Чорнобильська відпустка: коли та як надавати

14 чи 16 днів додаткової відпустки передбачено для працівників, простраждалих від аварії на ЧАЕС? Чи переноситься така відпустка? А що, коли на період чорнобильської відпустки припадав святковий або неробочий день? Відповіді на найпопулярніші запитання кадровиків — в огляді.
Чорнобильська відпустка: коли та як надавати


Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-ХІІ (далі – Закон № 796) передбачає особам, постраждалим внаслідок катастрофи на ЧАЕС, ряд пільг і компенсацій, у тому числі за місцем роботи.

Однією з таких пільг є додаткова відпустка. Право на додаткову відпустку, яка належить працівникам зі статусом осіб, віднесених до 1 або 2 категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, регламентують пункт 22 статті 20 і пункт 1 статті 21 Закону № 796. Згідно з ними особам, віднесеним до 1 і 2 категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, належить додаткова відпустка зі збереженням заробітної плати тривалістю 14 робочих днів на рік та надається працівникові у зручний для нього час.

✍Чи складати окремий графік для чорнобильських відпусток

Однак враховуйте, що згідно з частиною 1 статті 5 Закону України «Про відпустки» від 15.11. 96 р. № 504/96-ВР (далі – Закон по відпустки) тривалість відпусток, у тому числі визначених іншими законами, розраховується виключно в календарних днях.

Отже, тривалість чорнобильської відпустки в календарних днях становить 16 к. д. Ця відпустка є гарантованою державою пільгою, тож роботодавець зобов’язаний забезпечити право працівника на неї впродовж року.

Увага! Прийнятий на роботу працівник, який належить до першої або другої категорії осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, має право отримати додаткову чорнобильську відпустку із збереженням заробітної плати строком на 16 календарних днів навіть у перший місяць роботи.

Управління Держпраці у Полтавській області нагадує, що така відпустка повинна бути використані протягом календарного року. Перенесення додаткової відпустки працівникам, які мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, на інший рік чинним законодавством не передбачено. Крім того, тривалість такої відпусти не збільшується на кількість святкових та неробочих днів, що припадають на їх час. Законом про відпустки не передбачено і перенесення на інший період або продовження додаткової відпустки, у разі тимчасової непрацездатності, засвідченої в установленому порядку, під час такої відпустки.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці

Працівники, залучені до робіт, що мають шкідливий вплив на їх здоров’я, потребують тривалішого відпочинку. У зв’язку з цим, стаття 76 КЗпП гарантує надання таким працівникам щорічних додаткових відпусток.
14904

Чорнобильські відпустки: види та порядок оформлення

Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII (далі — Закон № 796) визначає гарантії громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (далі — постраждалі), зокрема, у сфері відпусток. Розберемо даталі
64891

Щорічні додаткові відпустки: види та порядок надання

Як і кому надавати щорічні додаткові відпустки — питання актуальне для кадровика протягом усього року. Як визначити тривалість таких відпусток, який стаж зараховувати та чим відрізняються щорічні додаткові від інших видів відпусток — дізнайтеся у статті.
52777

Відпустки працівникам з інвалідністю

Працівники з інвалідністю належать до соціально незахищених верств населення. Вони потребують більше часу на відпочинок та лікування. Тому інваліди І-ІІІ груп мають пільги щодо тривалості та порядку надання відпустки інваліду. У цій статті — про відпустки інвалідам у воєнний час, про щорічні основні та додаткові відпустки працівникам з інвалідністю.
124134

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді