Ключове про трудовий договір зі зразком

UA RU
Автор
порталу «Кадровик-01»
Конституція України кожному громадянину гарантує право на працю. Реалізація цього права починається з укладання трудового договору. Що таке трудовий договір та його види? Який вид та форму договору обрати? З якого моменту трудовий договір вважається укладеним? У чому полягає відмінність трудового договору від цивільно-правових договорів? Як виглядає приклад трудового договору? Які можливості діють в період воєнного стану? Ми підготували для вас роз’яснення та зразок трудового договору 2024.

 

Що таке трудовий договір

Трудовий договір — це угода між працівником і власником підприємства, установи, організації (далі — організація) або уповноваженим ним органом (далі — роботодавець) чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядку, а роботодавець чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівнику заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін. Трудовий договір КЗпП регулюється статтею 21. 

Трудовий договір може бути договір укладено як між працівником і юридичною особою, так і між працівником та ФОП.

Види трудового договору

Стаття 23 КЗпП встановлює такі види трудових договорів:

  • безстроковий трудовий договір, що укладається на невизначений строк;
  • укладають на визначений строк, встановлений за погодженням сторін;
  • тимчасовий трудовий договір, що укладають на час виконання певної роботи.

Трудовий договір укладається як правило на невизначений строк. Тобто особа працює доти, доки не вирішить звільнитись або ж у роботодавця не виникнуть підстави для звільнення працівника. Отже, трудового договору зразок є дійсним до звільнення працівника. 

Відпустка по догляду за дитиною до 3 років: оформленняЗвільнення за власним бажанням під час відпустки для догляду за дитиною

Зауважимо, що строковий трудовий договір укладають у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами (ч. 2 ст. 23 КЗпП).

Які документи для прийняття на роботу подає претендент

Документи для офіційного працевлаштування

Форми трудового договору          

Укладення трудового договору за законодавством України можливе в письмовій та усній формі.

Організація має право самостійно обирати, в якій формі — усній чи письмовій — укладати трудові договори з працівниками. Категорії працівників, з якими укладають письмові трудові договори, визначає частина перша статті 24 КЗпП. Цей перелік не вичерпний, вимогу укладати письмові трудові договори містять й інші нормативні акти.

Скачайте і тримайте під рукою пам’ятку, щоб звірятися під час укладання трудових договорів

Коли обов’язково укладати письмові трудові договори

СКАЧАТИ

Приміром, порядок оформлення трудового договору передбачає письмову форму: 

  • з працівниками, що приймаються на роботу до релігійної організації (ст. 25 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» від 23.04.1991 № 987-XII );
  • з працівниками, які проходять альтернативну (невійськову) службу (ст. 15 Закону України «Про альтернативну (невійськову) службу» вiд 12.12.1991 № 1975-XII );
  • з особами, які беруть участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру (п. 5 Порядку організації громадських та інших робіт тимчасового характеру, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2013 № 175 ).

Зверніть увагу, що в умовах колективного договору організації може бути розширено перелік випадків, коли трудові договори укладаються в письмовій формі, і загалом може бути встановлено обов’язковість укладання трудових договорів виключно в письмовій формі.

В якій формі укладається трудовий договір під час воєнного стану

Із 24 березня 2022 року набрав чинності Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136). Саме цей закон змінив норми трудового законодавства на період війни та вніс зміни в кадрове діловодство.

Частина перша статті 2 Закон № 2136 скеровує, що у період воєнного стану форму трудового договору сторони визначають за згодою. Таким чином типовий трудовий договір зразок 2022 року передбачає свободу у виборі форми укладення.
Тобто під час воєнного стану роботодавець може укладати трудовий договір в усній формі з будь-яким працівником, якого приймає на роботу. Фізична особа-підприємець теж не зобов’язана укладати письмові трудові договори. Трудовий договір 2022 укладається за типовим прикладом з наказу Мінпраці № 260.

  Договір підряду VS трудовий договір

Усний трудовий договір

Усна форма трудового договору не означає, що домовленості залишаються усними.

Для укладення трудового договору в усній формі необхідно отримати від особи добровільну згоду на це. Трудовий договір форма якого є усною передбачає обов’язкове отримання від особи добровільної згоди на це. Як правило, таку згоду оформлюють у вигляді заяви про прийняття на роботу. В цій же заяві працівник повинен зазначити всі особливості майбутньої роботи, наприклад:

  • бажання працювати за сумісництвом;
  •  тривалість робочого часу (зокрема, якщо передбачає працювати неповний робочий час);
  • графік роботи (якщо передбачає працювати за індивідуальним графіком);
  • повну матеріальну відповідальність (якщо майбутня робота передбачає це) тощо.

Порядок укладання трудового договору

Насамперед майбутній працівник та роботодавець мають дійти згоди щодо форми трудового договору.

Якщо з працівником укладають усний трудовий договір, — він має надати на це письмову згоду. Зазвичай така згода оформлюється у вигляді заяви про прийняття на роботу. Після розгляду керівник проставляє на ній резолюцію.

Ірина Житкова шеф-редактор системи «Експертус Кадри»
Попереджаю про фейки, якими рясніє інтернет. Прочитайте статтю, щоб уберегти себе й підприємство від штрафів за неповідомлення податкової про прийняття нових працівників під час війни.

У разі укладання трудового договору в письмовій формі заяву писати не обов’язково. Власне потрібно підписати сам трудовий договір. Після оформлення його передають для підписання керівнику організації. Зверніть увагу, що окрім підпису керівника має бути зазначено і дату підписання договору. На підписаному трудовому договорі проставляється відбиток печатки (за її наявності). Після цього отримуємо підпис працівника (із зазначенням дати підписання) на трудовому договорі.

Після підписання обома сторонами трудовий договір, бланк якого повністю заповнений необхідно зареєструвати.  Законодавчо не встановлено спосіб та порядок реєстрації трудових договорів. Договори можна реєструвати в журналі реєстрації трудових договорів.

Журнал реєстрації трудових договорів: зразок

Ключове про трудовий договір зі зразком

 

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

 

 

СКАЧАТИ БЛАНК

 

Після реєстрації трудового договору слід вручити працівнику його примірник договору та отримати підпис працівника в журналі реєстрації трудових договорів.

Як усний так і письмовий договір оформлюють наказом про прийняття на роботу.

Ключове про трудовий договір зі зразкомЯк оформити гіг-контракт

Відтак про укладення трудового договору з працівником роботодавець має повідомити ДФС, надіславши повідомлення про прийняття на роботу.

 

Трудовий договір: зразок       

Оскільки законодавчо не затверджено типовий трудовий договір з працівником, кожна організація може розробити бланк трудового договору самостійно. За основу при цьому можна взяти форми трудових договорів, розроблені органами державної влади та затверджені відповідними наказами, наприклад:

Трудовий договір на неповний робочий день також укладається на основі цих типових форм трудових договорів.

Трудовий договір 2024

Ключове про трудовий договір зі зразком

СКАЧАТИ

Також радимо скачати повідомлення про умови трудового договору, яке є невід’ємною частиною самого договору. Використовуйте це повідомлення і коли укладатимете усний трудовий договір — так дотримаєте вимог частини першої статті 29 КЗпП.

Повідомлення про умови трудового договору: скачати

Які документи потрібні для укладання трудового договору

Перед укладанням трудового договору перевірте у претендента наявність усіх необхідних документів та їх легітимність.

Відповідно до статті 24 КЗпП при укладанні трудового договору громадянин мають подати відповідний перелік документів. Отже, трудовий договір документи:

  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
  • трудову книжку.

Ключове про трудовий договір зі зразкомЯк оплатити лікарняний: оновлений алгоритм дій

У випадках, передбачених законодавством, також подаються:

  • документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію);
  • документ про стан здоров’я;
  • інші документи.


зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді