Зміни у порядку бронювання за списком: проєкт постанови КМУ

Автор
провідний експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Підприємства зможуть забронювати працівників через Портал Дія

Урядовий комітет з питань економічної, фінансової і правової політики, паливно-енергетичного комплексу, стратегічних галузей промисловості та правоохоронної діяльності 29 квітня 2024 року розглянув на своєму засіданні проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану». Розробник проєкту — Мінекономіки.

Зміни передбачають, що через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (далі — Портал Дія) матимуть змогу бронювати працівників:

  1. підприємства, установи і організації (далі — підприємства), які виробляють товари, виконують роботи і надають послуги, необхідні, щоб забезпечити потреби ЗСУ, інших військових формувань;
  2. підприємства, які критично важливі для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Керівник підприємства або особа, яку він уповноважив, формуватиме списки військовозобов’язаних працівників на Порталі Дія у довільній формі після того, як пройде ідентифікацію та автентифікацію.

Під час формування списку керівник за заявою може отримати з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів (далі — Реєстр) відомості про загальну кількості військовозобов’язаних працівників:

  • підприємства на підставі даних з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • яким надали відстрочку у зв’язку з бронюванням та перевели на спеціальний військовий облік.

На підставі інформації з Реєстру засобами Порталу Дія розраховується кількість військовозобов’язаних, яких можна забронювати, — у відсотках.

Спробу подати список заблокують

  • якщо перевищили кількість військовозобов’язаних працівників, яких можете забронювати;
  • якщо не проводили звіряння у поточному та минулому роках даних списків персонального військового обліку з обліковими документами відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК).

Заблокують відомості про окремих працівників, якщо у Реєстрі є інформація про незакрите адміністративне впровадження за порушення правил військового обліку або законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Сформований на Порталі Дія список керівник підписує електронним підписом, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.

Список перевірять засобами Реєстру і якщо результат позитивний, — працівника автоматично переведуть на спецоблік на строк дії відстрочки. Його вважають  заброньованим та надають відстрочку строком до шести місяців або на один місяць.

Керівник повідомляє працівника про необхідність звернутись до ТЦК за місцем  військового обліку, щоб уточнити / оновити військово-облікові дані, якщо відстрочку надали на один місяць. Таку відстрочку надають один раз. Також керівника поінформують про працівників, яких забронювати не можна.

Засобами Порталу Дія на підставі відомостей з Реєстру формується витяг (сертифікат) про бронювання військовозобов’язаного. Цей документом підтверджує відстрочку. Працівник може сформувати такий витяг у мобільному застосунку Порталу дія за заявою. Також витяги (сертифікати) про бронювання надсилатимуть в електронний кабінет користувача Порталу Дія.

Підписів або печаток на витязі не буде. Замість них — унікальний електронний ідентифікатор (QR-код). Витяг про бронювання військовозобов’язаного буде дійсним тільки разом з військово-обліковим документом.

Бронювання працівників під час війни

Мінцифри, Міноборони та Мін’юст забезпечать електронну інформаційну взаємодію Порталу Дія, Реєстру та Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань у режимі реального часу для оформлення бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану.

ПФУ та Міноборони забезпечать обмін інформацією між реєстром застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування та Реєстром про працівників підприємств віком від 17 до 60 років та їх посад у режимі реального часу.

Експерти підготують докладну консультацію, коли КМУ ухвалить зміни до порядку бронювання. Слідкуйте за новинами.

Олена Петровська

За інформацією КМУ

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оформити увільнення працівника через призов по мобілізації

Фахівці Експертус Кадри роз’яснили, хто і як може призвати працівника на військову службу під час мобілізації. А також підготували для вас зразок наказу про увільнення у зв’язку з призовом по мобілізації. Наша команда продовжує працювати для вас і в умовах воєнного стану.
95981

Як оформити вихід на роботу після військової служби та демобілізації працівника

Що має зробити кадровик, щоб демобілізований або працівник, який пройшов військову службу, міг приступити до роботи? Розгляньмо кілька сценаріїв, які можуть трапитися на практиці.
75003

Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика

Протягом жовтня – грудня 2019 року в Україні проходить осінній призов на строкову військову службу. Як діяти кадровику, коли працівника призвали на строкову військову службу 2019. Які законодавчі гарантії закріплені за працівником-призовником, — розкажемо у статті.
24163

Осінній призов офіцерів запасу 2018: призивають вдвічі більше, ніж планувалось

У листопаді 2018 року військовий вишкіл пройде 1000 офіцерів запасу замість планованих 500-та. Детально про те, чим зумовлено збільшення кількості призовників та кого призиватимуть, — у статті.
10068

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді