Відпустка по догляду за дитиною до 3 років: оформлення

UA RU
Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Оформити так звану «декретну відпустку до 3 років» мають право як мати, так і батько дитини. Щоб оформити таку відпустку, кадровику надають додатковий підтвердний документ. А ще він має врахувати суперечливість законодавчих норм. Отже, щоб відпустка по догляду за дитиною до 3 років на вашому підприємстві була оформлена правильно, скористайтеся алгоритмом зі статті.

Після того як закінчилася відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, за бажанням матері або батька, роботодавець надає відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Відпустку по догляду за дитиною до 3 років батькові можна надавати на рівні з матір’ю з 09.05.2021. Відповідні зміни внесли до частини 3 статті 179 КЗпП та частини 1 статті 18 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96 (далі — Закон про відпустки).

Нагадаємо також, що відпустку по догляду за дитиною до 3-х років можуть використати баба, дід чи інші родичі, які фактично доглядають за дитиною, або особа, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, один із прийомних батьків чи батьків-вихователів.

Як оформити відпустку по догляду за дитиною до трьох років

Відпустку для догляду за дитиною до 3 років надають за заявою матері або батька дитини повністю або частково в межах установленого періоду та оформлюють наказом (розпорядженням) роботодавця. Так скеровує частина 3 статті 20 Закону про відпустки.

З 09.05.2021 року Закон про відпустки не вимагає, щоби для оформлення відпустки до 3 років батько чи мати дитини надавали довідку з місця роботи другого з батьків, що той не перебуває наразі у цій відпустці.

При цьому довідку з місця роботи (навчання, служби) одного з батьків про вихід на роботу до закінчення терміну цієї відпустки має надати бабуся, дід чи інший родич, що фактично доглядає за дитиною, і хоче оформити відпустку до 3 років (ч. 4 ст. 20 Закону про відпустки).

Відпустка по догляду за дитиною до 3 років: оформленняЗвільнення за власним бажанням під час відпустки для догляду за дитиною

Увага, законодавчі суперечності!

Частина 1 статті 18 Закону про відпустки і частина 3 статті 179 КЗпП надають право на відпустку по догляду за дитиною до 3 років її матері або батькові. Щоби дотримати законодавчих норм роботодавець може запропонувати працівнику чи працівниці, аби до заяви про відпустку і свідоцтва про народження дитини він чи вона подали довідку, що другий із батьків не перебуває у відпустці до 3 років. Однак, через некоректно виписані норми, працівник чи працівниця може подати в суд на роботодавця, якщо той відмовить у відпустці без довідки з місця роботи. Своєю чергою суд може зобов’язати роботодавця надати відпустку до 3 років другому з батьків без такої довідки, оскільки Закон про відпустки не передбачає її надання.

Строк надання відпустки до 3 років

Відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надають на період, який працівниця або працівник зазначає у заяві, або до дати досягнення дитиною трирічного віку (включно).

Відпустка до 3 років у табелі

За типовою формою № П-5 «Табель обліку використання робочого часу», затвердженою наказом Держстату від 05.12.2008 № 489, відпустку для догляду до 3 років у табелі можна позначати двома способами:

  • буквеним кодом «ВП»
  • або цифровим — 16.

Позначайте цими кодами всі календарні дні відпустки, зокрема й ті, що припадають на вихідні, святкові чи неробочі дні.

Вихід на роботу після відпустки до 3 років

Якщо працівниця або працівник хоче припинити таку відпустку достроково, має щонайпізніше за 10 к. д. до дня дострокового припинення подати відповідну заяву з зазначенням дати, з якої стане до роботи. Кадровик на підставі такої заяви видає наказ про припинення відпустки.

Порада!

Інформуйте працівників, які перебувають у відпустках для догляду, про новацію й необхідність попереджати про дострокове припинення відпустки по догляду за дитиною до 3-х років.

Оформлення виходу на роботу по закінченню відпустки

Напередодні закінчення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зателефонуйте працівнику або працівниці, що перебуває у відпустці, та нагадайте, що час виходити на роботу. Уточніть, чи оформлюватимуть відпустку без збереження зарплати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку. Відтак знатимете, що робити зі строковиком на цьому місці — звільняти чи продовжувати строковий трудовий договір.



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді