Необхідний стаж для щорічних відпусток (зі змінами від 19.07.2022)

UA RU
Автор
порталу «Кадровик-01»
Щорічна основна відпустка надається працівникам за робочий рік, який відлічується із дня укладення трудового договору. В умовах воєнного стану трудове законодавство змінюється вже вдруге. 19 липня чергові зміни вніс Закон про оптимізацію трудових відносин. Щоб ви легко зорієнтувалися, що тепер враховувати в стаж для щорічних відпусток, а що — ні, експерти Експертус кадри вже оновили пам'ятки.

 

 

 

Як рахувати стаж, що дає право на щорічну основну відпустку і на додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, скеровує стаття 9 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР.

Водночас від початку воєнного стану законодавство змінюється й адаптується до нових реалій. Кадровики тримають руку на пульсі, адже мають подбати про інтереси й працівників, і підприємства.

Нагадаємо, що першу хвилю змін вніс Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136). Друга хвиля стартувала 19.07.2022, саме з цього дня набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-IX (далі — Закон № 2352). 

Команда Експертус Кадри заздалегідь роз'яснювала особливості другої хвилі оновлень і продовжує всебічно підтримувати кадрову спільноту. Наші експерти вже оновили пам'ятки для вас.

 

Стаж для щорічної основної відпустки

стаж для надання відпустки

СКАЧАТИ ШПАРГАЛКУ

Важливо! Пильно слідкуйте за оновленнями законодавста в умовах воєнного стану, адже Держпраці відновлює перевірки роботодавців. Зокрема, перевірте, чи правомірно призупинені трудові договори з працівниками, надані відпустки, в тому числі без збереження заробітної плати, чи збережено гарантії працівників, призваних на військову службу тощо.

Щоб першими отримувати оновлені алгоритми дій, зразки документів і роз'яснення, долучайтеся до підписників експертно-правової системи Експертус Кадри та журналу «Кадровик-01».

Стаж для щорічних додаткових відпусток за шкідливі умови та особливий характер праці

стаж роботи для відпустки

ЗБЕРЕГТИ СОБІ

 

 



зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді