Необхідний стаж для щорічних відпусток (зі змінами від 19.07.2022)

UA RU
Автор
порталу «Кадровик-01»
Щорічна основна відпустка надається працівникам за робочий рік, який відлічується із дня укладення трудового договору. В умовах воєнного стану трудове законодавство змінюється вже вдруге. 19 липня чергові зміни вніс Закон про оптимізацію трудових відносин. Щоб ви легко зорієнтувалися, що тепер враховувати в стаж для щорічних відпусток, а що — ні, експерти Експертус кадри вже оновили пам'ятки.

 

 

 

Як рахувати стаж, що дає право на щорічну основну відпустку і на додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, скеровує стаття 9 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР.

Водночас від початку воєнного стану законодавство змінюється й адаптується до нових реалій. Кадровики тримають руку на пульсі, адже мають подбати про інтереси й працівників, і підприємства.

Нагадаємо, що першу хвилю змін вніс Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136). Друга хвиля стартувала 19.07.2022, саме з цього дня набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-IX (далі — Закон № 2352). 

Команда Експертус Кадри заздалегідь роз'яснювала особливості другої хвилі оновлень і продовжує всебічно підтримувати кадрову спільноту. Наші експерти вже оновили пам'ятки для вас.

 

Стаж для щорічної основної відпустки

стаж для надання відпустки

СКАЧАТИ ШПАРГАЛКУ

Важливо! Пильно слідкуйте за оновленнями законодавста в умовах воєнного стану, адже Держпраці відновлює перевірки роботодавців. Зокрема, перевірте, чи правомірно призупинені трудові договори з працівниками, надані відпустки, в тому числі без збереження заробітної плати, чи збережено гарантії працівників, призваних на військову службу тощо.

Щоб першими отримувати оновлені алгоритми дій, зразки документів і роз'яснення, долучайтеся до підписників експертно-правової системи Експертус Кадри та журналу «Кадровик-01».

Стаж для щорічних додаткових відпусток за шкідливі умови та особливий характер праці

стаж роботи для відпустки

ЗБЕРЕГТИ СОБІ

 

 



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді