Трудові відносини в умовах воєнного стану

Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Воєнний стан в Україні продовжено до 16 листопада 2023 року. У законодавстві про працю є обмеження, пов'язані з його дією. Матеріал допоможе правильно організувати роботу та не допускати помилок.

Із 24 лютого 2022 року в Україні було запроваджено воєнний стан, що продовжувався відтоді вже сім разів. Наразі воєнний стан продовжено до 15 листопада 2023 року. У законодавстві про працю є обмеження, пов'язані з його дією. Матеріал допоможе розібратися з тим як приймати на роботу під час воєнного стану, як перевести працівника на іншу роботу та що передбачає зміна істотних умов праці під час воєнного стану.

Обмеження були запроваджені Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136).

Норми Закону № 2136 є обов’язковими для застосування всіма роботодавцями на території України. У період дії воєнного стану, уведеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII, Закон № 2136 визначає:

  • особливості проходження державної служби, служби в органах місцевого самоврядування;
  • особливості трудових відносин працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, представництв іноземних суб’єктів господарської діяльності в Україні, а також осіб, які працюють за трудовим договором, укладеним з фізичними особами.

Перш за все, пропонуємо розібратися з тим, що таке воєнний стан та які зміни в обліку робочого часу він передбачає.

Що таке воєнний стан?

Воєнний стан — це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Воєнний стан в Україні 2023 року передбачає тимчасову відмову від застосування норм законодавства про працю, законів України «Про державну службу» від 16.12.1993 № 3723-XII«Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 № 2493-III, інших законодавчих актів, що регулюють діяльність державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування у частині відносин, які врегулював Закон № 2136 (ч. 3 ст. 1 Закону № 2136).

Таким чином, необхідно слідкувати: якщо конкретні трудові відносини в умовах воєнного стану не регулюються Законом № 2136, то слід застосовувати норми КЗпП.

Як приймати на роботу під час воєнного стану

Під час воєнного стану можете укладати трудовий договір в усній формі з будь-яким працівником, якого приймаєте на роботу. Навіть у випадках, коли стаття 24 КЗпП зобов’язує укладати письмові трудові договори. ФОП також не зобов’язані укладати письмові трудові договори. Закон № 2136 визначає, що у період воєнного стану форму трудового договору сторони визначають за згодою.

Як і в мирний час працівників можна прийняти як за безстроковим, так і за строковим трудовим договором.

Роботодавець може укладати з працівниками строкові трудові договори з метою:

  • оперативно залучити до виконання роботи нових працівників;
  • усунути кадровий дефіцит та брак робочої сили.

ВАЖЛИВО!

При укладенні трудового договору в період дії воєнного стану умова про випробування працівника під час прийняття на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників

Закон № 2136 дозволив роботодавцю укладати строкові трудові договори, якщо основний працівник:

  • евакуювався в іншу місцевість або місцезнаходження його тимчасово невідоме;
  • перебуває у відпустці;
  • перебуває у простої;
  • тимчасово втратив працездатність.

Увага!

Якщо роботодавець не мав об’єктивної можливості подати повідомлення про прийняття працівника на роботу під час воєнного стану — відповідальності за порушення законодавства про працю не буде. Але й не скасує його обов’язок завершити процедуру укладання трудового договору з працівником за першої можливості

Як перевести працівника на іншу роботу

Роботодавець може перевести працівника без його згоди на іншу роботу під час воєнного стану, якщо:

  • необхідно відвернути або ліквідувати наслідки бойових дій;
  • є інші обставини, що становлять або можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей.

Під час переведення працівника роботодавець повинен перевірити чи наявна одна із двох зазначених вище підстав — не запитувати згоду працівника та чи не протипоказана така робота працівнику за станом здоров’я.

Якщо хоч одна з цих умов не виконується — переведення працівника на іншу роботу без згоди не можливе.

Роботодавець оплачує працю на новій посаді у розмірі не нижче середньої зарплати за попередньою роботою.

Зміна істотних умов праці під час воєнного стану

Згідно із Законом № 2136 роботодавець не зобов’язаний повідомляти працівника про зміну істотних умов праці за два місяці до їх запровадження. У період дії воєнного стану роботодавець повинен повідомити працівника про зміну істотних умов праці, передбачених частиною 3 статті 32 КЗпП, не пізніш як до запровадження таких умов.

Зміни в обліку робочого часу

На об’єктах критичної інфраструктури (в оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення тощо) Закон № 2136 збільшив на час воєнного стану граничну тижневу норму робочого часу до 60 годин, а скороченого робочого часу — до 40 годин.

Трудові відносини в умовах воєнного стануЯк відбувається оформлення гіг-контракту

Під час воєнного стану не застосовуємо норми КЗпП:

  • тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів;
  • граничні норми надурочних робіт. Обов’язку обліковувати надурочні години Закон № 2136 не скасовує;
  • перенесення вихідного дня, що збігається з святковим чи неробочим, перенесення робочих днів за рекомендацією КМУ і строки повідомлення про це працівників;
  • підстави залучити працівників до роботи у вихідний день;
  • святкові та неробочі дні та обмеження щодо залучення до роботи в ці дні;
  • неврахування святкових і неробочих днів при визначенні тривалості щорічних відпусток.

Воєнний стан 2024

Воєнний стан 2024 році попередньо може бути продовжено. Відповідно, продовження воєнного стану передбачає автоматичне продовження дії Закону № 2136. Наші експерти завжди в тренді законодавчих змін, а тому слідкуйте за сайтом та знайомтеся з актуальним матеріалом, що завжди стане в нагоді.

Зразки заяв про звільнення з роботи

Оформити демодоступ

Якщо ви не знайшли відповіді на своє запитання або необхідний зразок документа, скористайтесь експертно-правовою системою «Експертус Кадри».



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді