Інспектори праці виявили роботодавця, який замінив оформлення трудових відносин "стажуванням" — Держпраці

Інспектори праці Управління Держпраці у Тернопільській області спільно з інспектором праці Бережанської міської ради у Бережанах провели інспекційне відвідування у місцевого роботодавця, який здійснює підприємницьку діяльність у закладі громадського харчування, щодо дотримання ним законодавства про працю та задокументували факт використання незадекларованої праці

Інспектори праці виявили роботодавця, який замінив оформлення трудових відносин

Як повідомляється на офіційному порталі Державної служби України з питань праці, роботодавець, фізична особа-підприємець, оформив трудові відносини з двома працівниками, утім під час інспекційного відвідування у кафе були виявлені ще троє працівників 18-22 років без оформлення належним чином трудових відносин, які проходили так зване «стажування» кухарями та адміністратором закладу. Двоє з трьох найманих працівників роботодавець належно оформив на роботу вже наступного дня, тобто у ході інспекційного відвідування.

План перевірок Держпраці на 2021 рік

Також факт використання незакдекларованої праці виявлений у ході інспекційного відвідування ФОПа у закладі громадського харчування у смт. Козова.

За результатами інспекційних відвідувань до ФОПів, що перебувають на спрощеній системі оподаткування, вживаються відповідні заходи.

Як проходять перевірки з праці під час карантину

Звертаємо увагу, що інспектори праці активно проводять заходи державного контролю у тих роботодавців, які мають високі ризики використання незадекларованої праці. Нагадуємо, що за фактичний допуск працівника до роботи без належного оформлення трудових відносин передбачено адміністративну, фінансову та кримінальну відповідальність.

За матеріалами офіційного порталу Держпраці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Оплата лікарняних в період воєнного стану», який відбудеться 6 червня. Спікер — керівник експертної групи «Експертус Кадри» Ольга Догадіна. У програмі — скільки може бути е-лікарняних поспіль, як з’ясувати: е-лікарняний первинний чи продовження попереднього, як оформити лікарняний з-за кордону. Також дізнаєтеся як оплачувати лікарняний суміснику, чи оплачувати лікарняний виконавцю робіт за ЦПД та як оплатити е-лікарняний, якщо працівник звільняється.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Оплата лікарняних в період воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26410

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30617

Відпустки під час воєнного стану: відповіді на 5 найпопулярніших запитань кадровиків

На період війни команда Експертус Кадри збільшила кількість вебінарів, щоб допомогти колегам впоратися зі складними робочими ситуаціями. Зокрема, експерти в прямих ефірах відповідали на нагальні запитання щодо надання відпусток 2022. Тож тримайте напохваті відповіді на п’ять, які звучали найчастіше
40058

Праця жінок в Україні: що перевірить Держпраці

Після закінчення військової агресії рф проти України, що спричинила введення воєнного стану, інспектори праці перевірятимуть, чи дотримує роботодавець умови праці жінок. За порушення винних посадових осіб можуть притягнути як до адміністративної, так і до кримінальної відповідальності. На що саме звертатимуть увагу інспектори?
6063

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді