Як скласти графік відпусток 2023

Автор
шеф-редактор Експертус Кадри
Графік відпусток на 2023 на підприємстві: як правильно скласти, форма та як ознайомити з ним своїх працівників

У плани законодавців входить зробити графік відпусток необов'язковим документом, але доки цього не сталося — час готувати графік на наступний рік.

Коли оформлятимете графік на 2023, врахуйте норми ДСТУ 4163:2020.

imgonline-com-ua-CompressBySize-zettMgGrGUsie3Yu.jpg

 

Скачати форму графіка відпусток 2023

 

Коли потрібно починати складати графік відпусток

Кадровику невеликого підприємства, де працює менше 50 працівників, достатньо і двох тижнів, аби скласти графік відпусток та ознайомити з ним працівників. Якщо працівників — 50 і більше, починайте роботу раніше.
Нормативний граничний термін, щоб затвердити графік, — 5 січня прийдешнього року (п. 20 Типових правил внутрішнього трудового розпорядку для робітників і службовців підприємств, установ, організацій, затверджених постановою Державного комітету СРСР з праці та соціальних питань від 20.07.1984 № 213; далі — Типові правила). Мінсоцполітики наголошує, що Типові правила діють, отже строків дотримувати потрібно.
 

Шаблон графік відпусток на 2023 рік

 

Обов'язкові відпустки

Законодавство зобов'язує роботодавця скласти графік для щорічних і «чорнобильських» відпусток (ст. 10 Закону про відпустки, п. 6 Порядку використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою КМУ від 20.09.2005 № 936).
Включіть до графіка щорічні відпустки:
  • основну, зокрема невикористану за минулі роки,
  • додаткову за роботу із шкідливими та важкими умовами праці,
  • додаткову за особливий характер праці,
  • інші додаткові, передбачені законодавством (за стаж держслужбовцям, посадовим особам ОМС тощо).
Невикористані щорічні відпустки за минулі роки також мають бути включеними до графіка, адже без них ви не зможете відправити працівника у відпустку без його заяви. Не забувайте, що роботодавець, який має заборгованість по щорічних відпустках, порушує законодавство про працю.
 

Кого з працівників включити і як ознайомити

Включіть до графіка всіх працівників підприємства, незалежно від дати працевлаштування і статусу. Відсутність кожного з них може негативно вплинути на виробничі процеси. Тож запланувати потрібно відпустки всіх працівників, крім випадків, коли це неможливо зробити.

Закон про відпустки зобов'язує роботодавця довести графік до всіх працівників. Як це зробити — вирішуйте з огляду на чисельність працівників та розгалуженість структури підприємства.

 

 

Як вносити зміни до графіка

Зазвичай зміни до графіка відпусток потрібно вносити, якщо після початку року на роботу було прийнято нових працівників. Для цього достатньо оформити наказ про внесення змін до графіка відпусток та довести його до відома працівників, яких стосуються такі зміни.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді