Медичні огляди працівників 2021: вчасно надайте документи до Держпраці

Маєте трохи більше як місяць.
Медичні огляди працівників 2021: вчасно надайте документи до Держпраці


ГУ Держпраці у Харківській області нагадало, що роботодавці до 01.12.2020 року мають звернутися з заявками до територіальних Управлінь Держпраці для визначення категорій працівників, які підлягають періодичному медичному огляду у наступному 2021 році (п. 2.2 ««Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій», затвердженого наказом МОЗ від 21.05.2007 № 246).

До заяви необхідно додати:

  • штатний розпис або витяг з переліком структурних підрозділів та всіх професій;
  • дані лабораторних досліджень умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу на робочих місцях відповідно до гігієнічної класифікації праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості і напруженості трудового процесу.
12 правил організації медичних оглядів працівників певних категорій

Обов'язковість проведення медоглядів працівників певних категорій передбачена нормами:

  • трудового законодавства, якщо умови праці відрізняються від стандартних (наприклад, працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці) або працівникам не виповнився 21 рік (ст. 169 КЗпП);
  • зазначені вимоги містяться також і в ст. 17 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 р. № 2694-XII.

Перелік шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими є обов’язковим попередній (періодичні) медичний огляд працівника, наведено в додатку 4, а перелік робіт, для виконання яких є обов’язковим попередній (періодичні) медичний огляд працівників, наведено у додатку 5 до «Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій», затвердженого наказом МОЗ від 21.05.2007 № 246.

Крім того, пунктом 34 «Положення про Державну службу України з питань праці», визначено завдання Держпраці в організації медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі та щорічному обов’язковому медичному огляді працівників віком до 21 року.

Попри те, що питаннями організації медоглядів працівників підприємства повинна займатись служба охорони праці, кадрова служба повинна знати, хто з працівників повинен проходити медогляд.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9481

Причетність кадровика до проведення атестації робочих місць за умовами праці

Атестація робочих місць за умовами праці: для чого проводиться, чи забезпечує кадрова служба підприємства її проведення та чи можна відтермінувати в умовах воєнного стану. На ці запитання знайдете відповіді у статті.
4707

Формування кадрового резерву на підприємстві

Як правильно сформувати кадровий резерв, а потім ефективно працювати з резервістами? Покроковий алгоритм допоможе вирішити ці завдання, а також сприятиме покращенню процесу відбору персоналу при переведенні на інші посади, навчанні працівників новим професіям, методам праці, технологіям.
18237

Мотивація працівників у 2020 році

Мотивація працівників в сучасних умовах — одне із найважливіших завдань HR-менеджерів та кадровиків. Для того щоб правильно мотивувати до роботи підлеглих, керівник має насамперед добре розуміти людську природу. Пропонуємо вам 12 ідей, які допоможуть надихнути персонал на плідну роботу у 2020 році. Не відкладайте на потім, адже рік вже розпочався.
13809

«А що, якби ваша професія зникла?», або 5 нестандартних запитань для співбесіди

Стандартними анкетами не обійтися, щоб зрозуміти, що рухає людиною. Але вдало підібрані та вчасно поставлені неочікувані запитання допоможуть побачити кандидата з потрібного ракурсу. Нестандартні запитання не передбачають правильних чи неправильних відповідей, а дають кандидату можливість розкритися. Приклади таких запитань з коментарями психологів та фахівців з оцінки персоналу — у статті.
1402

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді