Порядок звільнення працівника з роботи

UA RU
Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Можна досконало знати порядок звільнення з роботи, але коли мова йде про конкретного працівника, на допомогу варто покликати як професійний досвід, так і життєвий. Ця стаття допоможе отримати відповідь на питання, як правильно звільнити працівника.

Підстави для звільнення працівника з роботи

Є три види припинення трудового договору між працівником та роботодавцем:

  • звільнення з роботи з ініціативи працівника;
  • звільнення з роботи з ініціативи роботодавця (власника);
  • звільнення з інших підстав (ст. 36 КЗпП).

Однак, існує безліч варіантів розвитку подій в їх межах.

Причини звільнення з роботи

Причин для розірвання трудового договору може бути багато. Це можуть бути як робочі ситуації, так і причини особистого характеру.

Розглянемо розвиток подій для кожної з трьох видів у КЗпП окремо.

Звільнення з ініціативи працівника

У цьому випадку є власне бажання працівника розірвати трудові відносини. Причини для цього можуть бути різні і працівник не зобов’язаний повідомляти про них роботодавцю.

За загальним правилом, працівник має написати заяву про звільнення за 2 тижні до фактичного припинення роботи.

Законодавство про працю визначає підстави, коли роботодавець повинен звільнити працівника у термін, про який просить працівник. Серед таких причин:

За таких обставин роботодавець повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Ольга Догадіна керівник експертної групи «Експертус Кадри», Київ
Під час війни потреба в дистанційному звільненні зросла. Тож, коли така ситуація трапиться з вами, то не застане вас зненацька.

Якщо підприємство розташоване в районі бойових дій та існує загроза для життя і здоров’я працівника, він також може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у його заяві. Виняток — працівника примусового залучили до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану або до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури (ч. 1 ст. 4 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX; далі — Закон № 2136).

Процедура звільнення за власним бажанням працівника

У цьому випадку мають бути:

  • власне бажання працівника звільнитись;
  • заява про звільнення, написана за 2 тижні;
  • віза безпосереднього керівника за необхідності ;
  • резолюція головного керівника.

В заяві перевірте правильність реквізитів та написання прізвищ. Зверніть увагу на правильність назви підрозділу та займаної посади.

Дата звільнення — останній робочий день. Тому не радимо вказувати формулювань на кшталт «звільнити з 1 січня».

Алгоритм звільнення працівника за власним бажанням виглядає таким чином:

  • підготуйте проект наказу про звільнення. Наказ можете підготувати заздалегідь. Проте не забувайте, що працівник має право передумати та відкликати свою заяву до закінчення терміну попередження про звільнення. Тому не варто поспішати;
  • в наказі визначте відомості про дні невикористаних відпусток, що підлягають компенсації. Компенсація відпустки або, навпаки, відрахування за наперед використану відпустку, здійснюється виключно для щорічних відпусток: основної та додаткових. В деяких випадках відрахування за наперед використану відпустку не проводять. Також компенсують додаткову відпустку працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;
  • підпишіть наказ у керівника. Зареєструйте в журналі обліку наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання;
  • ознайомите працівника з наказом про звільнення у день звільнення. Працівник ставить підпис та дату ознайомлення;
  • у день звільнення надайте працівнику копію наказу (розпорядження) про звільнення, письмове повідомлення про нараховані та виплачені йому суми при звільненні;
  • якщо трудову книжку працівника зберігали на підприємстві, оформіть та видайте трудову книжку. Якщо в період роботи на підприємстві працівник отримував заохочення або мав нагородження за успіхи в праці,  внесіть записи та засвідчіть їх також;
  • отримайте від працівника підпис у Книзі обліку руху трудових книжок та вкладишів до них. Працівник вказує дату отримання трудової книжки;
  • внесіть в особову картку П-2 (типова форма П-2, затверджена наказом Держкомстату та Міноборони від 25.12.2009 № 495/656) запис про звільнення працівника.

Зразки документів, які стануть у пригоді:

Зразок заяви про звільнення за власним бажанням

Наказ про звільнення (Типова форма П-4)

Порядок звільнення працівника з роботизвільнення працівника

Скачати зразок

Скачати бланк

Звільнення з ініціативи роботодавця

У цьому випадку працівник не пише заяву про звільнення. Причиною звільнення з роботи з ініціативи роботодавця може бути попередження про скорочення штату не раніше аніж за два місяці до звільнення; прогул працівника, вчинення працівника за місцем роботи розкрадання тощо.

Загалом підстави для звільнення з ініціативи роботодавця поділяються на основні та додаткові.

Процедура звільнення у такому випадку виглядає так:

  • наказ про звільнення;
  • виплата вихідної допомоги при звільненні у випадках, передбачених статтею 44 КЗпП;
  • оформлення запису в трудовій книжці, якщо трудову зберігаєте на підприємстві або за бажанням працівника в іншому випадку;
  • записи в особовій картці П-2.

Головне — ознайомте працівника з наказом про звільнення та отримайте необхідні підписи. Якщо працівник відмовиться ставити підписи, в присутності свідків зачитайте текст наказу вголос та складіть акт про відмову ознайомитися з наказом про звільнення. Якщо трудову зберігаєте на підприємстві і працівник не отримав її в день звільнення, надішліть листи на всі адреси, що вказав працівник, про необхідність отримати трудову книжку. До листа додайте копію наказу (розпорядження) про звільнення, письмове повідомлення про нараховані та виплачені йому суми при звільненні. Лист відправляйте рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення. 

Увага!

Розірвати трудовий договір з ініціативи роботодавця без попередньої згоди виборного органу профспілки можна тільки у випадках, визначених статтею 43-1 КЗпП.

У період дії воєнного стану не отримуємо згоду профспілки на звільнення працівника з ініціативи роботодавця за будь-якої підстави для звільнення. Виняток — звільнення працівників підприємств, установ або організацій, обраних до профспілкових органів (ч. 2 ст. 5 Закону № 2136).

Звільнення з інших підстав

Зазвичай такий вид розірвання трудових відносин називають звільненням «за згодою сторін», але в КЗпП відсутня така підстава для звільнення.

Причин для звільнення з інших підстав багато. Серед них можна виділити звільнення у зв’язку з закінченням строку трудового договору, угода сторін, відмова від роботи у змінених істотних умовах праці, звільнення у зв’язку з переведенням на інше підприємство тощо.

При звільненні за угодою сторін працівник може відкликати заяву про звільнення тільки за згоди роботодавця.

Обхідний листок під час звільнення працівників

Також звільнення з інших підстав може бути при закінченні строку трудового договору. У такому випадку слідкуйте за датою чи подією, яка є підставою для закінчення строку трудового договору. Наприклад, вихід основного працівника з відпустки по догляду за дитиною.

Окрема справа — звільнення через відмову працювати у змінених істотних умовах праці. При звільненні за цією підставою працівнику виплачують вихідну допомогу.

Якщо звільнення відбувається у зв’язку з переведенням на інше підприємство, отримайте лист-клопотання щодо переведення працівника в іншу організацію.

Звільнення — це подія, яка оцінює професійність кадровика. Вона може як поставити знак якості, так і затаврувати за помилку. У цьому питанні легких шляхів не існує, а на допомогу приходить лише власний досвід.



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді