Військовий облік жінок

Автор
порталу «Кадровик-01»
Військовий облік жінок в Україні — тема, яка є досить актуальною останні кілька років. Найбільш актуальні питання: граничний вік перебування на військовому обліку жінок; що містить нова редакція наказу про військовий облік жінок; перелік професій жінок на військовий облік; алгоритм взяття на військовий облік жінок. Усе про військовий облік жінок року читайте у статті, що підготували наші експерти.

Хто має стати на облік

Основою нормативно-правового регулювання стосовно правовідносин, пов’язаних з військовим обліком, є Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (далі — Порядок), затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487. Відповідно до пункту 21 Порядку жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність підлягають взяттю на військовий облік. Таким чином, спеціальності за якими жінок беруть на військовий облік чітко передбачені чинним законодавством. Разом з тим, жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, перелік яких затверджений Міноборони за власним бажанням теж мають можливість на військове облікування.

Військовий облік жінок 2022 року підпадав неодноразовому реформуванню, а тому ще одним важливим у даному аспекті є Закон України «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних» від 07.10.2022 № 2664-ІХ (далі — Закон № 2664).

Як відомо, офіційне взяття на військовий облік жінок мало би розпочатися з 01 жовтня 2022 року. З цієї дати Головнокомандувач ЗСУ повинен був забезпечити процедуру згідно з Переліком спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, затвердженим наказом Міноборони від 11.10.2021 № 313 (далі — Перелік). Так скеровує частина перша пункту 3 наказу Міноборони «Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 11 жовтня 2021 року № 313» від 07.02.2022 № 35.

Військовий облік жінок з 1 жовтня 2023 року передбачає безальтернативний обов’язок стати на облік усіх жінкок-медикинь, тобто лікарок, медсестр, стоматологинь, акушерок, фармацевток, віком від 18 до 60 років. Особливість полягає в тому, що спеціальність враховується і за дипломом, і за фактичним місцем роботи. Також на облік можуть ставати жінки інших професій — поки що тільки добровільно.

Важливо!

Військовий облік жінок з медичною освітою — це не мобілізація, а виконання норм закону та узагальнення даних про наявний резерв фахівців медичної галузі в державі.

Відтак, положення висвітлені в Наказі № 35 грунтуються на нормах, закріплених у Законі № 2664 та всіляко деталізують їх. Військовий облік жінок перелік професій яких закріплений у Переліку, здійснюється за умови, що жінка не досягла 60 років та військово-лікарська комісія (ВЛК) визнала жінку придатною до військової служби за станом здоров’я.

blok_3.jpgВажливо, що інвалідність, встановлена жінці, не дає підстав автоматично вважати, що жінка    непридатна до військової служби. ВЛК може оцінити її стан здоров’я інакше. 
Взяття на військовий облік жінок з інвалідністю

Військовий облік жінок, перелік професій яких споріднений із відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міноборони, — здійснюється за їх бажанням.

Отже, відповіді на поширені питання:

  • військовий облік жінок до якого віку — 60 років;
  • військовий облік жінок професії — медичні або фармацевтичні;
  • військовий облік жінок добровільно — зі спеціальністю та/або професією, спорідненою з відповідною військово-обліковою спеціальністю, перелік яких затверджений Міноборони;
  • яких жінок беруть на військовий облік — до 60 років та придатних до військової служби за станом здоров’я згідно висновку ВЛК.

Що повинен зробити відповідальний за військовий облік

Заклади освіти, де готують медиків, за два місяці до завершення навчання подають списки випускників до районних (міських) територіальних центрів комплектування.

Такі списки є безпосередньою підставою для оформлення жінкам тимчасового посвідчення військовозобов’язаної (без визначення ступеня їх придатності для виконання військового обов’язку й відмітки про взяття на облік). На основі списку вносять інформацію до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних і резервістів.

Тимчасові посвідчення військовозобов’язаної видають у територіальні центри комплектування, на території відповідальності яких розташовані заклади освіти. Строк дії таких посвідчень — 30 діб. Жінки, які отримали тимчасові посвідчення, повинні впродовж семи днів із дня отримання прийти до районного (міського) центру комплектування за місцем прописки чи реєстрації, щоб стати на військовий облік.

Згідно з п. 51 Постанови КМУ № 1487, жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку в ТЦК та СП, не отримували військово-обліковий документ, можуть працевлаштовуватися як невійськовозобов’язані до кінця 2026 року.



Правда і фейки про військовий облік жінок-медиків

У той же час роботодавці, які прийняли на роботу жінок, що здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю і не перебувають на військовому обліку, мають сповістити про прийняття на роботу жінки відповідний ТЦК та СП. 

Непрацевлаштовані жінки мають прийти до територіального центру самостійно.

Працівниці, які можуть стати на військовий облік за бажанням, наразі не потребують особливої уваги роботодавця. Однак у правилах внутрішнього трудового розпорядку передбачте обов’язок працівниць повідомляти роботодавця про взяття на військовий облік, щоб відповідальний за ведення військового обліку мав цю інформацію та можливість виконувати заходи з військового обліку.
Табель обліку робочого часу: як правильно вести
 

Військовий облік для жінок слід починати з аудиту задля встановлення наявності на підприємстві суб’єкта облікування. Перевірте:

  • штатний розпис. Так одразу зрозумієте, які посади вимагають наявності медичної або фармацевтичної освіти;
  • особові картки П-2.

Питання взяття на військовий облік жінок в умовах воєнного стану потребує детального інформування. Щоб швидко та правильно здійснити військовий облік жінки, скористайтеся наступним алгоритмом: 

 1. Складіть таблицю, якщо працівниць із медичною чи фармацевтичною освітою виявиться багато:
Прізвище, ім’я, по-батькові працівниці Дата вручення повідомлення про необхідність з’явитися до Територіального центру комплектування (далі — ТЦК) для розв’язання питання про взяття на військовий облік Відмітка про одержання військово-облікових документів Відмітка про заповнення та долучення П-2 до картотеки призовників та військовозобов’язаних Примітки
2. Складіть повідомлення працівницям про необхідність з’явитися до ТЦК для розв’язання питання про взяття на військовий облік. 
Вручайте повідомлення під підпис. Якщо жінка відмовиться отримати повідомлення, заактуйте. Так само складіть акт, якщо жінка візьме повідомлення, але відмовиться проставити підпис про отримання.
3. Отримайте від працівниць видані ТЦК військово-облікові документи
4. Заповніть в особовій картці П-2 розділ ІІ«Відомості про військовий облік», долучайте їх до картотеки.
5. Ознайомте військовозобов’язаних жінок із правилами військового обліку.
6. Повідомте ТЦК про жінок, які у визначені строки не надали військово-облікових документів

Як приймати жінок на роботу під час воєнного стану

У 2023 році залишається незмінним правило, що кандидат на посаду повинен надати військово-облікові документи, а роботодавець — перевірити наявність військово-облікового документа та відмітки в ньому про взяття на військовий облік.

Якщо посада, на яку претендує жінка, вимагає наявності медичної чи фармацевтичної освіти, все очевидно — претендентка на працевлаштування має надати військово-обліковий документ.

Як ознайомити працівників з кадровими документами

У разі, коли робота не потребує таких знань і роботодавець позбавлений права вимагати інформацію, потрібно скласти повідомлення, у якому йтиметься, що медики, фармацевти, жінки, які стали на облік добровільно, мають надати при прийнятті на роботу військово-обліковий документ. А відмітка про ознайомлення наприкінці документа, у 2023 році зможе убезпечити одразу від порушень законодавства про працю та у сфері військового обліку.  Адже законом передбачено за порушення правил, що регулюють військовий облік жінок відповідальність: адміністративну та кримінальну.

Військовий облік жінок 2024

Військовий облік жінок 2024 року —  результат постійного удосконалення цього інституту. Слідкуйте за нашими оновленнями матеріалу та будьте в курсі законодавчих та правозастосовчих змін стосовно ведення військового обліку жінок 2024, які висловили таке бажання.



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді