Призупинення трудового договору в умовах воєнного стану

На початку військової агресії рф в трудовому законодавстві України з’явилося нове поняття — призупинення трудових відносин. Як законно та ефективно здійснити призупинення трудового договору в умовах воєнного стану та повернути працівників на роботу? Як слід оформляти кадрові документи у такому разі та що необхідно знати про наслідки призупинення трудового договору? Покроковий алгоритм дій кадровика з підказками чекає на вас у статті.

Що таке призупинення дії трудового договору

Відповідно до Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX; далі — Закон № 2136) призупинення трудового договору на час військового стану — це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором у зв'язку із збройною агресією проти України, що виключає можливість обох сторін трудових відносин виконувати обов'язки, передбачені трудовим договором.

ВАЖЛИВО!

Призупинення — це не звільнення та не простій. Тимчасове призупинення трудового договору не скасовує трудових відносин. Разом з тим, на відміну від простою, під час призупинення трудового договору роботодавець не зобов’язаний здійснювати виплату заробітної плати навіть частково.

Підстави призупинення трудового договору

Право на призупинення трудового договору мають як працівник, так і роботодавець. Мінекономіки, коментуючи Закон № 2136 зазначає, що основна підстава призупинення трудового договору на час військового стану — абсолютна неможливість роботодавця надати роботу, а працівника — виконувати її.  Слідкуйте, щоб такі умови виконувались одночасно. Таким чином, трудові відносини фактично тривають, однак:

  • роботодавець тимчасово припиняє забезпечувати працівника роботою;
  • працівник тимчасово припиняє роботу за трудовим договором.

Офіційне тлумачення поняття абсолютної неможливості роботодавця надати роботу та працівника — виконувати її, передбачає наступні випадки:

  • роботодавець не має можливості забезпечувати працівникові умови праці внаслідок того, що необхідні для виконання роботи виробничі, організаційні, технічні можливості, засоби виробництва або майно роботодавця знищені в результаті бойових дій або їх функціонування з об'єктивних і незалежних від роботодавця причин є неможливим;
  • роботодавець не має можливості перевести працівника на іншу роботу або залучити його до дистанційної роботи у зв'язку тим, що працівник перемістився з території, де ведуться активні бойові дії і не може надати згоду на таку роботу.

ВАЖЛИВО!

Призупиняти дію трудового договору заборонено у разі існування можливості роботодавця надавати роботу та бажання працівника її виконувати.

Зверніть увагу, Закон № 2136, окрім підстав, уточнює умову призупинення дії трудового договору —  збройна агресія проти України.

Ольга Догадіна керівник експертної групи «Експертус Кадри», Київ
Експерт підкаже алгоритм із шести кроків, щоб правомірно залучити до роботи у вихідний. Акцент — на особливості, що діють під час воєнного стану. На допомогу — три таблиці та чотири зразки кадрових документів.

Порядок призупинення дії трудового договору

Механізм призупинення дії трудового договору залежить від того, хто його ініціює — працівник чи роботодавець. Однак, незалежно від того хто ініціює дане питання не забувайте повідомляти іншу сторону трудового договору належним чином: письмово або в електронній формі з використанням технічних засобів електронних комунікацій.

Керуйтеся наступним алгоритмом під час призупинення трудового договору:

1. Встановіть наявність підстав для призупинення. Перевірте, чи дійсно саме внаслідок військової агресії роботодавець не може забезпечити працівника роботою й одночасно працівник не має можливості її виконувати. Якщо хоча б одна з цих двох умов не виконується, призупинити дію трудового договору не можна.

ВАЖЛИВО!

Зауважте, що таке призупинення дії трудового договору не має містити ознак прихованого покарання працівника.

Перевірте, чи немає у законодавстві заборони щодо призупинення дії трудового договору з вашим працівником. Відтак, Закон № 2136 забороняє призупиняти дію трудових договорів:

  • з керівниками та заступниками керівників державних органів;
  • посадовими особами місцевого самоврядування, які обіймають виборні посади.

2. Визначте та встановіть строк призупинення. Максимальний термін призупинення дії трудового договору — офіційне припинення або скасування воєнного стану. Однак, у разі прийняття рішення про скасування призупинення дії трудового договору до припинення або скасування воєнного стану, обов'язково повідомте працівника про необхідність стати до роботи за 10 календарних днів до відновлення дії трудового договору.

image47

Трудовий договір про роботу за сумісництвом

3. Отримайте заяву про призупинення дії трудового договору та зареєструйте її. Порядок призупинення трудового договору з ініціативи працівника передбачає написання працівником відповідної заяви. Перевірте чи виконуються підстави та умова такого призупинення у даному випадку. Якщо роботодавець має змогу забезпечити працівника роботою, повідомте працівника про неможливість призупинити дію трудового договору через відсутність підстав та запропонуйте оформити свою відсутність в інший спосіб. Наприклад, рішенням може стати оформлення відпустки.

ВАЖЛИВО!

У разі неможливості подачі заяви особисто працівником, приймайте її будь-яким доступним способом: електронною поштою чи через месенджер. Роздрукуйте знімок екрану та долучіть до справи.

Якщо ініціатором припинення є роботодавець — жодних заяв отримувати не потрібно.

4. Складіть наказ про призупинення дії трудового договору. Призупинення дії трудового договору оформлюється наказом (розпорядженням) роботодавця, незалежно від того, хто був ініціатором такого призупинення.

У наказі зазначте:

  • інформацію про причини призупинення, у тому числі про неможливість обох сторін виконувати свої обов'язки та спосіб обміну інформацією;
  • строк призупинення дії трудового договору;
  • кількість, категорії і прізвища, ім'я, по батькові (за наявності), реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізосіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття ідентифікаційного коду та мають відмітку у паспорті) відповідних працівників;
  • умови відновлення дії трудового договору.

У разі призупинення трудового договору з ініціативи працівника, вкажіть у наказі підставу — заяву працівника. Якщо ініціатор призупинення — роботодавець, підставу не вказуйте. Передайте наказ на підпис керівнику.

Надавайте перевагу індивідуальним наказам. Зведений наказ готуйте лише в окремих випадках, коли мова йде про значну кількість працівників.

Звільнення дистанційно: чотири варіанти

5. Погодьте призупинення з військовою адміністрацією. Така процедура обов'язкова виключно для призупинення дії трудових договорів з посадовими особами державних органів та органів місцевого самоврядування. Відтак, роботодавець подає проєкт наказу (розпорядження) про призупинення дії трудових договорів до місцевої військової адміністрації (населеного пункту, районної, обласної).

6. Зареєструйте наказ належним чином. Наказ про призупинення дії трудового договору належить до кадрових наказів тривалого строку зберігання. Рекомендований літерний індекс документа — к/тр.

7. Ознайомте працівника з наказом. Із розпорядчим документом обов'язково ознайомте згаданих у ньому осіб, які у свою чергу на першому примірнику документа чи на спеціальному бланку лишають відмітку (підпис) із зазначенням дати ознайомлення.

Призупинення трудового договору в умовах воєнного стануПрипинення трудового договору в мирний та воєнний час

У разі неможливості поставити підпис на наказі особисто працівником, надішліть наказ будь-яким доступним способом: електронною поштою чи через месенджер. Отримавши підтвердження, що працівник ознайомився з наказом — складіть відповідний протокол.

ВАЖЛИВО!

Якщо працюєте за зведеним наказом, надсилайте для ознайомлення витяг з наказу. Складіть один протокол про ознайомлення всіх працівників.

8. Забезпечте табелювання працівників. Врахуйте, що трудові відносини не припиняються, а тому видаляти прізвища працівників із табелю обліку використання робочого часу — не можна. Призупинення трудового договору в табелі позначається кодом «І» (Інші причини неявок). Також, Ви можете запровадити інший літерний код для ведення обліку таких працівників.



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді