Правила оформлення договору про повну матеріальну відповідальність з працівником

UA RU
Автор
порталу «Кадровик-01»
Повна матеріальна відповідальність базується на договірних засадах, коли між працівником і підприємством укладається письмовий договір про прийняття на себе працівником повної матеріальної відповідальності. Про правила та умови укладення договору про повну матеріальну відповідальність з працівником читайте у статті

Що таке повна матеріальна відповідальність

Повна матеріальна відповідальність полягає в тому, що працівник зобов'язаний відповідати за заподіяну підприємству шкоду в повному обсязі без будь-яких обмежень.

Випадки, коли на працівника покладається повна матеріальна відповідальність, визначає ст. 134 КЗпП. Відповідно до неї, працівники несуть матеріальну відповідальність у повному розмірі шкоди, заподіяної з їх вини підприємству, установі, організації, у випадках, коли:

  1. між працівником і підприємством, установою, організацією відповідно до ст. 135-1 КЗпП укладено письмовий договір про взяття на себе працівником повної матеріальної відповідальності за незабезпечення цілості майна та інших цінностей, переданих йому для зберігання або для інших цілей;
  2. майно та інші цінності були одержані працівником під звіт за разовою довіреністю або за іншими разовими документами;
  3. шкоди завдано діями працівника, які мають ознаки діянь, переслідуваних у кримінальному порядку;
  4. шкоди завдано працівником, який був у нетверезому стані;
  5. шкоди завдано недостачею, умисним знищенням або умисним зіпсуттям матеріалів, напівфабрикатів, виробів (продукції), в тому числі при їх виготовленні, а також інструментів, вимірювальних приладів, спеціального одягу та інших предметів, виданих підприємством, установою, організацією працівникові в користування;
  6. відповідно до законодавства на працівника покладено повну матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації при виконанні трудових обов'язків;
  7. шкоди завдано не при виконанні трудових обов'язків;
  8. службова особа винна в незаконному звільненні або переведенні працівника на іншу роботу;
  9. керівник підприємства, установи, організації всіх форм власності винний у несвоєчасній виплаті заробітної плати понад один місяць, що призвело до виплати компенсацій за порушення строків її виплати, і за умови, що Державний бюджет України та місцеві бюджети, юридичні особи державної форми власності не мають заборгованості перед цим підприємством;
  10. шкоди завдано недостачею, знищенням або пошкодженням обладнання та засобів, наданих у користування працівнику для виконання роботи за трудовим договором про дистанційну роботу або про надомну роботу. У разі звільнення працівника та неповернення наданих йому у користування обладнання та засобів з нього може бути стягнута балансова вартість такого обладнання у порядку, визначеному КЗпП.

Порядок покриття шкоди, заподіяної працівником, встановлено вимогами ст. 136 КЗпП.

З ким укладається договір про повну матеріальну відповідальність

Працівники несуть матеріальну відповідальність у повному розмірі шкоди, заподіяної з їх вини підприємству, установі, організації, у випадках, коли між працівником і підприємством, установою, організацією відповідно до статті 135-1 КЗпП укладено письмовий договір про взяття на себе працівником повної матеріальної відповідальності за незабезпечення цілості майна та інших цінностей, переданих йому для зберігання або для інших цілей (ст. 134 КЗпП).

Договір про матеріальну відповідальність — це письмовий договір між працівником і підприємством, установою, організацією про взяття на себе працівником повної матеріальної відповідальності за незабезпечення цілості майна та інших цінностей, переданих йому для зберігання або для інших цілей (ст. 134 та 135-1 КЗпП).

Сфера застосування договору про повну індивідуальну матеріальну відповідальність є обмеженою, тобто цей договір матеріальної відповідальності не може бути укладений з будь-яким працівником.

Підприємство може укладати письмовий договір повної матеріальної відповідальності з працівником, який відповідає певним умовам:

  • досяг 18-річного віку;
  • займає посаду або виконує роботу, безпосередньо пов’язану із зберіганням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням або використанням у процесі виробництва переданих йому цінностей. Перелік таких посад і робіт, а також типовий договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність затверджуються в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;
  • виконує роботу за трудовим договором про дистанційну роботу або про надомну роботу і користується обладнанням та засобами роботодавця, наданими йому для виконання роботи.

Це визначено у ст. 135-1 КЗпП.

Незважаючи на те, що п. 1 ч. 1 ст. 135-1 КЗпП визначено, що перелік таких посад і робіт, а також типовий договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність затверджуються в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, на сьогодні Кабінет Міністрів України не затвердив перелік таких посад і робіт, а також типовий договір про повну матеріальну відповідальність.

Ірина Житкова шеф-редактор Експертус Кадри
Підприємство може укласти письмовий договір про повну матеріальну відповідальність із працівником, який досяг 18 років та обіймає посаду або виконує роботу, безпосередньо пов’язану із...

А діє Перелік посад і робіт, що заміщують чи виконують працівники, з якими підприємством можуть бути укладені письмові договори про повну матеріальну відповідальність за незабезпечення збереження цінностей, переданих їм на збереження, обробку, продаж (відпуск), перевезення або застосування в процесі виробництва та типовий договір про повну індивідуальну відповідальність працівника, який затверджено постановою Державного комітету Ради Міністрів СРСР з праці та соціальних питань і Секретаріатом Всесоюзної центральної ради професійних спілок від 28.12.1977 № 447/24 (далі — Перелік № 447), що діє на території України відповідно до постанови Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» від 12.09.1991 № 1545-XII.

Зауважимо, що договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність працівника може укладатися, якщо посада, яку працівник займає, або робота, котру він виконує, містяться у Переліку № 447, а також виконання обов’язків згідно з посадою, виконання роботи згідно з фахом має бути безпосередньо пов’язане зі зберіганням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням або застосуванням у процесі виробництва довірених працівникам цінностей.

Тому наявність посади або роботи в Переліку № 447 не дає підстави для укладання договору про повну матеріальну відповідність, якщо у змісті трудової функції працівника відсутні перелічені обов’язки.

Згідно із Загальними положеннями Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, які містяться у Випуску 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затвердженому наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336, конкретний перелік посадових (робочих) обов’язків визначається посадовими (робочими) інструкціями працівників всіх категорій, які розробляють і затверджують на основі типової кваліфікаційної характеристики роботодавці, ураховуючи конкретні завдання та обов’язки, функції, права, відповідальність працівників цих груп та особливості штатного розпису підприємства, установи, організації. Тобто зміст трудової функції працівника визначається розділом «Завдання та обов’язки» посадової (робочої) інструкції (лист Мінсоцполітики від 13.02.2015 № 149/13/84-15).

УВАГА!

У разі неукладення договору про повну матеріальну відповідальність з матеріально відповідальною особою, роботодавець у разі виникнення спору не має права посилатись на наявність у Переліку № 447 відповідної посади. Тому укладати договір про повну матеріальну відповідальність можна лише з матеріально відповідальними особами

Матеріальна відповідальність водія

На прикладі посади водія розглянемо, чи укладаються з водіями договори про повну матеріальну відповідальність.

Верховний Суд України неодноразово висловлював позицію (постанови від 29.01.2018 у справі № 743/1641/15-ц, від 29.10.2020 у справі № 264/2076/17), що посада водія не входить до Переліку № 447.

У зв’язку з цим договір про матеріальну відповідальність водія не укладається.

Водій зможе нести лише обмежену відповідальність в розмірі середнього заробітку і за умови передання йому матеріальних цінностей, зокрема, авто, талонів на пальне тощо на зберігання або перевезення товару за накладними. А при обмеженій матеріальній відповідальності договір про матеріальну відповідальність не укладають.

Що потрібно прописати в договорі про повну матеріальну відповідальність

Зміст договору про повну матеріальну відповідальність його сторони не можуть визначати на власний розсуд. Невідповідність укладеного договору умовам типового договору про повну матеріальну відповідальність призводить до недійсності такого договору. А типовий договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність є додатком 2 до Переліку № 447.

Потрібно переконатися, що посада працівника, з яким укладається договір на матеріальну відповідальність, міститься в Переліку № 447 та посадовій (робочій) інструкції наявні відповідні обов’язки. Також необхідно вказати конкретну роботу, що безпосередньо пов’язана зі зберіганням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням або застосуванням у процесі виробництва довірених працівникам цінностей, цей вид роботи повинен міститься в Переліку № 447.

Слід прописати зобов’язання сторін договору — працівника і роботодавця. Зокрема, договір про матеріальну відповідальність працівника має містити пункт про зобов’язання роботодавця ознайомити працівника з чинним законодавством щодо матеріальної відповідальності працівників за збитки, нанесені підприємству, установі, організації, а також із чинними інструкціями, нормативами та правилами збереження, приймання, обробки, продажу (збуту), перевезення або застосування у процесі виробництва переданих йому матеріальних цінностей. Адже якщо цього не виконати і справа дійде до суду, суд може або відмовити у задоволенні позовних вимог підприємства щодо повної матеріальної відповідальності працівника, або зменшити суму відшкодування.

Договір про повну матеріальну відповідальність працівника укладається в двох екземплярах українською мовою. Один примірник надається працівнику, а другий долучається до його особової справи.

Зразок договору про повну матеріальну відповідальність

Законодавство не регламентує, хто на підприємстві укладає з працівниками договори про повну матеріальну відповідальність. Але, не рідко, до кадровиків на підприємстві звертаються з проханням надати «договір про матеріальну відповідальність (зразок)» чи «договір матеріальної відповідальності (зразок)» чи «типовий договір про повну матеріальну відповідальність (зразок)» або «договір про повну матеріальну відповідальність працівника (зразок)».

З аналізу завдань та обов’язків та кваліфікаційних вимог випливає, що готувати договори про повну матеріальну відповідальність із працівниками має бухгалтер і зразок договору про матеріальну відповідальність потрібно брати в бухгалтерії.

Договір про повну матеріальну відповідальність (зразок)

Правила оформлення договору про повну матеріальну відповідальність з працівником

СКАЧАТИ



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді