Звільнення працівника з ініціативи власника

UA RU
Трудові відносини, укладені як на підставі строкового, так — і безстрокового трудового договору, можуть бути припинені і з ініціативи працівника, і з ініціативи власника. Розгляньмо умови, за яких відбуватиметься розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця.

Підстави припинення трудового контракту Читайте також: Підстави розірвання трудового договору

Статтею 40 КЗпП передбачено, що трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності, може бути розірваний з ініціативи власника у таких випадках, як:

1) зміни в організації виробництва і праці. Це, зокрема, — ліквідація, реорганізація, банкрутство або перепрофілювання організації, скорочення чисельності або штату працівників.

Увага!

У разі звільнення з підстав, передбачених п. 1 ст. 40 КЗпП, необхідно, зокрема, враховувати переважне право на залишення на роботі працівників, дотримати вимог статті 49-2 КЗпП щодо строку попередження про звільнення, а також виплатити вихідну допомогу у розмірі не менше середнього місячного заробітку (ст. 44 КЗпП).

2) невідповідність працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, які перешкоджають продовженню роботи, а так само в разі відмови у наданні допуску до державної таємниці або скасування допуску до державної таємниці, якщо виконання покладених на нього обов’язків вимагає доступу до державної таємниці.

Увага!

Для того щоб оцінити професійний рівень працівників на відповідність кваліфікаційним вимогам і посадовим обов’язкам, роботодавці можуть проводити атестацію працівників. Категорії працівників, які підлягають атестації, та періодичність її проведення визначаються колективним договором.

3) систематичне невиконання працівником без поважних причин обов’язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку, якщо до працівника раніше застосовувалися заходи дисциплінарного чи громадського стягнення;

4) прогул, а також відсутність на роботі більше трьох годин протягом робочого дня без поважних причин;

5) нез’явлення на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності, не рахуючи відпустки по вагітності і пологах, якщо законодавством не встановлений триваліший строк збереження місця роботи (посади) при певному захворюванні.

Увага!

За працівниками, які втратили працездатність у зв’язку з трудовим каліцтвом або професійним захворюванням, місце роботи (посада) зберігається до відновлення працездатності або встановлення інвалідності.

6) поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу;

7) появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння;

8) вчинення за місцем роботи розкрадання (зокрема, дрібного) майна власника, встановленого вироком суду, що набрав законної сили, чи постановою органу, до компетенції якого входить накладення адміністративного стягнення або застосування заходів громадського впливу.

Увага!

Звільнення з підстав, зазначених у пунктах 1, 2 і 6 статті 40 КЗпП, допускається, якщо неможливо перевести працівника на іншу роботу, за його згодою.

Звільнення працівника з ініціативи роботодавця не допускається в період тимчасової непрацездатності (крім звільнення за п. 5 ст. 40 КЗпП ), а також у період перебування  у відпустці (це правило не поширюється на випадок повної ліквідації організації).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді