якості, а про своє уявлення про них. Слухайте, які прояви людей співрозмовник вважає гідними поваги і захоплення. Запитайте, чи має він сам якісь з перелічених якостей. Такий прийом дасть більше корисної інформації про особу, ніж пропозиція розповісти про свої позитивні і негативні якості.

Почувши запитання, співрозмовник може спочатку насторожитися і відповісти так: «У мене немає кумирів!». Не поспішайте робити висновок, що перед вами соціопат, який погано уживається з іншими. Швидше за все, це перша реакція, яку кандидат видав від несподіванки. Зауважте, що вам цікаво дізнатися, що взагалі приваблює в людях вашого співрозмовника. Поясніть, що не чекаєте правильної чи неправильної відповіді. Для вас важливо зрозуміти, які якості або досягнення інших людей йому близькі.

Коментар фахівця

Слідкуйте за відповідями.

Люди, психологічно стабільні і впевнені в собі, звертають увагу на позитивні якості інших: «Мене надихають лідери, які домоглися і професійного успіху, і внутрішньої гармонії, не бояться круто змінити своє життя».

Ті ж, хто зациклений на проблемах і схильний звинувачувати у власних невдачах обставини, більше говоритимуть про негативні прояви інших людей. Наприклад, ви можете почути таку відповідь: «Я поважаю тих, хто вміло усуває конкурентів, за словом до кишені не полізе і легко впорається з будь-яким опонентом». Те, на чому зосереджує увагу співрозмовник, і характеризує його переваги.

★ 12 ідей для мотивації персоналу ★

Поради насамкінець

1. Нестандартні запитання корисні в тих компаніях, де управлінці і HR-менеджери точно знають, яких кандидатів, з якими особистими якостями вони б хотіли бачити в своїй команді та корпоративній культурі. В іншому випадку можна отримати аж ніяк не те, що задумували.

2. Не спонукайте кандидата до правильної відповіді. Часто в запитанні рекрутера легко зчитується бажана відповідь. Така «правда» компанії не потрібна. Якщо рекрутер неправильно з’ясує справжні мотиви і погляди співрозмовника, в компанію може потрапити випадкова людина.

3. Коли готуватиметеся до співбесіди, скористайтеся таблицею з інтерпретаціями відповідей. Пересвідчіться на практиці, що нестандартні запитання «розворушать» кандидата та складуть його реальний портрет.

І пам’ятайте: нестандартні запитання — не для того, щоб загнати кандидата у глухий кут. Це лише спосіб ліпше зрозуміти його особливості.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді