Оформлення додаткової відпустки учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам революції Гідності

Надання додаткової оплачуваної відпустки — завжди актуальне питання. У матеріалі знайдете зразок наказу про відпустку, роз’яснення кому надавати додаткову відпустку та на підставі яких документів, а також як оформити та оплатити відпустку.

Хто має право на додаткову відпустку

Право на додаткову оплачувану відпустку окремим категоріям громадян та постраждалим учасникам Революції Гідності (далі — відпустка окремим категоріям громадян) мають:

Підстави для додаткової відпустки

Для підтвердження права на відпустку окремим категоріям громадян, працівник має надати кадровику залежно від статусу:

Оформлення додаткової відпустки учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам революції Гідності

РОЗГОРНУТИ ТАБЛИЦЮ Як оформити додаткову оплачувану відпустку

Щоб оформити відпустку окремим категоріям громадян, працівник повинен подати до кадрової служби заяву про відпустку та посвідчення.

Оформлення додаткової відпустки учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам революції Гідності

СКАЧАТИ

Якщо у графіку відпусток запланований конкретний період відпустки окремим категоріям громадян, заява не потрібна. Роботодавець лише повідомляє працівника про дату її початку.

Види наказів для кожної категорії різні:

Як оплатити додаткову відпустку

Стаття 23 Закону про відпустки визначає види відпусток, які оплачує роботодавець за рахунок коштів, призначених на оплату праці. Коли Закон про відпустки доповнили статтею 16-2, відповідних змін до статті 23 не внесли.

Відпустка окремим категоріям громадян, які працюють на підприємствах мала би надавати за рахунок власних коштів із наступним відшкодуванням їх з бюджету (такий самий принцип використовується і для чорнобильських відпусток). Та витрати на оплату відпустки окремим категоріям громадян підприємствам ніхто не компенсує.

які є курси кадровика онлайн

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

 

Перенесення та компенсація додаткової відпустки

Продовжують (переносять) у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, компенсують при звільненні тільки щорічні відпустки й додаткову відпустку працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (ст. 11, 20, 24 Закону про відпустки). Ділити на частини можна тільки щорічні відпустки (ст. 12 Закону про відпустки).

image61

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю

Отже, відпустка окремим категоріям громадян:

  • надається за календарний рік;
  • не продовжується / не переноситься у разі тимчасової непрацездатності працівника;
  • не ділиться на частини;
  • не надається за минулий рік, якщо працівник її не використав вчасно;
  • не замінюється грошовою компенсацію при звільненні.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді