Підвищення кваліфікації у вихідний: оплачувати додатково чи ні?

Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Підкажемо, коли краще проводити навчання: у робочі чи у вихідні дні?

Підвищення кваліфікації у вихідний: оплачувати додатково чи ні?Роботодавець зберігає за працівниками, направленими на підвищення кваліфікації, середній заробіток (п. 1 постанови КМУ «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28.06.1997 № 695; далі — Постанова № 695).

Як оплатити корпоративне навчання (підвищення кваліфікації) у вихідний

Працівник не втрачає середній заробіток, якщо підвищення кваліфікації відбувається у вихідний. Тож роботодавець не зобов’язаний виплачувати середній заробіток за дні підвищення кваліфікації у вихідні.

Однак, за власні кошти, роботодавець може встановити додаткові, порівняно із законодавством, трудові й соціально-побутові пільги для працівників (ч. 1 ст. 9-1 КЗпП). Додаткові пільги визначають у колективному договорі (ч. 3 ст. 13 КЗпП). 

Підвищення кваліфікації у вихідний: оплачувати додатково чи ні? Приклади пільг при підвищенні кваліфікації у вихідний

За таких умов у преамбулі до наказу про направлення на підвищення кваліфікації, як у місті проживання, так і в іншому населеному пункті, вказують пункт колективного договору, який слугуватиме підставою для додаткових гарантій та компенсацій.

Підвищення кваліфікації у вихідний: оплачувати додатково чи ні? Працівник не хоче проходити підвищення кваліфікації у вихідний: чи можна його покарати?

Ліпше проводити навчання працівників у робочі дні зі збереженням гарантій, передбачених Постановою № 695. Виняток — навчальний центр працює тільки у вихідні.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Курси кадровиків

Здобувати освіту онлайн – не лише тренд, а й спосіб зекономити час і кошти на дорогу, підлаштувати під себе розклад і перейняти досвід від кращих фахівців у своїй галузі. Які дистанційні курси для кадровиків обрати?
14782

Наказ про підвищення кваліфікації працівників

Одна з основних складових успішного підприємства — безперервний процес професійного розвитку працівників. Саме кваліфікований персонал забезпечує сталий розвиток підприємства. Дізнайтеся про гарантії працівникам на час підвищення кваліфікації та скачайте зразок відповідного наказу.
39588

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді