Наказ на відрядження

UA RU
Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Минулого року Податковий кодекс зазнав змін, які стосуються направлення у відрядження. Дізнатися чи вплинули вони на роботу кадровика та скачати актуальний зразок наказу про відрядження ви зможете у матеріалі.

Оформлюйте відрядження працівника наказом (розпорядженням). Нагадаємо, що направляє у відрядження керівник підприємства (заступник, якщо керівник делегував йому таке право). Підставою для наказу може бути доповідна записка посадової особи підприємства.

ІРИНА ЖИТКОВА, шеф-редактор Експертус Кадри
Усього наразі існує понад 30 видів неоплачуваних відпусток. Було б зручно, якби всю інформацію можна було знайти у Законі України «Про відпустки» від 15.11.1996 №504/96-ВР. Насправді ж норми про деякі види відпусток «розкидані» по багатьох законах. Але я зібрала їх для вас в одній таблиці.

Оформлення наказу і зразок

У наказі про відрядження 2023 зазначте:

  • мету;
  • завдання (за потреби);
  • пункт призначення (місто або міста призначення, інші населені пункти, найменування підприємства, установи або організації, куди відряджаєте працівника);
  • строк (дата вибуття у відрядження та дата прибуття з відрядження);
  • джерело фінансування витрат на відрядження;
  • за потреби інші ключові моменти (вид транспорту, інформація про додаткові обмеження щодо сум та цілей використання коштів, наданих на відрядження, у разі їх встановлення керівником).

Також у наказі зазначте документ-підставу, що підтверджує зв’язок відрядження з основною діяльністю підприємства. Це може бути:

  • запрошення сторони, що приймає, і діяльність якої збігається з діяльністю підприємства, що направляє у відрядження;
  • укладений договір чи контракт;
  • інші документи, які встановлюють або засвідчують бажання встановити цивільно-правові відносини;
  • документи, що засвідчують участь відрядженої особи в переговорах, конференціях або симпозіумах, інших заходах, які проводяться за тематикою, що збігається з господарською діяльністю роботодавця/сторони, що відряджає.

Зараз також вказуйте у підставах такий документ, наприклад, доповідну записку.

Якщо направляєте у відрядження за запрошенням, додайте його копію та за наявності — програму заходів.

Зразок наказу про відрядження

Наказ на відрядження

СКАЧАТИ

Отже, зміст наказу про відрядження працівника не змінився. Коли ознайомлюєте працівника з наказом, повідомте про необхідність подати бухгалтеру документ, що підтвердить факт перебування у відрядженні.

Стаття підготовлена за матеріалами журналу «Кадровик-01»



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді