Праця жінок в Україні: що перевірить Держпраці

Після закінчення військової агресії рф проти України, що спричинила введення воєнного стану, інспектори праці перевірятимуть, чи дотримує роботодавець умови праці жінок. За порушення винних посадових осіб можуть притягнути як до адміністративної, так і до кримінальної відповідальності. На що саме звертатимуть увагу інспектори?

Хоча Уряд припинив проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) на період воєнного стану, після нашої перемоги перевірки відновлять. Зокрема, інспектори праці проконтролюють, чи всі пільги жінкам забезпечили роботодавці.

Робота відділу кадрів під час воєнного стану: алгоритми, зразки, настанови

Нагадаємо, що зміни в трудовому законодавстві, запроваджені Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX(далі — Закон № 2136) торкнулися й праці жінок.

Результати перевірки інспектори відбивають в Акті, форму якого затвердило Мінекономіки наказом від 27.10.2020 № 2161.

Питання, що підлягають контролю, визначає Додаток 4 до Акта. Зокрема, Держпраці перевірить:

  • чи залучають вагітних і жінок, що мають дітей до трьох років, до роботи в нічний час (п. 3.5);
  • чи надають жінкам оплачувану відпустку у зв’язку із вагітністю та пологами на підставі медичного висновку (п. 4.21);
  • чи надають жінці за її бажанням відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років (п. 4.22);
  • чи надають жінці в обов’язковому порядку відпустку без збереження зарплати, у разі якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шести років (п. 4.23);
  • чи надають жінці додаткову відпустку на дітей (п. 4.25);
  • чи залучають жінок до робіт у нічний час крім випадків, визначених законом (п. 6.3);
  • чи залучають вагітних і жінок, які мають дітей віком до трьох років, до нічних, надурочних робіт, робіт у вихідні дні та чи направляють їх у відрядження (п. 6.4);
  • чи залучають жінок, які мають дітей 3—14 років або дітей з інвалідністю, до надурочних робіт та чи відправляють у відрядження без їх згоди (п. 6.5);
  • чи приєднує роботодавець за заявою жінки щорічну основну і додаткові відпустки до відпустки у зв’язку з вагітністю і пологами (п. 6.6);
  • чи звільняють вагітних і жінок, які мають дітей до трьох чи шести років, одиноких матерів, які мають дитину до 14 років або дитину з інвалідністю, з ініціативи роботодавця, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли їх звільняють з обов’язковим працевлаштуванням (п. 6.7).

праця жінок в Україні

РОЗКРИТИ ШПАРГАЛКУ

Якщо роботодавець не забезпечить належних гарантій та умов праці, суд стане на бік жінки, а винних посадових осіб притягнуть до відповідальності:

  • адміністративної — штраф 510—1700 грн (ст. 41 КпАП);
  • кримінальної — штраф 34 000—85 000 грн, або позбавлення права займати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років, виправні роботи на строк до двох років (ст. 172 КК).

Тож, коли оформляєте на роботу жінку, направляєте її у відрядження чи звільняєте, будьте пильними. Перевірте, чи немає заборон або обмежень на кадрову процедуру, зокрема під час дії воєнного стану.

Щоб вберегти себе та директора від неприємностей та уникнути порушень у праці жінок, скористайтеся дороговказом для кадровика.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді