Порядок переведення на іншу посаду

UA RU
Автор
порталу «Кадровик-01»
Переведення на іншу посаду чи роботу на одному підприємстві, в установі чи в організації може ініціювати роботодавець або працівник.

Якщо переведення працівника на іншу посаду ініціювало керівництво установи, то таку процедуру проводитимо після згоди працівника.

Немає потреби отримувати згоду працівника, якщо йдеться про необхідність тимчасово (до одного місяця) оформити переведення його на іншу роботу за наявності умов, визначених у другому абзаці статті 33 КЗпП (обставини, що загрожують людським життям або нормальним умовам життя людей). Працівника, що не в змозі виконувати свої функції через простій, який трапився не через його вину, також можна перевести — на іншу роботу або навіть на інше підприємство.

У період дії воєнного стану роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди, якщо така робота не протипоказана працівникові за станом здоров’я, лише для відвернення або ліквідації наслідків бойових дій, а також інших обставин, що ставлять або можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей, з оплатою праці за виконану роботу не нижче середньої заробітної плати за попередньою роботою. Виняток — переведення на роботу в іншу місцевість, на території якої тривають активні бойові дії (ч. 1 ст. 3 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX).

Є три умови такого переведення:

  • перша — згода працівника. Якщо він проти, про переведення на час простою забуваємо;
  • друга — перевести можна лише в тій самій місцевості;
  • третя — урахуйте спеціальність і кваліфікацію працівника.

Тимчасове переведення на іншу посаду

Тимчасово перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, роботодавець може, наприклад, у випадках відсутності іншого працівника: відпустка, хвороба, відрядження тощо. Умова — таке переведення відповідає інтересам виробництва.

Тимчасове переведення є доцільним у разі, коли інший працівник не може взяти на себе обсяг робіт відсутньої особи без увільнення від основних обов’язків — внаслідок обсягів виконуваних робіт, особливостей режимів праці тощо.

Рішення про переведення на іншу посаду

Переведення пропонує безпосередній керівник, який достатньо обізнаний з діловими якостями підлеглого, знає рівень його кваліфікації та ставлення до виконання посадових обов’язків. З працівником попередньо обговорюють пропозицію щодо запланованого переведення.

Переведення пов’язано з необхідністю виконання тих чи тих вимог законодавства: у разі скорочення штату або виявлення невідповідності працівника займаній посаді через недостатню кваліфікацію чи стан здоров’я. Роботодавець спочатку має запропонувати працівникові іншу роботу, яку той зможе виконувати з урахуванням набутої кваліфікації чи наявної спеціальності. Аналогічними вимогами обумовлюється пропозиція про переведення, що виходить від адміністрації, якщо затверджуєте нову організаційну структуру та/або штатний розпис, і в новій структурі є місце для працівника.

Запропонувати перейти на іншу посаду роботодавець зобов’язаний, якщо суд поновив працівника, який раніше обіймав посаду. Звісно, якщо є куди переводити…

Наказ про прийняття на роботу за строковим трудовим договоромПрипинення трудового договору в мирний та воєнний час

Переведення на іншу посаду пропонують працівникові усно під час співбесіди. При цьому його ознайомлюють з новими функціональними обов’язками, умовами праці на запропонованому місці, зокрема, у тому числі про можливі шкідливі умови праці, повноваженнями, режимом роботи, рівнем оплати праці, пільгами тощо.

Згода на переведення на іншу посаду

Зафіксуйте згоду працівника на його переведення в письмовому вигляді — у заяві, у довільній формі. Нормативні документи не встановлюють форми надання згоди щодо переведення на іншу роботу чи посаду. Якщо пропозиція виходила від роботодавця і була оформлена письмово, то працівник може зазначити згоду на переведення або відмову від неї на тому самому документі, у якому міститься вказана пропозиція.

Зразок заяви про переведення на іншу посаду

Якщо працівник відмовляється від переведення на іншу посаду, яке можна оформити лише за його згодою, його не можна вважати порушником трудової дисципліни і не можна притягнути до дисциплінарної відповідальності за це.

Наказ про переведення на іншу посаду

У разі згоди на переведення, отриманої від працівника, кадровий підрозділ готує наказ. До 2008 року ми мали типову форму наказу про переведення, утім, нині нормативні акти кадрового діловодства її не містять. Тому його готують згідно із загальними правилами діловодства.

Щоб правильно оформити наказ про переведення, скористайтеся зразком наказу про переведення на іншу посаду.

Якщо нова посада передбачає нижчу оплату праці, ніж та, з якої переводять працівника, протягом двох тижнів зберігаємо середню заробітну плату, що була за попередньою посадою.

Відпустка по догляду за дитиною до 3 років: оформленняЗвільнення за власним бажанням під час відпустки для догляду за дитиною

Коли йдеться про тимчасове переведення, в наказі вкажіть не лише його термін із зазначенням дати переведення, а й умови переведення — на час хвороби іншого працівника, відпустки по догляду за дитиною, щорічної відпустки тощо. Обумовити збереження за працівником його основної посади (робочого місця).

Працівник обов’язково повинен засвідчити ознайомлення з наказом власним підписом.

Запис до трудової книжки

Записи про переведення вносять до розділу «Відомості про роботу» трудових книжок. Оформлюють їх так само, як і записи про прийняття на роботу (п. 2.14 Інструкції № 58), але назву підприємства не дублюють:

Графа

Відомості

1

Порядковий номер запису

2

Дата, з якої працівника переведено на іншу посаду/роботу

3

Запис про переведення. Вкажіть:

- найменування роботи, професії або посади;
- розряд (за наявності);
- вид структурної одиниці — цех, відділ, інший підрозділ, дільниця, виробництво;
- найменування структурної одиниці

4

Номер та дата наказу про переведення

Посилатися на статтю 32 КЗпП у записі про переведення не потрібно. Пункт 2.3 Інструкції № 58 скеровує:

«Записи в трудовій книжці при звільненні або переведенні на іншу роботу повинні провадитись у точній відповідності з формулюванням чинного законодавства і з посиланням на відповідну статтю, пункт закону».

Порядок переведення на іншу посаду Правила оформлення договору про повну матеріальну відповідальність з працівником

Однак переведення на іншу посаду оформлюють так само, як і прийняття (абз. 8 п. 2.14 підрозд. «в» розд. 2 Інструкції № 58). Коли вносять запис про прийняття, не посилаються на статтю 24 КЗпП. Тому і в записі про переведення посилання на статтю 32 КЗпП є зайвим.



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді