Виклик до ТЦК: порядок оформлення на підприємстві

Оповіщати про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки працівника – обов’язок більшості підприємств. Розкажемо, який порядок оформлення виклику до ТЦК, зокрема – як скласти лист до ТЦК щодо результатів оповіщення про виклик працівників та наказ про оповіщення працівників щодо їх виклику до ТЦК
Приклад складення Відомості та зразки Списків за новим Порядком військового обліку

Як оформити на підприємстві виклик до ТЦК працівника

Нормативними документами, які урегульовують процес оповіщення виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки працівника є частина перша статті 38 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232—XII, пункт 34 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487 (далі — Порядок).
Сказано, що з метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації на вимогу територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК), органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки:
    • оповіщають призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик;
    • забезпечують їх своєчасне прибуття.

Порядок сповіщення про виклик до ТЦК

Алгоритм оповіщення визначений у пункті 47 Порядку. Вимогу оповістити працівників про виклик ТЦК, органи СБУ, підрозділи Служби зовнішньої розвідки оформлюють розпорядженням.

Форма розпорядження про виклик унормована в додатку:

  • 13 до Порядку — якщо викликають військовозобов’язаних та резервістів;
  • 17 до Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затвердженого постановою КМУ від 21.03.2002 № 352 — якщо викликають призовника.

Далі покроково розберемо, як діяти роботодавцю.

Intensyv_kadrovogo_obliku.png

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

1. Потрібно зареєструвати розпорядження

Якщо отримали розпорядження, зареєструйте його в Журналі реєстрації вхідних документів. Це дуже важливо, особливо якщо розпорядження надійшло із запізненням. Якщо одержали документ наприкінці робочого дня — проставте й час, щоб при перевірці стану військового обліку не мати претензій, що несвоєчасно видали наказ про оповіщення.

2. Обов’зково видайте наказ про оповіщення працівників щодо їх виклику до ТЦК

У день, коли отримали розпорядження, — підготуйте проєкт наказу. І слідом передайте на підпис керівнику підприємства.

Виклик до ТЦК: порядок оформлення на підприємствіУВАГА! Те, що на підприємстві призначили особу, відповідальну за ведення військового обліку, для якої оповіщення про виклик працівників є складовою трудової функції, не позбавляє роботодавця від необхідності видати наказ про оповіщення (лист Міноборони від 03.03.2017 № 116/9/4/2170).

Виклик до ТЦК: порядок оформлення на підприємстві

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

3. Доведіть наказ до відома працівників, вручіть повістки

Наказ про оповіщення працівників щодо їх виклику до ТЦК слід довести до відома працівників, яких він стосується, під особистий підпис. Факт ознайомлення з наказом — підтверджують відміткою на наказі.

Виклик до ТЦК: порядок оформлення на підприємстві

Якщо разом із розпорядженням надійшли повістки — вручіть їх працівникам, коли ознайомлюватимете із наказом.

У ситуації, коли працівник відмовляється ставити відмітку про ознайомлення, зачитайте йому наказ у присутності свідків та складіть акт.

Найімовірніше працівник, який відмовився проставити відмітку про ознайомлення з наказом, не захоче й отримати повістку (за наявності) та ознайомитися з актом. Зафіксуйте відмову в цьому ж або в окремому акті. Попросіть свідків проставити підписи.

які є курси кадровика онлайн

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

Не всіх працівників зможете ознайомити з наказом під підпис через їх відсутність або спосіб виконання роботи. Щоб не мати зауважень при перевірці стану військового обліку, оповістіть працівників:

  • які виконують роботу дистанційно — у спосіб, визначений у трудовому договорі (ст. 29 КЗпП);
  • з якими уклали трудовий договір із нефіксованим робочим часом — у спосіб, який визначили в трудовому договорі для повідомлення працівника про початок виконання роботи;
  • які хворіють, перебувають у відпустках, відрядженнях — у спосіб, визначений у трудовому договорі, або будь—який інший доступний спосіб, якщо порядок ознайомлення з документами роботодавця трудовим договором не визначений.

4. Копії наказу та документів, які підтверджують причини відсутності працівників на роботі, надсилаємо до органу, який видав розпорядження

Копію наказу про оповіщення працівника про виклик до ТЦК потрібно надіслати до органу, від якого отримали розпорядження про виклик, у триденний строк. Триденний строк відлічуйте з дня, наступного за днем, коли отримали розпорядження.

Якщо встигаєте ознайомити працівників із наказом у триденний строк, надішліть до військкомату копію наказу з відмітками працівників про ознайомлення. Порядок не вимагає цього від роботодавця, але так матимете додаткове підтвердження, що належно виконали вимогу щодо оповіщення.

Складіть супровідний лист. Це буде так званий лист до ТЦК щодо результатів оповіщення про виклик працівників.

Виклик до ТЦК: порядок оформлення на підприємстві

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Долучіть до листа документи, які підтверджують відсутність на робочих місцях працівників, щоб обґрунтувати відсутність їх особистого підпису в наказі про оповіщення:

  • копію наказу — для працівників, які перебувають у відпустці, відрядженні або виконують роботу дистанційно чи з якими уклали трудовий договір із нефіксованим робочим часом;
  • витяг з е-лікарняного, сформований в електронному кабінеті страхувальника на веб-порталі ПФУ, — для працівників, які хворіють.

Надішліть лист з описом вкладення — на підтвердження належного виконання роботодавцем обов’язків з оповіщення. Якщо особисто відвозите лист, потурбуйтеся про відмітку про отримання на другому примірнику листа, що зберігатиметься на підприємстві.

Бронювання працівників на підприємстві під час воєнного стану

5. Проконтролюйте результати оповіщення та явку працівників за викликом

Функцію контролю Порядок покладає на керівників підприємств. Проте це не означає, що потрібні спеціальні заходи контролю чи звітність за кожним випадком оповіщення. Пояснимо чому.

Результати оповіщення керівник підприємства контролює на етапі, коли підписує лист до ТЦК щодо результатів оповіщення про виклик працівників. Керівник, коли підписує лист, бачить:

  • кількість призовників, військовозобов’язаних та резервістів у наказі про оповіщення;
  • кількість працівників, підпис яких отримати неможливо, та копії підтвердних документів, що підтверджують таку неможливість;
  • підтвердження оповіщення працівників, підпис яких отримати неможливо, у тексті листа.
Intensyv_kadrovogo_obliku.png

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

Тож підпис керівника в листі — підтвердження, що керівник проконтролював результати оповіщення.

Явку за викликом керівник проконтролює:

  • коли підписуватиме наказ про вихід працівників на роботу після увільнення на час виконання заходів, пов’язаних із виконанням обов’язків із військового обліку;
  • коли підписуватиме листи щодо неявки працівників за викликом.

Виклик до ТЦК: порядок оформлення на підприємствіВажливо! Роботодавцю, який не оповістив працівників про їх виклик до ТЦК, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки, загрожує відповідальність за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді