Військовий облік та штрафи для роботодавців

Під час особливого періоду покарання суворіше

Військовий облік та штрафи для роботодавців

Держпраці нагадала про відповідальність роботодавців за неналежний контроль за належним військовим обліком працівників. 

Військовий облік на підприємстві: покарання

Вимоги щодо цього встановила постанова Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. №1487 «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів».

За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію передбачена відповідальність (ст. 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Так, розмір стягнення становить: 

  • для громадян: 100-200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-3400 грн); 
  • для посадових осіб: 200-300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400-5100 грн).

В особливий період величина стягнення збільшується (як і в разі повторного порушення впродовж року). В такому разі сума штрафу становить 3400-5100 грн та 5100-8500 грн для громадян та для посадових осіб відповідно.

Так, у громадян України можуть перевіряти наявність військово-облікових документів або ж відображення інформації у документах що надаються через додаток «Дія». Для призовників військово-обліковими документом є посвідчення про приписку до призовної дільниці, для резервістів — військовий квиток, для військовозобов'язаних — військовий квиток або тимчасове посвідчення.

Перевірку документів можуть здійснювати державні органи, органи місцевого самоврядування та підприємства під час прийняття на роботу чи на навчання.

Роботодавець також веде персональний облік призовників і військовозобов'язаних (йдеться про відомості щодо призовників і військовозобов’язаних за місцем їхньої роботи або навчання).

Прийняти нового працівника на роботу (або навчання) та взяти на персональний військовий облік можна лише після того, як особу візьмуть на військовий облік у районному чи міському територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (в органах СБУ чи підрозділах служби зовнішньої розвідки).

Нового працівника потрібно ознайомити під особистий підпис з правилами військового обліку.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці 

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Оплата лікарняних в період воєнного стану», який відбудеться 6 червня. Спікер — керівник експертної групи «Експертус Кадри» Ольга Догадіна. У програмі — скільки може бути е-лікарняних поспіль, як з’ясувати: е-лікарняний первинний чи продовження попереднього, як оформити лікарняний з-за кордону. Також дізнаєтеся як оплачувати лікарняний суміснику, чи оплачувати лікарняний виконавцю робіт за ЦПД та як оплатити е-лікарняний, якщо працівник звільняється.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Оплата лікарняних в період воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про стан військового обліку

Складіть наказ про стан військового обліку на підприємстві 2023 рік і завдання з військового обліку на 2024 рік за зразком від наших експертів.
46726

План роботи з військового обліку на 2024 рік

Складіть план роботи з військового обліку 2024 за зразком. Так зможете відслідковувати обов’язкові заходи з військового обліку, а також упорядкуєте свою роботу.
17317

Відомість до ТЦК про наявність і технічний стан транспортних засобів і техніки, а також про громадян, які працюють на підприємстві, в установі та організації на таких транспортних засобах і техніці

Керівники підприємств мають подавати до ТЦК за місцем знаходження щороку до 20 червня та 20 грудня інформацію про наявність транспортних засобів і техніки, їх технічний стан, а також про громадян, які працюють на підприємствах на таких транспортних засобах і техніці.
44843

Військовий облік

Ведення військового обліку – обов'язкова умова діяльності підприємства будь-якої форми власності. Враховуючи актуальність даного питання у наш час, слід звернути детальну увагу на особливості здійснення військового обліку на підприємстві та процедурах організації і дізнатися більше про порядок військового обліку. Матеріал стане вашим путівником під час організації військового обліку на підприємстві з нуля, адже містить усі головні, як законодавчі, так і практичні положення про військовий облік для ведення обліку військовозобов'язаних.
24008

Військовий облік жінок

Військовий облік жінок в Україні — тема, яка є досить актуальною останні кілька років. Найбільш актуальні питання: граничний вік перебування на військовому обліку жінок; що містить нова редакція наказу про військовий облік жінок; перелік професій жінок на військовий облік; алгоритм взяття на військовий облік жінок. Усе про військовий облік жінок року читайте у статті, що підготували наші експерти.
30726

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді