Щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці

UA RU
Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Працівники, залучені до робіт, що мають шкідливий вплив на їх здоров’я, потребують тривалішого відпочинку. У зв’язку з цим, стаття 76 КЗпП гарантує надання таким працівникам щорічних додаткових відпусток.

Тривалість та умови надання щорічних додаткових відпусток, зокрема додаткової відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці, визначає Закон України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР.

Професії та посади, працюючи за якими можна отримати таку відпустку, визначає Список виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників у яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, затверджений постановою КМУ від 17.11.1997 № 1290 (далі — Список № 1290).

Тривалість додаткової відпустки за шкідливі умови праці

Стаття 7 Закону про відпустки передбачає максимальну тривалість додаткової відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці — 35 календарних днів.

Увага!

Важлива умова для надання працівнику щорічної додаткової відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці — проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Конкретну тривалість щорічної додаткової відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці роботодавець встановлює у колективному чи трудовому договорі.

Для кожного працівника тривалість такої відпустки обчислюють окремо, оскільки це залежить від того, скільки часу працівник зайнятий у шкідливих умовах праці.

За бажанням працівника щорічну додаткову відпустку за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці надають одночасно зі щорічною основною відпусткою. Загальна тривалість цих відпусток не може перевищувати 59 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах, — 69 календарних днів.

Щорічна додаткова відпустка за шкідливі умови праці

Розгорнути повністю

Умови надання щорічної додаткової відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці

Працівника має право отримати щорічну додаткову відпустку за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці, пропрацювавши на підприємстві не менше шести місяців. Зазвичай, таку відпустку використовують до закінчення робочого року.

До стажу роботи, що дає право на щорічну додаткову відпустку за роботу із шкідливими умовами праці зараховують:

  • час фактичної роботи із шкідливими, важкими умовами або з особливим характером праці, якщо працівник зайнятий у цих умовах не менше половини тривалості робочого дня, встановленої для працівників даного виробництва, цеху, професії або посади;
  • час щорічних основної та додаткових відпусток за роботу із шкідливими, важкими умовами і за особливий характер праці;
  • час роботи вагітних жінок, переведених на підставі медичного висновку на легшу роботу, на якій вони не зазнають впливу несприятливих виробничих факторів.


зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді