Поновлення на роботі незаконно звільненого працівника

Конституція України гарантує громадянам захист від незаконного звільнення. Якщо роботодавець незаконно звільнив працівника, суд поновить його на роботі. А оформлювати поновлення доведеться кадровику. Щоб зробити все правильно і не заплутатись у кадрових документа, тримайте напохваті алгоритм від експертів.
Зміст статті:
Алгоритм поновлення на роботі Крок 1. Отримайте і реєструйте рішення суду Крок 2. Підготуйте наказ про поновлення на роботі Крок 3. Внесіть зміни до трудової книжки та кадрових документів Крок 4. Переведення або звільнення працівника, який обіймає посаду поновленого працівника

Згідно з ч. 1 ст. 3 Цивільного процесуального кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Якщо так сталось, що суд прийняв рішення поновити вашого працівника на роботі, маєте зробити 4 кроки.

Алгоритм поновлення на роботі

Як оформляти документи за ДСТУ 4163:2020

Крок 1. Отримайте і реєструйте рішення суду

Трудові спори про поновлення працівника на роботі , незалежно від підстав припинення трудового договору, розглядають безпосередньо районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди ст. 232 КЗпП).

Виняток

Районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди не розглядають трудові спори про:

  • дострокове звільнення від виборної платної посади членів громадських та інших об’єднань громадян за рішенням органів, що їх обрали;
  • суддів, прокурорсько-слідчих працівників, а також працівників навчальних, наукових та інших установ прокуратури, які мають класні чини.

За результатами розгляду справи суд поновлює працівника на роботі або відмовляє у задоволенні позову працівника про поновлення.

Суд надасть представнику роботодавця рішення про поновлення працівника на роботі одразу після його проголошення.

Зареєструйте рішення суду в Журналі реєстрації вхідних документів.

➤➤ Як поновити на роботі працівника за рішенням суду, якщо посада виведена зі штатного розпису у зв’язку зі скороченням штату

Строк поновлення на роботі

Роботодавець має негайно виконати рішення суду і видати наказ про поновлення працівника на роботі незалежно від того, чи планує оскаржувати ухвалу суду.).

КЗпП не тлумачить зміст поняття «негайно». Натомість судді у поняття вкладають такий зміст — «не пізніше наступного дня після проголошення судового рішення».

Правова позиція Верховного Суду України

Негайне виконання рішення суду означає обов’язок, а не право роботодавця не пізніше наступного дня після проголошення судового рішення видати наказ про поновлення на роботі (ухвала Колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду Івано-Франківської області від 24.04.2014 № 344/1006/13-ц).

Штрафи 2022

Крок 2. Підготуйте наказ про поновлення на роботі

У проєкті наказу про поновлення працівника на роботі вкажіть, що роботодавець:

  • скасовує наказ про звільнення працівника, яке суд визнав незаконним;
  • допускає працівника до роботи з дати видання наказу;
  • зобов’язує працівника відділу кадрів поновити кадрові документи, а бухгалтерію виплатити компенсацію за час вимушеного прогулу.

Зразок наказу про поновлення на роботі за рішенням суду

Передайте наказ на підпис керівнику підприємства та зареєструйте його у Журналі реєстрації наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання.

Крок 3. Внесіть зміни до трудової книжки та кадрових документів

Після видання наказу про поновлення працівника на роботі необхідно:

  • внести зміни до трудової книжки працівника;
  • оформити нову особову картку;
  • відбити час вимушеного прогулу у скоригованому табелі обліку робочого часу;
  • внести доповнення до особового листка з обліку кадрів та внутрішній опис особової справи.

Закреслення в трудовій книжці попереднього запису про незаконне звільнення не допускається. Тому необхідно зробити новий запис про поновлення на роботі. Але працівник вправі звернутися до роботодавця з проханням видати дублікат трудової книжки, аби не мати запису про незаконне звільнення.

Крок 4. Переведення або звільнення працівника, який обіймає посаду поновленого працівника

Цілком можлива ситуація, коли посаду незаконно звільненого працівника встигла зайняти інша людина. В такому випадку роботодавець має право за взаємною згодою перевести нового працівника на іншу посаду.

Якщо іншої роботи немає або працівник відмовляється від переведення, готуйте наказ про звільнення за пунктом 6 статті 40 КЗпП.

При звільненні за пунктом 6 ст. 40 КЗпП:

  • не відраховуйте із заробітної плати кошти за дні відпустки, надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року.
  • виплатіть вихідну допомогу у розмірі не менше місячного середнього заробітку.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді