Усе про відпустки: спецпідбірка для кадровика

Незабаром літо, а отже, — відпустка! Саме з цією порою асоціюється найактивніший сезон відпочинку. У фахівців кадрової справи — асоціації трохи інші. Адже саме на їхні плечі лягає обов’язок з оформлення відпусток усім працівникам. А це — справа не з найлегших…

Щоб допомогти вам, любі колеги-кадровики, ми підготували спеціальну добірку про відпустки. Кожен блок добірки — окремий вид відпустки з усіма нюансами щодо оформлення.

Штрафи на роботодавців у 2023 році

Насамперед зауважимо, що незамінним помічником для кожного кадровика стане

Калькулятор днів відпустки

Калькулятор днів відпустки

РОЗРАХУВАТИ

Державні гарантії права на відпустки, умови, тривалість і порядок надання їх працівникам визначає Закон України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Відпустка — визначений час для відпочинку працівників. Відпустки обчислюються в календарних днях і надаються працівникам із збереженням місця роботи і заробітної плати.

Існують такі види відпусток:

  • щорічні відпустки (основна та додаткові);
  • додаткові відпустки у зв'язку з навчанням;
  • творча відпустка;
  • відпустка для підготовки та участі в змаганнях;
  • соціальні відпустки;
  • відпустки без збереження заробітної плати.

Зазначимо, що законодавством, колективним договором, угодою та трудовим договором можуть установлюватись інші види відпусток.

Надання всім працівникам щорічної оплачуваної відпустки є реалізацією їх права на відпочинок.

Графік відпусток

Як скласти графік відпусток

Графік відпусток — це локальний нормативний акт підприємства, який визначає черговість надання оплачуваних відпусток у календарному році. Він містить відомості про розподіл часу відпусток між працівниками всіх структурних підрозділів. Графік відпусток розробляється щороку на наступний календарний рік.

Бланк графіка відпусток

Скористайтесь зразком графіка відпусток, розробленим експертами журналу «Кадровик-01». Пропонований бланк графіка відпусток стане у пригоді будь-якому підприємству незалежно від форми власності.

Усе про відпустки: спецпідбірка для кадровика

СКАЧАТИ

Щорічна основна відпустка

Правила оформлення щорічної основної відпустки

Право на щорічну основну відпустку мають усі працівники. Це її головна відмінність від інших видів відпусток, для одержання яких необхідні спеціальні підстави. Втім, надання щорічної основної відпустки має низку особливостей. Про них, — детально у статті.

Повідомлення про початок відпустки

Затвердженої (унормованої) форми повідомлення не існує, тому радимо скористатися зразком, розробленим експертами журналу «Кадровик-01» та системи «Експертус Кадри»

Наказ про надання щорічної основної відпустки

Надання відпустки будь-якого виду оформлюють наказом. Розкажемо та покажемо, як правильно скласти наказ на щорічну основну відпустку.

Для того аби значно полегшити вашу роботу, заощадити час і допомогти щоденно ухвалювати правильні рішення, наша команда створила книгу «Відпустки: кадровий навігатор», демо-версію якої можна скачати зареєстрованим читачам просто зараз.

Відпустка без проблем — безплатна книга для кадровика

СКАЧАТИ КНИГУ

Щорічні додаткові відпустки

Щорічні додаткові відпустки під час воєнного стану

На час воєнного стану можна зупиняти дію окремих положень колективного договору. Але чи стосується це додаткових відпусток, що прописані в ньому?

Щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці: кому та за яких умов надається

Гарантовані 24 дні відпочинку на рік — не межа. Окрім щорічної основної відпустки, деяким працівникам встановлюються щорічні додаткові відпустки, зокрема — додаткова відпустка за особливий характер праці.

Додаткова відпустка працівникам із ненормованим робочим днем

Додаткова відпустка за ненормований робочий день належить до щорічних додаткових відпусток, зокрема за особливий характер праці.

Щорічна додаткова відпустка за шкідливі умови праці

Працівники, залучені до робіт, що мають шкідливий вплив на їх здоров’я, потребують тривалішого відпочинку. У зв’язку з цим, статтею 76 КЗпП гарантовано надання таким працівникам щорічних додаткових відпусток.

Додаткова відпустка «на дітей»

Додаткова відпустка на дітей: дороговказ для кадровика

Відпустка на дітей належить до соціальних відпусток. Вона не є щорічною відпусткою у розумінні Закону про відпустки, хоча й надається щороку. Правильне надання додаткової відпустки на дітей — фігура вищого пілотажу у роботі кадровика. А із пам’яткою від наших експертів надавати таку відпустку стане набагато легше.

Додаткова відпустка на дітей

СКАЧАТИ

Зразок наказу про надання додаткової соціальної відпустки

Законодавством про відпустки в Україні передбачено надання щорічно додаткової оплачуваної відпустки працівникам із дітьми.

Відпустка без збереження заробітної плати

Відпустка за власний рахунок під час воєнного стану та у мирний час

Невідкладність, терміновість, спонтанність… І це не уся низка слів, що ототожнюються із відпусткою без збереження заробітної плати. Якщо працівник хоче піти у відпустку за свій рахунок, кадровику необхідно врахувати не лише нюанси, регламентовані Законом про відпустки, а й зміни внесені Законом 2136. Як оформити відпустку за власний рахунок? Чи правомірно відмовляти в наданні такої відпустки працівнику?

Заява на відпустку без збереження заробітної плати

Працівник написав «заява за свій рахунок» або «заява на відпустку за власний рахунок на період війни». Поясніть, що потрібно дотриматись мови закону та переписати заяву на відпустку без збереження заробітної плати. Зразок заяви скачайте у статті та надайте працівнику для прикладу. Поясніть, що відпустки без збереження заробітної плати є різних видів. У деяких випадках надавати чи ні таку відпустку залежить від роботодавця.

Наказ про надання відпустки без збереження заробітної плати

На підставі заяви про надання відпустки без збереження заробітної плати роботодавець видає наказ про відпуску без збереження заробітної плати.

 

ІРИНА ЖИТКОВА, шеф-редактор Експертус Кадри
Усього наразі існує понад 30 видів неоплачуваних відпусток. Було б зручно, якби всю інформацію можна було знайти у Законі України «Про відпустки» від 15.11.1996 №504/96-ВР. Насправді ж норми про деякі види відпусток «розкидані» по багатьох законах. Але я зібрала їх для вас в одній таблиці.

 

Навчальна відпустка

Навчальна відпустка: підстави, тривалість та порядок оформлення

Працівник, який навчається заочно в університеті, приніс довідку-виклик на сесію. Як оформити навчальну відпустку? Для чого потрібна друга частина довідки-виклику? До якої справи її долучити? Як скласти наказ про надання навчальної відпустки? Детально про усе розказуємо у статті

Зразок заяви про надання навчальної відпустки

Для оформлення навчальної відпустки працівник має подати роботодавцю заяву про надання такої відпустки та довідку-виклик навчального закладу.

Зразок наказу про надання навчальної відпустки

Для надання працівнику відпустки у зв’язку з навчанням роботодавець видає наказ про надання такої відпустки.

 

 

Додаткова відпустка учасникам бойових дій

 

Оформлення додаткової відпустки учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам революції Гідності

Надання додаткової оплачуваної відпустки — завжди актуальне питання. У матеріалі знайдете зразок наказу про відпустку, роз’яснення кому надавати додаткову відпустку та на підставі яких документів, а також як оформити та оплатити відпустку.

Компенсація за невикористану відпустку

Компенсація за невикористану відпустку при звільненні та заміна за бажанням працівника

Компенсація невикористаної відпустки — гарантоване право працівників. Та не усі працівники можуть на це претендувати. Виплата компенсації за невикористану відпустку стосується також і не усіх видів відпусток. Деякі підлягають компенсації тільки при звільненні. Деталі — у статті.

Заява на компенсацію за невикористану відпустку

Для певних працівників гарантоване право на отримання компенсації за частину невикористаної відпустки. Також визначено, які саме види відпусток підлягають компенсації.

Наказ про виплату компенсації за невикористану відпустку

Грошовій компенсації підлягають лише окремі види відпусток, передбачені трудовим законодавством. Також не для всіх категорії працівників можна замінити частину відпустки компенсацією, якщо працівник не звільняється.

У травневому номері журналу «Кадровик-01» ви знайдете короткі відповіді експертів, які допоможуть вам швидко визначити, чи має право на відпустку ваш працівник. Адже не всі ситуації прямо описує законодавство.

Усе про відпустки

ЧИТАТИ ВІДПОВІДІ

А також

Стаж роботи для надання щорічних відпусток

Щорічна основна відпустка надається працівникам за робочий рік, який відлічується із дня укладення трудового договору. Розгляньмо, які ж «робочі» періоди зараховуються до стажу, що дає право на відпустку.

Творча відпустка: оформлюємо, оплачуємо та табелюємо правильно

Перелік категорій працівників, які можуть піти у творчу відпустку, був розширений. У матеріалі роз'яснення як оформити таку відпустку та як її табелювати. Також ви знайдете зразок наказу про творчу відпустку.

Види відпусткок для сумісників

Сумісники мають право на щорічні відпустки так само, як і основні працівники. А чи можуть вони скористатися додатковими відпустками? Роздрукуйте Пам’ятку та користуйтеся у роботі.

 

Стаття підготовлена за матеріалами журналу «Кадровик-01»

https://prokadry.com.ua/article/3960-zrazok-zayavi-na-vdpustku-za-vlasniy-rahunok
У травневому номері журналу «Кадровик-01» ви знайдете короткі відповіді експертів, які допоможуть вам швидко визначити, чи має право на відпустку ваш працівник. Адже не всі ситуації прямо описує законодавство.
У травневому номері журналу «Кадровик-01» ви знайдете короткі відповіді експертів, які допоможуть вам швидко визначити, чи має право на відпустку ваш працівник. Адже не всі ситуації прямо описує законодавство.
https://prokadry.com.ua/article/4858-vdpustki-na-yak-mayut-pravo-sumsniki


зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді