Звільнення пенсіонера з роботи

Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Якщо на вашому підприємстві є працівники-пенсіонери або працівники передпенсійного віку, ця стаття стане в нагоді.

Згідно зі статтею 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV (далі — Закон № 1058) пенсіонер — це особа, яка отримує пенсію.

Гарантії соціального захисту пенсіонерів передбачено Законом України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» від 16.12.1993 № 3721-XII (далі — Закон № 3721).

Громадяни похилого віку:

  • чоловіки і жінки, які досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону № 1058;
  • особи, яким до досягнення зазначеного пенсійного віку залишилося не більше півтора року (ст. 10 Закону № 3721).

Пенсіонери мають право на працю нарівні з іншими громадянами. Це право додатково гарантується державними цільовими програмами, територіальними та місцевими програмами зайнятості населення.

Заборонена дискримінація пенсіонерів в галузі праці. Посадових осіб, які порушують ці гарантії, притягують до відповідальності згідно з законодавством.

Умови трудових договорів (контрактів) з пенсіонерами не можуть погіршувати становище або обмежувати їх права, передбачені Законом № 3721 і законодавством про працю. У разі їх виявлення такі трудові договори вважаються недійсними.

Забороняється відмова у прийнятті на роботу і звільнення працівника за ініціативою власника або уповноваженого ним органу з мотивів досягнення пенсійного віку (ст. 11 Закону № 3721).

Звільнення працівника-пенсіонера за угодою сторін, за порушення трудової дисципліни чи за скороченням чисельності або штату, оформлюється аналогічно звільненню інших працівників.

Єдиною відмінністю, що стосується саме звільнення пенсіонерів, — є звільнення за статтею 38 КЗпП, оскільки звільнення у зв’язку з виходом на пенсію є однією із поважних причин.

Ольга Догадіна керівник експертної групи «Експертус Кадри», Київ
Під час війни потреба в дистанційному звільненні зросла. Тож, коли така ситуація трапиться з вами, то не застане вас зненацька.

Звільнення пенсіонера за власним бажанням

Право працівника звільнитися у зв’язку з виходом на пенсію гарантує стаття 38 КЗпП. За цією підставою роботодавець повинен звільнити працівника в строк, про який він просить.

Відпустка по догляду за дитиною до 3 років: оформленняЗвільнення за власним бажанням під час відпустки для догляду за дитиною

Збирати докази для перевірки права працівника на звільнення у зв’язку з виходом на пенсію за віком не потрібно. Кадровій службі достатньо отримати від нього пенсійне посвідчення (або засвідчену копію), чи просто переконатися, що працівник, дійсно, досяг пенсійного віку, пам’ятаючи, що пенсійний вік може різнитися залежно від статі, дати народження та інших обставин.



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді