Попередження про звільнення за 2 місяці: зразок та особливості оформлення

UA RU
Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Обов’язком роботодавця у разі скорочення чисельності чи штату працівників та звільнення у зв’язку з ліквідацією установи є повідомлення працівника про наступне звільнення за два місяці. Зразок листа-повідомлення про звільнення працівника та особливості його вручення розкриваємо у статті.

Повідомлення про звільнення у разі скорочення

Стаття 49-2 КЗпП покладає на роботодавця обов’язок попередити працівників про наступне звільнення не пізніше ніж за два місяці. При цьому прямою вимогою зазначеної статті є персональне повідомлення.

Кадровики шукають «бланк повідомлення про звільнення працівника» або «бланк попередження про звільнення». Однак форма повідомлення не унормована.

Повідомте працівників про наступне звільнення у письмовій формі. Факт отримання повідомлення працівник засвідчує підписом на другому примірнику повідомлення, що зберігатиме кадрова служба, із зазначенням дати вручення повідомлення. Це виключить можливість спору з приводу як самого факту попередження про наступне вивільнення, так і дати вручення та змісту повідомлення. З дня попередження починається перебіг двомісячного строку, встановленого статтею 49-2 КЗпП.

Частина третя статті 49-2 КЗпП вимагає одночасно з попередженням про звільнення запропонувати працівнику іншу роботу в організації — звісно, якщо така робота є. Тому за наявності вакансій до тексту повідомлення доцільно включити і попередження про наступне вивільнення, і пропозицію про переведення на іншу роботу.

Насамперед пропонуйте роботу за відповідною спеціальністю, а якщо такої роботи немає — іншу роботу (як вакантну посаду, що відповідає кваліфікації працівника, так і вакантну посаду, що передбачає виконання роботи більш низької кваліфікації або з нижчим рівнем оплати праці), яку працівник може виконувати з урахуванням стану здоров’я.

Врахуйте, що миттєво оцінити запропоновану вакансію працівник не зможе. Тому на повідомленні про звільнення з роботи передбачте лише місце для письмового підтвердження працівником факту вручення йому повідомлення. Відмітку про відмову від переведення, якщо пропозиція буде відхилена працівником, можна внести після спливу строку, визначеного у повідомленні. Наприклад, «від запропонованих вакансій відмовляюсь» або просто «відмовляюсь», «не згоден», — на примірнику, що зберігається у кадровій службі.

Це варто робити, адже у разі виникнення спору суд, відповідно до пункту 19 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.1992 № 9 (далі — Постанова № 9), буде зобов’язаний з’ясувати, які є докази того, що працівник відмовився від переведення на іншу роботу.

Якщо на момент направлення повідомлення вакантних посад немає, то необхідно зазначити у повідомленні, що звільнення відбувається, виходячи з неможливості переведення працівника на іншу роботу у зв’язку з відсутністю вакантних посад.

Увага!

З пропозицією про переведення роботодавець має звертатися до працівника не лише при попередженні про наступне звільнення, але й протягом усього строку попередження, якщо з’являються нові вакансії (наприклад, при звільненні працівників інших категорій).

Працівнику, посада якого скорочується, можна пропонувати виконання роботи за строковимим трудовимим договором наприклад, на час відпустки для догляду за дитиною іншого працівника, роботу на умовах неповного робочого часу тощо. Невиконання цього правила може стати свідченням того, що роботодавець виконував свої обов’язки неналежним чином. Отже, може мати місце оформлення як одного документа — повідомлення, так і двох — повідомлення та пропозиції.

Зразок повідомлення про звільнення працівника

Зразок повідомлення про звільнення працівника

СКАЧАТИ

Повідомлення про звільнення працівника у разі ліквідації підприємства

Про звільнення за пунктом 1 статті 40 КЗпП працівників необхідно повідомити не пізніше ніж за два місяці. Оптимальний варіант — письмове повідомлення під підпис із зазначенням дати ознайомлення.

У разі відмови працівника від підпису про ознайомлення з повідомленням, зачитайте текст працівнику при свідках, скласти акт про оголошення повідомлення працівнику і його відмову від підпису і засвідчте акт підписами свідків.

Якщо працівник відсутній на робочому місці, повідомлення можна направити рекомендованим листом із повідомленням про вручення або лист з оголошеною цінністю з описом вкладення та повідомленням про вручення та позначкою «Вручити особисто» за адресою проживання, вказаною в особовій картці працівника (типова форма № П-2).

Олександр Денисенко член Центральної експертно-перевірної та Нормативно-методичної комісій Державної архівної служби України, Київ
Виконайте вісім кроків, щоб передати до архіву особові картки П-2. Адже відділ кадрів щороку готує до архівного зберігання особові картки звільнених працівників після того, як закінчився строк їх зберігання в поточному діловодстві.

У разі повідомлення працівника листом про наступне звільнення двомісячний строк відлічуєте з дати вручення листа. Оскільки дату звільнення варто вказати в повідомленні, то його бажано вручати із запасом, наприклад за 2,5-3 місяці до означеної дати звільнення. Це дасть змогу уникнути проблем, пов’язаних із затримкою доставки поштових відправлень.

Разом з тим, на практиці можлива ситуація, коли працівники, перебуваючи у відпустці (для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку або 6-річного віку, без збереження заробітної плати тощо), виїхали за кордон та/або фактичне їх місце проживання невідомо.

Зразок попередження про звільнення при ліквідації

Зразок попередження про звільнення при ліквідації

СКАЧАТИ



зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді