Види переведення на іншу роботу

UA RU
Автор
шеф-редактор Експертус Кадри
Працівника можна перевести на іншу роботу на підприємстві. Але тільки за його згодою. Трудове законодавство допускає також можливість переведення в іншу місцевість разом з підприємством або до іншого роботодавця. Остання процедура реалізується через звільнення тому самому або іншому підприємстві

Переведення працівника на іншу постійну роботу, зазвичай, має місце за необхідності заміщення більш високої або керівної вакантної посади, для якої у працівника є необхідні освіта, досвід і кваліфікація.

image32

Наказ про підвищення кваліфікації працівників

Види переведення

Кодекс законів про працю України (далі — КЗпП) передбачено такі види переведення працівників на іншу роботу:

  • переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації (далі — організація);
  • переведення на роботу в іншу місцевість;
  • переведення на роботу в іншу організацію.

Переведення на іншу роботу в тій же організації

Перевести працівника на іншу роботу на тому самому підприємстві можна на постійній основі або тимчасово. Перевести працівника на іншу постійну роботу можна тільки за його згодою. Як правило, на іншу тимчасову роботу працівника також можна перевести тільки за його згодою.

Зверніть увагу, КЗпП містить деякі (спеціальні) норми, які регулюють певні види переведень в тій же організації, зокрема, це:

  • тимчасове переведення працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (ст. 33 КЗпП);
  • тимчасове переведення на іншу роботу в разі простою (ст. 34 КЗпП);
  • переведення працівників на легшу роботу за станом здоров’я (ст. 170);
  • переведення на легшу роботу вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (ст. 178 КЗпП).

 

 

Переведення на іншу роботу в іншу місцевість

Передбачає зміну місця розташування робочого місця працівника, але трудова функція працівника, як правило, залишається без змін.

Переведення працівника на роботу в іншу організацію

Допускається лише за згодою працівника (частина перша ст. 32 КЗпП) і передбачає погодження цього питання трьома сторонами.

На таке переведення мають дати згоду:

  • працівник;
  • керівник організації, на якій працівник працює у теперішній час;
  • керівник організації, на яку планується переведення працівника.

ІНСТРУКЦІЯ З КАДРОВОГО ДІЛОВОДСТВА

Оскільки при такому переведенні передбачається зміна організації, в якій працює працівник, то здійснити переведення можна лише через припинення трудового договору з попереднім роботодавцем та укладення трудового договору з майбутнім роботодавцем. У такому разі говоримо про звільнення за переведенням.

Види переведення на іншу роботу Трудові відносини в умовах воєнного стану

Підставою для звільнення, тобто припинення трудового договору, в цьому разі є пункт 5 статті 36 КЗпП (переведення працівника, за його згодою в іншу організацію).

Перевести працівника на роботу на інше підприємство можна лише за згодою працівника (ч. 1 ст. 32 КЗпП). На таке переведення мають дати згоду:
 
працівник;
керівник підприємства, на якому працівник працює у теперішній час;
керівник підприємства, на яке планують перевести працівника.
Перевести на роботу на інше підприємство можна тільки через припинення трудового договору з попереднім роботодавцем та укладення трудового договору з майбутнім.
 
Підставою припинити трудовий договір є пункт 5 статті 36 КЗпП (переведення працівника, за його згодою, на інше підприємство).


зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді