Канікул не буде. Депутати планують заборонити переноси робочих днів з 2022 року

Законодавці проаналізували досвід країн світу — в Білорусі, Польщі, Словаччині, Чехії, Литві, Франції, Німеччині, Данії, Нідерландах, США та інших країнах робочі дні не переносять

Канікул не буде. Депутати планують заборонити переноси робочих днів з 2022 року

Група народних депутатів на чолі з керівником комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галиною Третьяковою зареєстрували у ВР проект Закону України «Про внесення змін до статті 67 Кодексу законів про працю України щодо узгодження вітчизняного законодавства із законодавством країн членів Європейського Союзу у питанні перенесення робочих днів» (законопроект від 15.01.2021 № 4597).

Перенесення робочих і вихідних днів у 2021 році

Законопроект передбачає:

  • заборонити переносити вихідні та робочі дні на підприємстві, крім випадків, встановленихчастиною третьою статті 67 КЗпП;
  • вилучити з КЗпП норму, яка дозволяє КМУ рекомендувати керівникам підприємств перенести вихідні та робочі дні у порядку і на умовах, установлених законодавством, для працівників, яким встановлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями (ч. 4 ст. 67 КЗпП).

Вихідні дні 2021

Автори законопроекту вважають, що надмірна кількість перенесених робочих днів негативно впливає на продуктивність праці, мінімізує можливості роботи з інвесторами та донорами і назагал формує негативну репутацію бізнеспотенціалу України у світі.

У разі, якщо закон буде прийнятий ВР, він набере чинності з 01 січня 2022 року.

Нагадаємо, що у 2021 році КМУ рекомендував підприємствам перенести такі робочі дні:

  • з п’ятниці 8 січня на суботу 16 січня;
  • з понеділка 23 серпня на суботу 28 серпня;
  • з п’ятниці 15 жовтня на суботу 23 жовтня.

Підстава — розпорядження КМУ «Про перенесення робочих днів у 2021 році» від 30.09.2020 № 1191-р.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами ВР

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Оплата лікарняних в період воєнного стану», який відбудеться 6 червня. Спікер — керівник експертної групи «Експертус Кадри» Ольга Догадіна. У програмі — скільки може бути е-лікарняних поспіль, як з’ясувати: е-лікарняний первинний чи продовження попереднього, як оформити лікарняний з-за кордону. Також дізнаєтеся як оплачувати лікарняний суміснику, чи оплачувати лікарняний виконавцю робіт за ЦПД та як оплатити е-лікарняний, якщо працівник звільняється.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Оплата лікарняних в період воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
11421

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9612

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
16823

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1539

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді