Попередження про звільнення за 2 місяці: зразок та особливості оформлення

UA RU
Обов’язком роботодавця у разі скорочення чисельності чи штату працівників та звільнення у зв’язку з ліквідацією установи є повідомлення працівника про наступне звільнення за два місяці. Зразок листа-повідомлення про звільнення працівника та особливості його вручення розкриваємо у статті.

Повідомлення про звільнення у разі скорочення

Стаття 49-2 КЗпП покладає на роботодавця обов’язок попередити працівників про наступне вивільнення не пізніше ніж за два місяці. При цьому прямою вимогою зазначеної статті є персональне повідомлення.

Часто-густо кадровики шукають «бланк повідомлення про звільнення працівника» або «бланк попередження про звільнення». Однак форма повідомлення не унормована.

Повідомляти працівників про наступне вивільнення доцільно у письмовій формі. Факт отримання повідомлення працівник має засвідчити підписом на другому примірнику повідомлення, що зберігатиметься у кадровій службі, із зазначенням дати вручення повідомлення. Це виключить можливість спору з приводу як самого факту попередження про наступне вивільнення, так і дати вручення та змісту повідомлення. З наступного після попередження дня починається перебіг двомісячного строку, встановленого статтею 49-2 КЗпП.

Як скасувати скорочення, якщо вже повідомили працівників

Частина третя статті 49-2 КЗпП вимагає одночасно з попередженням про вивільнення запропонувати працівнику іншу роботу в організації — звісно, якщо така робота є. Тому за наявності вакансій до тексту повідомлення доцільно включити і попередження про наступне вивільнення, і пропозицію про переведення на іншу роботу.

Насамперед пропонується робота за відповідною спеціальністю, а якщо такої роботи немає — інша робота (як вакантна посада, що відповідає кваліфікації працівника, так і вакантна посада, що передбачає виконання роботи більш низької кваліфікації або з нижчим рівнем оплати праці), яку працівник може виконувати з урахуванням стану здоров’я.

Необхідно врахувати, що миттєво оцінити запропоновану вакансію працівник не зможе. Тому на повідомленні про звільнення з роботи може бути передбачене лише місце для письмового підтвердження працівником факту вручення йому повідомлення. Відмітку про відмову від переведення, якщо пропозиція буде відхилена працівником, може бути зроблено після спливу строку, визначеного у повідомленні. Наприклад, «від запропонованих вакансій відмовляюсь» або просто «відмовляюсь», «не згоден», — на примірнику, що зберігається у кадровій службі.

Це варто робити, адже у разі виникнення спору суд, відповідно до пункту 19 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.1992 № 9 (далі — Постанова № 9), буде зобов’язаний з’ясувати, які є докази того, що працівник відмовився від переведення на іншу роботу.

Попередження про звільнення за 2 місяці: зразок та особливості оформленняДізнайтеся, про усі заковичні запитання кадровиків про скорочення

Якщо на момент направлення повідомлення вакантних посад немає, то необхідно зазначити у повідомленні, що звільнення відбувається, виходячи з неможливості переведення працівника на іншу роботу у зв’язку з відсутністю вакантних посад.

Увага!

З пропозицією про переведення роботодавець має звертатися до працівника не лише при попередженні про наступне звільнення, але й протягом усього строку попередження, якщо з’являються нові вакансії (наприклад, при звільненні працівників інших категорій).

Працівнику, посада якого скорочується, можна пропонувати виконання роботи за строковимими трудовимими договорами (наприклад, на час відпустки для догляду за дитиною іншого працівника), роботу на умовах неповного робочого часу тощо. Невиконання цього правила може стати свідченням того, що роботодавець виконував свої обов’язки неналежним чином. Отже, може мати місце оформлення як одного документа — повідомлення, так і двох — повідомлення та пропозиції.

Зразок повідомлення про звільнення працівника

Повідомлення про звільнення працівника у разі ліквідації підприємства

Про звільнення за пунктом 1 статті 40 КЗпП працівників належить повідомити не пізніше ніж за два місяці. Оптимальний варіант — письмове повідомлення під підпис із зазначенням дати ознайомлення.

У разі відмови працівника від підпису про ознайомлення з повідомленням, слід зачитати текст працівнику, скласти акт про оголошення повідомлення працівнику і його відмову від підпису і засвідчити акт підписами свідків.

Якщо працівник відсутній на робочому місці, повідомлення можна направити рекомендованим листом із повідомленням про вручення (або лист з оголошеною цінністю з описом вкладення та повідомленням про вручення) та позначкою «Вручити особисто» за адресою проживання, вказаною в особовій картці працівника (типова форма № П-2).

Працівникам, які були призвані на військову службу (мобілізовані) та не були раніше попереджені про заплановане звільнення, роботодавець, окрім направлення листа за адресою проживання, в порядку, вказаному вище, може додатково надіслати листа на ім’я працівника до військової частини (якщо, звісно, відомо, в якій військовій частині та за якою адресою працівник проходить військову службу).

Як зменшити витрати на персонал: 4 антикризових кейси

У разі повідомлення працівника листом про наступне звільнення двомісячний строк відлічуватиметься з дати вручення листа. Оскільки дату звільнення слід вказати в повідомленні, то його бажано вручати із запасом, наприклад за 2,5-3 місяці до означеної дати звільнення (одночасно з попередженням виборного органу первинної профспілкової організації). Це дасть змогу уникнути проблем, пов’язаних із затримкою доставки поштових відправлень.

Разом з тим, на практиці можлива ситуація, коли працівники, перебуваючи у відпустці (для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку або 6-річного віку, без збереження заробітної плати тощо), виїхали за кордон та/або фактичне їх місце проживання невідомо.

Зразок попередження про звільнення при ліквідації

image48


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді