Зменшення заробітної плати під час воєнного стану

Автор
порталу «Кадровик-01»
Військова агресія рф щодня змінює життя українців. Зменшення розміру заробітної плати — один із вимушених кроків, однак за таких умов зберігаються робочі місця й певна частина виплат. Як законно зменшити зарплату, — розглянемо варіанти у статті

З 24 лютого в Україні запроваджено воєнний стан. Трудове законодавство адаптується до потреб сьогодення та змінюється кадровий облік. У період війни роботодавці продовжують керуватися нормами КЗпП, але тільки в частині, яку не регулює Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (ч. 3 ст. 1 Закону № 2136).

Зменшення зарплати під час воєнного стану можливо оформити такими способами:

⚡Чи можна під час воєнного стану не виплачувати зарплату через відсутність коштів

Зменшення заробітної плати на підприємстві шляхом зупинення дії окремих положень колдоговору

Стаття 11 Закону № 2136 дозволяє під час воєнного стану роботодавцю із власної ініціативи призупиняти дію окремих положень колективного договору. Зокрема можна на цей період скасувати доплати, надбавки, премії.

Роботодавець, який обрав цей спосіб зменшення зарплати, має повідомити працівників про зміни до того, як вони почнуть виконувати роботу у нових умовах.

Як зменшити зарплату працівнику шляхом зміни до інших локальних актів

Для таких змін не потрібні спеціальні передумови, на кшталт змін в організації виробництва і праці. Хоча за допомогою цього способу можна суттєво зменшити фонд оплати праці, поки підприємство не відновить свої потужності, існує суттєвий недолік — строки.

Відповідно до статті 103 КЗпП про нові або зміну діючих умов оплати праці в бік погіршення роботодавець зобов'язаний повідомити працівника не пізніше як за два місяці до їх запровадження або зміни.

Увага! Закон № 2136 не зупинив дію статті 103 КЗпП на період воєнного стану.

Зменшення зарплати як зміна істотних умов праці

Найшвидшим способом зменшення зарплати під час війни буде зменшення через зміну істотних умов. Однак норми КЗпП дають роботодавцю можливість це зробити лише за наявності «залізних» аргументів щодо наявності змін у виробництві і праці. Такі зміни можуть стати надалі причиною судових спорів.

4 кроки, щоб зменшити зарплату через зміну істотних умов праці

Нагадаємо, що у мирний час роботодавець мав би повідомити працівників про зміну системи або розмірів оплати праці як про зміну істотних умов праці не пізніше ніж за два місяці до таких змін (ч. 3 ст. 32 КЗпП). Однак частина друга статті 3 Закону № 2136 скасовує норму частини 3 статті 32 КЗпП у частині строків повідомлення. Ключова умова, — повідомити працівників про зміни в оплаті праці до початку роботи в нових умовах.

Порядок переведення на іншу посаду Правила оформлення договору про повну матеріальну відповідальність з працівником

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді