Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

Автор
юрист компанії IBC Legal Services
У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати

За загальним правилом заяву про відстрочку, у зв’язку з навчанням у ВНЗ під час мобілізації, громадянам необхідно писати та подавати  в семиденний строк (з моменту отримання підстави для відстрочки) органам, в яких вони перебувають на військовому обліку (ТЦК та СП). Необхідно надати документи, які підтверджують таке право на відстрочку згідно з Правилами військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Тобто до ТЦК та СП, в якому громадянин перебуває на військовому обліку, подається заява про відстрочку у зв’язку з навчанням разом з довідкою (форми 20) з місця навчання, щоб пред’явити її в ТЦК та СП. Довідку повинен підписати ректор або проректор закладу освіти. Підпис ректора або проректора є універсальною та обов’язковою вимогою від ТЦК та СП.

Якщо ви пропустили вищевказаний строк, то вказану заяву від мобілізації студенту з додатком (додатками) до неї необхідно подати до ТЦК та СП негайно з моменту вручення повістки. У випадку, якщо уповноважені особи ТЦК та СП відмовляються прийняти заяву на відстрочку від мобілізації аспіранта, докторанта, студента, то необхідно її направити поштовим зв’язком до органу з описом вкладення та з повідомленням про вручення. Найбільш доцільний та безпечний варіант для військовозобов’язаних — це направляти такі документи до ТЦК та СП, а не приходити туди особисто, оскільки в такому разі уповноважені особи органу, що здійснює військовий облік можуть, порушуючи права та законні інтереси громадянина, змусити його проходити військово-лікарську комісію чи вручити повістку. Також варто зазначити, якщо подається заява про відстрочку від мобілізації особисто в ТЦК та СП, то громадянину необхідно при собі мати військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного (у разі направлення поштовим зв’язком додається до заяви копія даного документу).  Після подання заяви на відстрочку у зв’язку із навчанням та додатків до неї, заяву реєструють у журналі вхідної кореспонденції ТЦК та СП.

Щоб отримати довідку з місця навчання для пред’явлення в ТЦК та СП, необхідно звернутися до уповноважених осіб закладу освіти. Алгоритми отримання довідок в різних освітніх установах можуть відрізнятися.

Заява про відстрочку у зв’язку з навчанням: зразок

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

СКАЧАТИ

Таким чином, заповнена заява на відстрочку від мобілізації студенту зразок та довідка з місця навчання є належною підставою надання Вам відстрочки від призову під час мобілізації. Доки не було внесено змін, що являють собою певні обмеження щодо права на відстрочку, у зв’язку з навчанням, до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», цей зразок заяви про відстрочку від мобілізації студентів є універсальним для всіх категорій громадян.

Лев Пирогов,

юрист компанії IBC Legal Services 

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді