Антикоронавірусний етикет: 5 способів безпечних привітань у діловому світі

Коронавірус вносить корективи в усталені правила етикету. Як запобіжний засіб від зараження перші особи країн світу вирішили скасувати рукостискання. А що ж натомість? Скористайтеся «уханським потискуванням», традиційним індійським вітанням «намасте» або «потисніть ноги»

Новий вірус вдарив по світовій економіці й забрав життя тисяч людей. Його спалах також вплинув на побутові, ділові та релігійні практики всього світу.

Коронавірусна інфекція передається через тілесний контакт з інфікованою людиною. Щоб уникнути активного поширення вірусу, експерти і лікарі радять відмовитися від рукостискань, поцілунків у щоку, дотиків щоками та обіймів.

У Китаї вигадали нове привітання «уханське потискування», щоб запобігти поширенню коронавірусу. Детальніше — далі у статті.

«Клуб без рукостискань»

Ризик заразитися турбує політиків. Перед початком наради міністр внутрішніх справ Німеччини Хорст Зеехофер відмовився тиснути руку канцлеру Ангелі Меркель. Меркель у відповідь розсміялася і схвалила дії свого підлеглого

Антикоронавірусний етикет: 5 способів безпечних привітань у діловому світі

Побоювання затьмарили і перший день переговорів про майбутнє відносин Британії з Євросоюзом. На зустрічі у штаб-квартирі Єврокомісії в Брюсселі представники обох сторін домовилися не тиснути один одному руки.

Як убезпечити шефа від незапланованих візитів

Європейська футбольна асоціація ухвалила рішення скасувати обов’язкові рукостискання футболістів перед матчем.

А кав’ярня Sturbacks рекомендує відвідувачам приходити в заклад зі своїми чашками.

Рукостискання переносять удвічі більше бактерій порівняно з швидким ударом кулаками або «п’ятірнею», — пише The Guardian.

«Я офіційно раджу утриматися від практики рукостискання і за зменшення фізичних контактів у спілкуванні, в тому числі й поцілунку в знак вітання», — заявив міністр охорони здоров’я Франції Олів’є Веран.

Як більш безпечні альтернативи директор Всесвітньої організації охорони здоров’я з пандемії Сільві Бренд схвалила удари ліктями та ногами і традиційні помахи рукою. Детальніше про способи привітання >>>

Антикоронавірусний етикет: 5 способів безпечних привітань у діловому світі

Способи безпечних привітань

1. Удари ліктями. Такий спосіб привітань зберігся ще з часу вірусу Ебола, тому його назвали Ebola Handshake. Щоб привітатися, достатньо лише стукнутися ліктями. Спосіб безпечний, оскільки обмежує тілесний контакт долонями

Антикоронавірусний етикет: 5 способів безпечних привітань у діловому світі

Антикоронавірусний етикет: 5 способів безпечних привітань у діловому світі

Голова служби охорони здоров’я США Джером Адамс запропонував на час спалаху вірусу в знак вітання стикатися ліктями. Й одразу ж продемонстрував це — привітався ліктями із сенатором Річардом Блюменталем і губернатором Коннектикуту Недом Ламонтом. Привітання ліктями практикує і помічник генерального директора Всесвітньої організації охорони здоров’я Брюс Ейлвард.

2. Привітання ногами. Зараз у світі все частіше використовують привітання ступнями. Якщо боїтеся торкатися інших людей руками, двічі стукніться протилежними ногами. Взуття вбереже від тілесного контакту, а легкий танець — підніме настрій

Антикоронавірусний етикет: 5 способів безпечних привітань у діловому світі

У Тегерані чоловіки просто торкаються один одного внутрішніми боками стоп прямо у взутті. Президент Танзанії Джон Магуфулі зустрічався з лідером опозиції — і також уважав за краще «потиснути ноги». Згодом і федерація футболу Танзанії заборонила гравцям тиснути руки перед початком матчу.

Оптимізуйте витрати на канцтовари

3. Намасте. Під час поширення вірусу набуло популярності й традиційне індійське привітання — намасте. Воно не потребує жодного тілесного контакту з партнером.

Щоб привітатися таким способом, просто складіть обидві долоні та злегка вклоніться. Не бійтеся, що цей жест видасться недоречним — привітанням уже активно користується принц Уельський.

Президент США відмовився від рукостискань на користь традиційного індійського вітання «намасте».
«Я щойно повернувся з Індії, і там я нікому не тиснув рук. Це було легко, оскільки вони роблять ось так», — сказав президент США і продемонстрував індійське вітання на офіційній зустрічі. Так він привітав прем’єр-міністра Ірландії Лео

Антикоронавірусний етикет: 5 способів безпечних привітань у діловому світі

4. Жест із «Зоряного шляху». Навіть до такої проблеми, як коронавірус, підійдіть із гумором. Жест із відомої стрічки порекомендували американські політики. Проте не всім вдається правильно його виконати.

Антикоронавірусний етикет: 5 способів безпечних привітань у діловому світі

5. Поплескування по спині. Міністр охорони здоров’я австралійського штату Новий Південний Уельс запропонував тимчасово замінити рукостискання поплескуванням по спині.

Не забувайте про інші важливі правила — кашляйте у лікоть і не торкайтеся руками обличчя у громадських місцях.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді