Відпустка без збереження заробітної плати в період дії воєнного стану та у мирний час

UA RU
Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Якщо працівник бажає оформити відпустку без збереження заробітної плати, кадровик враховує норми Закону про відпустки та й зміни, внесені Законом № 2136. Як оформити відпустку за власний рахунок? Чи правомірно відмовляти в наданні такої відпустки працівнику?

Законодавство про працю передбачає такі види відпусток без збереження зарплати, які роботодавець надає працівникам:

В мирний час роботодавець не може відмовити працівнику в наданні відпустки без збереження заробітної плати за певних обставин. Але має право не погодити відпустку за свій рахунок за згодою сторін (ст. 26 Закону про відпустки). 

Утім, на період воєнного стану, законодавці запровадили зміни до правил надання відпусток. За яких умов та кому надавати відпустки за власний рахунок у військовий час, додатково розглянемо у статті.

Як оформити відпустку за власний рахунок?

Насамперед працівник пише заяву на відпустку роботодавцю. Якщо це відпустка, яку за бажанням працівника надають обов’язково, працівник подає документ, що підтверджує право на таку відпустку.

Наступний крок — на підставі заяви роботодавець видає наказ про надання відпустки за типовою формою П-3 чи в довільній формі. Обов’язково  зазначте в наказі:

  • підставу надання відпустки;
  • тривалість відпустки.

Зареєструйте наказ, який підписав директор, в Журналі реєстрації наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання. Працівника ознайомте з наказом під підпис.

Інформацію про відпустку внесіть до особової картки П-2.

Відпустка за власний рахунок: зразок заяви

Відпустка за власний рахунок: зразок заяви

СКАЧАТИ

Відпустка без збереження заробітної плати в табелі

У табелі обліку використання робочого часу позначте відпустку буквеним або цифровим кодом згідно з Переліком умовних позначень для обліку використання робочого часу (типова форма П-5 «Табель облік використання робочого часу», затверджена наказом Держстату від 05.12.2008 № 489).

Пам’ятайте, що законодавство не містить понять «відпустка за власний рахунок» або «відпустка за свій рахунок». Ці назви використовуються в розмовній мові, юридично маєте оформити відпустку без збереження зарплати.

Відпустка за власний рахунок під час воєнного стану                      

На період дії воєнного стану законодавці розширили перелік умов, за яких працівник може оформити свою відсутність на роботі (Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX; далі — Закон № 2136).

Так, за згодою роботодавця під час воєнного стану працівник може отримати:

  • відпустку без збереження заробітної плати за згодою сторін за сімейними обставинами — до 30 к. д. на рік (ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки);
  • відпустку без збереження заробітної плати за згодою сторін на період дії воєнного стану (ч. 3 ст. 12 Закону № 2136);
  • відпустку  без збереження заробітної плати працівнику, що виїхав за межі території України чи набув статусу внутрішньо переміщеної особи (ВПО) — до 90 к. д. (ч. 4 ст. 12 Закону № 2136).

Нагадуємо, що відпустку без збереження заробітної плати оформлюєте наказом на підставі заяви. Від працівника, що працює дистанційно в Україні чи за кордоном, отримуйте заяву за допомогою доступних засобів зв’язку. У такий самий спосіб і ознайомлюйте його з наказом про відпустку. Звичайно, якщо спочатку унормували альтернативний спосіб обміну документами (ст. 7 Закону № 2136).

Відпустка за власний рахунок: зразок наказу

Відпустка за власний рахунок: зразок наказу

СКАЧАТИ

Увага! Роботодавець може запропонувати працівнику оформити відпустку без збереження заробітної плати у в період дії воєнного стану. Але змушувати до цього працівників не має права.

Працівник може достроково вийти на роботу з відпустки без збереження зарплати. У такому разі працівник звертається до роботодавця із заявою про припинення відпустки.

Також працівник може оформити іншу відпустку за свій рахунок, якщо має на неї право відповідно до статті 25 Закону про відпустки.

Ірина Житкова шеф-редактор Експертус Кадри
Збережіть собі цю шпаргалку. Експерт зібрав усе, що потрібно знати кадровику про стаж для щорічної відпустки. Також врахували останні зміни, що діють із 24 грудня 2023 року.

Відмова у наданні відпустки за власний рахунок в період дії воєнного стану

Чи можна відмовити у наданні відпустки за свій рахунок в умовах воєнного стану?

Відповідаємо. Так, роботодавець може відмовити в наданні відпустки без збереження зарплатні:

  • за згодою сторін, що надають за сімейними обставинами, на період дії карантину, встановленого КМУ, або на період дії воєнного стану (ст. 26 Закону про відпустки);
  • працівнику об’єкта критичної інфраструктури;
  • працівнику, залученому до виконання робіт з виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання (замовлення).

У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток, якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, робіт з виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання (замовлення), окрім відпустки:

Так скеровує частина 2 статті 12 Закону № 2136.

 



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді