Як дезінфекція приміщень допоможе вам подолати страх працівників заразитися на роботі

Проблема, з якою вже зіткнулися роботодавці, — працівники бояться йти на роботу. Мовляв, заразитися на COVID-19 можна, просто торкнувшись поруччя, дверей чи крана в туалеті. Як заспокоїти колег і налаштувати на роботу без страху? Організуйте дезінфікування робочих та санітарних зон, транспортних засобів підприємства. Обов’язково доведіть до персоналу, що, як, скільки разів робите для дезінфекції. Ця стаття допоможе впоратися і з першим, і з другим завданням

Перша думка про те, що потрібна стаття в журналі, з’явилася, коли я побачила звернення на Гарячу телефонну лінію журналу «Кадровик-01»:

«У нас частина людей відмовляються виходити на роботу, бо бояться заразитися, і не лише один від одного, а й через те, що торкаються дверей чи кранів у санітарних кімнатах. Наше підприємство працює, ми не підпали під обмеження Кабміну як ресторани і ТРЦ, але серед персоналу поширюються панічні настрої. Що робити?..».

Коли такі звернення пішли десятками, взялася за цей матеріал. В його основі — не лише мій власний досвід, а й рекомендації Держпраці, оприлюднені на офіційному сайті Служби, дані Центрів контролю та профілактики захворювань, а також відомості, оприлюднені ВВС.

>>>Визначте варіанти роботи персоналу для підприємства, що продовжує працювати чи призупинило діяльність

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), МОЗ, Червоний хрест радять:

  • працівникам — регулярно обробляти руки спиртовмісним засобом або мити їх із милом 20–30 секунд. Це головний захід для профілактики інфікування. Якщо на поверхні рук є вірус, то оброблення спеціальним засобом або миття з милом уб’є його;
  • роботодавцям — мити робочі поверхні, використовуючи засоби дезінфекції.

Чи справді потрібна посилена дезінфекція

Дезінфекція робочої зони — одна з найважливіших складових у профілактиці COVID-19. Від того, наскільки ретельно проведуть дезінфекцію, залежить здоров’я працівників.

Організуйте дезінфекцію приміщень та транспорту

COVID-19 поширюється через крихітні краплини, що виділяються з носа та рота зараженої людини під час кашлю чи чхання. За одного кашляння виділяється до 3000 крапель. Вони можуть осідати на одязі чи поверхнях.

Центр контролю та профілактики захворювань (CDC) уважає, що дотик до обличчя після дотику до поверхні чи предмета, на яких є вірус, не є основним способом його поширення. Попри це і CDC, і ВООЗ наголошують, що миття рук і щоденна дезінфекція поверхонь, до яких часто торкаються, — це ключовий чинник, щоб запобігти поширенню COVID-19. Хоча досі ніхто не порахував, скільки точно випадків хвороби пов’язані із забрудненими поверхнями, експерти ВООЗ радять бути обережними.

Як довго коронавірус живе на поверхнях

Вірус може жити на дверних ручках, пластикових або ламінованих поверхнях та інших твердих предметах до трьох діб залежно від виду поверхні.

Вчені ще намагаються з’ясувати, як довго новий коронавірус SARS-CoV-2 здатен виживати поза людським організмом.

Одними з перших це питання досліджували вірусологи з Національного інституту здоров’я США (NIH). Результати дослідження свідчать, що вірус:

  • може виживати в краплях до трьох годин від того, як потрапить у повітря під час кашляння;
  • довше живе на картоні — до 24 год;
  • ще довше — до 2–3 діб живе на пластикових і нержавіючих поверхнях.

Що потребує дезінфекції

Систематичну профілактичну дезінфекцію обов’язково проводьте у виробничих цехах/зонах, у приміщеннях, де перебувають працівники чи клієнти. Обов’язково — в лікувально-профілактичних установах, на харчових виробничих підприємствах, на об’єктах торгівлі харчовими продуктами, у транспорті.

✎ Альтернатива неоплачуваним відпусткам

Навіть якщо готель, сауна, фітнес-центр, заклад громадського харчування закриті для відвідувачів через обмежувальні заходи, введені Урядом, це не означає, що всі працівники автоматично припиняють роботу. Чимало закладів, компаній знайшли, чим зайняти людей, щоб не відправляти їх у неоплачувані відпустки. Приклад — інфраструктурні проєкти. Хтось фарбує лавочки на території, хтось розпочав ремонтні роботи. Це нормально і прийнятно — за умов належної профілактики і дезінфекційних заходів

Обробляйте деззасобами поверхні, яких часто торкаються, — ручки дверей, спинки стільців, ручки на дверцятах холодильників, стаціонарні телефони та інші пристрої спільного користування.

➩ Порада від Держпраці для керівників підприємств

Призначити наказом відповідальних за вологе прибирання/провітрювання приміщень та дезінфекцію приміщень/автотранспорту

Як дезінфікувати робочі місця і службові/виробничі приміщення та обрати засіб для дезінфекції

Використовуйте фізичні та хімічні методи дезінфекції.

Фізичні методи дезінфекції — це вологе прибирання і провітрювання приміщень.

Хімічна дезінфекція — це оброблення поверхонь дезінфекційними засобами, що згубно діють на збудників інфекційних хвороб.

Дезінфекційні засоби

Це спеціальні препарати для знищення різних збудників інфекційних хвороб, які пройшли державну реєстрацію в Україні та мають відповідне свідоцтво

Надавайте перевагу деззасобам:

  • інструкції до використання яких передбачають знезараження вірусних агентів;
  • які не пошкоджують об’єктів обробки;
  • які не мають різкого запаху;
  • які є безпечними для користувачів і навколишнього середовища;
  • які прості в приготуванні робочих розчинів.

Поради роботодавцям від Держпраці

Роботодавець разом зі службою охорони праці має забезпечити персонал, що застосовує в роботі розчини деззасобів, індивідуальними засобами захисту, як-от:

  • халат;
  • косинка/капелюх;
  • одноразові гумові рукавички;
  • респіратор;
  • взуття, що підлягає дезінфекції.

Як часто проводити дезінфекцію

Держпраці рекомендує щонайменше тричі на зміну проводити вологе прибирання всіх приміщень з дезінфекційними засобами, а також ретельно провітрювати приміщення — у торгових центрах, супермаркетах, вокзалах, автостанціях та інших місцях масового скупчення людей.

Інші підприємства самостійно вирішують, скільки разів проводити вологе прибирання та дезінфекцію.

Як дезінфікувати транспортні засоби

Держпраці радить забезпечити водіїв транспортних засобів та кондукторів респіраторами та спиртовим антисептиком — щонайменше один на зміну до 12 годин.

Для транспорту Держпраці надала окремі рекомендації. Доведіть їх до відома водіїв та персоналу, що обслуговує транспортні засоби вашого підприємства.

Скачати пам`ятку

Як дезінфекція приміщень допоможе вам подолати страх працівників заразитися на роботі

Як довести до персоналу інформацію про дезінфекцію

Обов’язково повідомте працівників, яких заходів для знезараження поверхонь, приміщень та транспорту вживає підприємство.

Це можна зробити у різні способи:

  • написати у внутрішній корпоративній мережі;
  • розіслати листи на електронну пошту;
  • розвішати інформаційні листівки на вході та в місцях загального користування.

Працівники оцінять таку турботу і ходитимуть на роботу без остраху.

КОМЕНТАР ЕКСПЕРТА


Вікторія Кордун, провідний менеджер з адміністративної діяльності Цифрового видавництва Експертус

Загрозі COVID-19 опираємося за допомогою ретельної і системної профілактики.

Прибирання офісних приміщень — щодня, із 7:30 до 8:30.

Прибиральниці починають з дезінфекції спеціальним дезрозчином усіх поверхонь, яких щодня торкаються колеги, — панелі виклику/дзвінок на вході, дверні ручки на вході, у робочих зонах, у туалетних кімнатах, поруччя, ручки змішувачів на кухні та в туалетних кімнатах, поверхні та стільниці в офісних кухнях, а ще протирають кнопки пурифайєрів і навіть поверхні сушарок для рук. Відтак — вологе прибирання всіх приміщень.

Ближче до обіду повторюємо дезінфекцію за тим самим алгоритмом.

Ми розказали колегам, як ретельно і скільки разів проводимо дезінфекцію, довели цю інформацію через внутрішній корпоративний сайт. Отримали купу теплих слів на знак подяки.

Головне в цій ситуації — вберегти здоров’я колег. Наша адміністративна служба робить для цього все можливе. Колеги це відчувають, а ми відчуваємо їх вдячність за турботу.

А ще ми виробили спільне гасло — #впораємосяразом. Ми подолаємо загрозу, тільки якщо будемо командою і підтримуватимемо один одного.


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡



Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді