Трудові чи цивільно-правові: як вибрати тип договору?

Держпраці застерегла від помилок

Трудові чи цивільно-правові: як вибрати тип договору?

Вибір типу договору (трудовий чи цивільно-правовий) з особою, яку ви наймаєте, не може бути довільним. У Державній податковій службі застерегли роботодавців від помилки, адже цивільно-правові угоди про надання послуг укладають лише у разі співпраці з незалежним підрядником або особою, яка забезпечує себе роботою самостійно (займається бізнесом).

Як приймати на роботу

Тим часом  відносинах «працівник — роботодавець» завжди укладається саме трудовий договір

Окрім укладення трудового договору, роботодавець також обов'язково повинен оформити наказ про прийняття на роботу та надіслати відповідне повідомлення до Державної податкової служби.

Зауважте: порядок оформлення трудових відносин однаковий для всіх — і для компанії та підприємств, і для фізичних осіб, які наймають нянь або водіїв.

За інформацією Північного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про призначення уповноваженої особи

Існує декілька способів призначити уповноважену особу із закупівель. Якщо на вашому підприємстві вирішили доручити додаткові обов’язки уповноваженої особи із закупівель штатному працівнику або призначити Уповноваженого за суміщенням, стануть у пригоді зразки відповідних наказів за ДСТУ 4163:2020. Скачайте їх зі статті
38183

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
116368

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді