Строки виплати відпускних

Автор
порталу «Кадровик-01»
Термін виплати відпускних часто викликає чимало питань. Коли виплачувати відпускні правильно? Як виплачуються відпускні? За скільки днів виплачуються відпускні? Щоб отримати відповіді на усі ці питання — читайте статтю.

Оплата відпускних регулюється частиною першою статті 21 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) та частиною 3 статті 115 КЗпП. Відтак, заробітна плата працівникам за весь час відпустки виплачується до початку відпустки, якщо інше не передбачено законодавством, трудовим або колективним договором.

ВАЖЛИВО!

Раніше діяла норма щодо того, коли виплачуються відпускні: виплата відпускних за три дні до початку відпустки. Зараз керуємося правилом — заробітна плата працівникам за весь час відпустки виплачується до початку відпустки.

На вимогу працівника у разі несвоєчасної виплати відпускних відпустку потрібно перенести (п. 2 ч. 1 ст. 11 Закону про відпустки).

Якщо працівника відкликають з відпустки, бухгалтерія нарахує зарплату із урахуванням тієї суми, що була нарахована на оплату невикористаної частини відпустки (ч. 3 ст. 12 Закону про відпустки).

Якщо відпускні виплатили, а відпустку перенесли через хворобу працівника, бухгалтерія зробить перерахунок.

Виплата відпускних: приклад

Виплата відпускних до початку відпустки: приклад

Якщо перший день щорічної основної відпустки (далі — відпустка) — 05.02.2024 (понеділок), то заробітну плату за час відпустки виплатіть не пізніше 02.05.2024 (п’ятниця). Адже, у разі якщо останній день строку виплати відпускних припадає на вихідний день, то виплатіть не пізніше останнього робочого дня тижня до початку відпустки.

Таким чином, заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується до початку відпустки, якщо інше не передбачено трудовим або колективним договором. Отже, відпускні виплачуйте у будь-який день до дня початку відпустки. Тобто виплата може бути проведена і за тиждень, і за три дні, і за день до початку відпустки. Конкретний день виплати перед відпусткою КЗпП не визначає. Разом з тим, зверніть увагу, що друга частина цієї норми містить умову «якщо інше не передбачено трудовим або колективним договором». Що це означає? Виплата відпустки за три дні  може бути законною і зараз, у тому разі, коли роботодавець встановив свої терміни виплати відпускних. Відповідно, якщо колективний або трудовий договір передбачає виплату, наприклад, «за три дні до початку відпустки», то така виплата буде правомірною.

Ірина Житкова шеф-редактор Експертус Кадри
Що змінилося та як застосовувати нові норми: як переносити вихідні, яким працівникам можна виплатити компенсацію за невикористану відпустку без звільнення, які відпустки не входять до стажу для щорічних відпусток, хто матиме право на нову відпустку до 60 к. дн., кому роботодавець зможе відмовити у відпустці, чи можна замінити оплачувані відпустки неоплачуваними та багато іншого.

Інші можливі строки виплати відпускних

Як виняток, відпускні можна виплатити одночасно з найближчою зарплатою, якщо про це просить працівник.

Чинні міжнародні договори України підлягають сумлінному дотриманню Україною відповідно до норм міжнародного права (ст. 15 Закону України «Про міжнародні договори України» від 29.06.2004 № 1906-IV).

Чинні міжнародні договори, згода на обов’язковість яких надана ВР України, є частиною національного законодавства (ч. 1 ст. 9 Конституції України).

Якщо міжнародним договором або міжнародною угодою, в яких бере участь Україна, встановлено інші правила, ніж ті, що їх містить законодавство України про працю, то застосовують правила міжнародного договору або міжнародної угоди (ст. 8-1 КЗпП).

Кожна особа, яка користується відпусткою, передбаченою в Конвенції про оплачувані відпустки від 24.06.1970 № 132 (далі — Конвенція), ратифікованій Законом України від 29.05.2001 № 2481-ІІІ, отримує за повний період цієї відпустки принаймні свою нормальну чи середню зарплату, нараховану відповідно до методу, що визначає компетентний орган влади або інший відповідний орган у кожній країні. Суми, що належать до виплати, виплачують зацікавленій особі до відпустки, якщо інше не передбачено в угоді, що стосується цієї особи і роботодавця (ст. 7 Конвенції).

Отже, за наявності окремої угоди між працівником і роботодавцем виплатити зарплату за час щорічної відпустки можна в інші строки, ніж визначено національним законодавством. Така угода може виникнути на підставі заяви працівника, узгодженої з роботодавцем.

Увага!

Якщо під час перевірки додержання законодавства про працю роботодавець надає заяви всіх працівників про перенесення дати виплати зарплати за час відпустки на день виплати зарплати, державний інспектор праці може дійти висновку про відсутність угоди і виключну ініціативу роботодавця щодо строків виплати.

Для того щоб розрахувати кількість днів невикористаної відпустки перед звільненням працівника, скористайтеся незамінним помічником — калькулятором кадровика.



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді