Приклад складання Відомості та зразки Списків за новим Порядком військового обліку

Автор
аналітик Експертус Кадри, юрист із трудового права, сертифікований експерт із військового обліку
Із 5 січня 2023 року паперову картотеку військовозобов’язаних та призовників дещо змінили. Усі новели законодавства пояснили юрист із трудового права, сертифікований експерт із військового обліку Юлія Видиборець та розробники нового Порядку — представники Генерального штабу Збройних Сил України. У матеріалі Ви знайдете списки військовозобов’язаних зразок та зразкову відомість оперативного обліку призовників військовозобов’язаних та резервістів.

Відтепер паперова картотека військовозобов’язаних та призовників має дві нові облікові форми:

  • списки персонального військового обліку;
  • відомість оперативного обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Передплатники системи «Експертус Кадри» вже мають змогу завантажити всі потрібні зразки (зразок відомості військовозобов’язаних  і зразок списку військовозобов’язаних)  та отримати інструкцію як скласти Списки військовозобов’язаних швидко та коректно.

Врахуйте, що персональне військове облікування громадян за місцем роботи, а також їх виключення з такого обліку слід здійснювати лише після взяття (зняття, виключення) зазначених громадян на військовий облік (з військового обліку) у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. Формуйте списки передусім на підставі військово-облікових документів, в яких вказано відповідний ТЦК, де працівник перебуває на обліку.

Складання Списків

Списки призовників військовозобов’язаних та резервістів мають бути складені окремо за такими групами :

Список військовозобов’язаних (резервістів) офіцерського складу:

Приклад складення Відомості та зразки Списків за новим Порядком військового обліку

СКАЧАТИ

 

Список військовозобов’язаних (резервістів) рядового, сержантського та старшинського складу:

Приклад складення Відомості та зразки Списків за новим Порядком військового обліку

СКАЧАТИ

Список військовозобов’язаних та резервістів з-поміж жінок

Інформацію до Списку військовозобов’язаних та резервістів з-поміж жінок потрібно вносити, зважаючи на військове звання.

Список призовників

Приклад складення Відомості та зразки Списків за новим Порядком військового обліку

СКАЧАТИ

Як скласти Відомість

Відомість складають на основі інформації, що місять Списки. Тобто, показники обраховують математично. Якщо призовників, військовозобов’язаних або резервістів приймають на роботу/звільняють, скоригувати інформацію у Відомості потрібно у п’ятиденний строк, тому зручніше вести Відомість в електронній формі.
Скласти Відомість допоможе зразок від експертів.
 
Приклад складення Відомості та зразки Списків за новим Порядком військового обліку
 

Які працівники підлягають обліку

Військовий облік поділяється на облік:
      • призовників;
      • військовозобов’язаних;
      • резервістів.
Апріорі кожного працівника чоловічої статі потрібно розглядати як призовника або військовозобов’язаного. Виняток — чоловіки, яких виключили з військового обліку (на підставі рішення військово-лікарської комісії, після досягнення граничного віку перебування у запасі, через засудження до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину).
У військово-облікових документах таких осіб стоятиме позначка про виключення з військового обліку на підставі частин 3, 4, 6 пункту 6 статті 37 Закону № 2232. Вони — не військовозобов’язані.
З жінками алгоритм інший. Жінок, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку станом на 05.01.2023, можна приймати на роботу як невійськовозобов’язаних до кінця 2026 року. Військовий облік жінок, які стали на військовий облік до 05.01.2023 ведуть на загальних підставах.


ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК ЖІНОК

Документи-підстави для військового обліку:

        • для призовників — посвідчення про приписку до призовної дільниці;
        • для військовозобов’язаних — військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;
        • для резервістів — військовий квиток.

Форми обліку

Персональний військовий облік з 05.01.2023 ведуть за списками персонального військового обліку (далі — Списки). Інформацію про чисельність призовників, військовозобов’язаних та резервістів вносять до Відомості оперативного обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (далі — Відомість).
 
Вести облік можна в електронних та/або паперових формах. Щороку до 25 січня (станом на 1 січня) електронні Списки та Відомість, потрібно роздрукувати. Документи підписує керівник підприємства та особа, відповідальна за ведення військового обліку, реєструє служба діловодства.
Як призначити відповідального за військовий облік
До Списків кожної групи потрібно сформувати справу, у якій зберігатимуться копії військово-облікових документів призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Ще одну справу потрібно сформувати для копій військово-облікових документів працівників, які виключені з військового обліку до досягнення граничного віку перебування в запасі.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді