Щорічна відпустка у перший рік роботи

Автор
порталу «Кадровик-01»
Для тих працівників, які тільки починають трудовий шлях та й для інших новопризначених робітників нерідко актуальним є питання — перша відпустка через скільки місяців? Про нюанси отримання щорічної відпустки у перший рік роботи та про її тривалість читайте у статті.

Тривалість відпустки у перший рік роботи

Новопризначеному працівнику може бути надана відпустка після шести місяців роботи на підприємстві, в установі, організації чи у фізичної особи  —  роботодавця (ч. 5 ст. 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР, далі — Закон про відпустки).

Якщо ж відпустка новому працівнику вкрай необхідна до закінчення шести місяців безперервної роботи на підприємстві, то її тривалість визначають пропорційно відпрацьованому часу (ч. 6 ст. 10 Закону про відпустки).

Працівникам, які потребують соціального захисту, за їхнім бажанням, може бути надана повна щорічна відпустка у перші 6 місяців роботи, тобто до закінчення шестимісячного терміну безперервної роботи. Категорії працівників, які мають право на відпустку повної тривалості у перші шість місяців роботи, передбачені ч. 7 ст. 10 Закону про відпустки.

Щорічна відпустка наперед: брати чи ні?

Скільки днів відпустки у перший рік роботи після закінчення шести місяців взяти, слід вирішувати самому працівникові. Можна взяти основну щорічну відпустку та додаткову щорічну відпустку за умови наявності права на таку додаткову відпустку. Але слід пам’ятати, що у разі звільнення працівника до закінчення робочого року, за який він уже одержав відпустку повної тривалості, для покриття його заборгованості власник або уповноважений ним орган провадить відрахування із заробітної плати за дні відпустки, що були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року (ч. 1 ст. 22 Закону про відпустки).

Причини, за яких при звільненні не проводиться відрахування із заробітної плати працівника за дні відпустки, що були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року, вказані у частинах 2 та 3 ст. 22 Закону про відпустки.

За другий та наступні робочі роки щорічні відпустки надаються працівникам у будь-який робочий час відповідного робочого року.

Ірина Житкова шеф-редактор Експертус Кадри
Відпустки на дітей, «декрет» до 3 років — ці теми завжди в топі на Гарячій Лінії Кадровика. Але в літній період кількість запитів досягає максимальної позначки, тож тримайте короткі відповіді на найцікавіші з них

Нагадаємо, що щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні. Для деяких категорій працівників така відпустка має більшу тривалість. Однак у період дії воєнного стану діє обмеження за рішенням роботодавця надавати працівнику щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік (абз. 1 ч. 1 ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX; далі — Закон № 2136).

Важливо!

У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, робіт з виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання (замовлення), (ч. 2 ст. 12 Закону 2136).

Оформлення відпустки у перший рік роботи

Для оформлення щорічної відпустки у перший робочий рік потрібно визначити для неї робочий рік, її тривалість (у тому числі якщо працівник бажає взяти відпустку до закінчення шестимісячного терміну безперервної роботи) та стаж, що надає право на щорічну основну відпустку.

Щорічна основна відпустка надається за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору (ч. 1 ст. 6 Закону про відпустки).

Приклад:

Працівника прийнято на роботу 11 січня 2024 року. Першим робочим роком для нього буде період 11.01.2024—10.01.2025.

Черговість надання відпусток визначається графіками (ч. 10 ст. 10 Закону про відпустки). Якщо новий працівник прийнятий на підприємство після затвердження графіка відпусток на поточний рік, то час надання відпустки за перший робочий рік встановлюється доповненням графіку відпусток.

У цьому випадку власник (уповноважений ним орган) зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніше як за 2 тижні до встановленого графіком строку, зокрема, шляхом проставляння підпису в наказі про відпустку, заява на відпустку може не подаватися.

У разі, коли доповнення графіку відпусток не готувались або працівник бажає взяти відпустку до закінчення шести місяців безперервної роботи на підприємстві пропорційно відпрацьованому часу, він подає відповідну заяву на ім’я керівника підприємства. У заяві працівник вказує дату початку щорічної відпустки та її тривалість. Зазначати дату закінчення відпустки необов’язково, це зроблять фахівці кадрової служби.

Далі на підставі цієї заяви оформлюється наказ про надання відпустки, який надається працівникові для ознайомлення.



зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді