Відкликання працівника з відпустки

UA RU
Автор
порталу «Кадровик-01»
Досить часто на підприємствах, в установах та організаціях виникає потреба саме у конкретному працівнику, який перебуває у відпустці. І хоч незамінних немає, однак роботодавець змушений використовувати порядок відкликання з відпустки. Як правомірно здійснити відкликання з відпустки у зв'язку з виробничою необхідністю та що передбачає чіткий алгоритм дій як оформити відкликання з відпустки, читайте у статті.

Загальні відомості про відкликання з відпустки

Згідно з ч. 3 статті 12 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки), відкликання з щорічної відпустки допускається за згодою працівника лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства з додержанням вимог частини першої цієї статті та в інших випадках, передбачених законодавством. У разі відкликання працівника з відпустки його працю оплачують з урахуванням тієї суми, що була нарахована на оплату невикористаної частини відпустки.

ІРИНА ЖИТКОВА, шеф-редактор Експертус Кадри
Усього наразі існує понад 30 видів неоплачуваних відпусток. Було б зручно, якби всю інформацію можна було знайти у Законі України «Про відпустки». Насправді ж норми про деякі види відпусток «розкидані» по багатьох законах. Але я зібрала їх для вас в одній таблиці.

Важливо! Перевірте, чи використав (або — чи зможе використати) працівник у робочому році, за який він перебуває у щорічній відпустці, одну безперервну частину тривалістю не менше 14 календарних днів. Оскільки законодавство про відпустки вказує на можливість ділити щорічну відпустку на частини, але за умови, що безперервна тривалість однієї із таких частин становитиме 14 календарних днів.

Отже, перш за все, вирішить питання про правомірність відкликання. Виклик з відпустки має місце лише у разі перебування працівника у щорічній відпустці (основній або додатковій).

Увага!

Відкликання з відпустки без збереження заробітної плати НЕможливе.

Згода працівника на відкликання з відпустки

Перед тим, як документально оформити відзив з відпустки попросіть працівника надати письмову згоду на відкликання з відпустки, письмово або в електронній формі з використанням технічних засобів електронних комунікацій.

Врахуйте, що згода на відкликання з відпустки має містити підтвердження того, що працівник не заперечує проти відкликання та бажану дату, з якої планується використання залишку відпустки.

Разом з тим, у перший робочий день після відпустки у наказі про відкликання з відпустки працівник має поставити відмітку про те, що ознайомлений та не має заперечень.

Якщо працівник відпочиває за кордоном і дострокове повернення з відпустки для нього невигідне, будьте готові використати альтернативний варіант заміни відсутнього працівника. Наприклад, у разі неможливості відкликання з відпустки у зв’язку з виробничою необхідністю можна залучити сторонніх фахівців на підставі строкового трудового договору чи цивільно-правового договору.

Важливо! Відмова від відкликання з відпустки не є підставою для притягнення до дисциплінарної відповідальності.

Доповідна записка роботодавцю

Керівник відділу на ім’я роботодавця готує доповідну (службову) записку, в якій пояснює та обґрунтовує необхідність відкликання працівника з відпустки. Цей етап не обов’язковий, але доповідна може бути використана як підстава для наказу керівника. Також, працівник у нижній частині доповідної записки безпосереднього керівника ставить відмітку, що згоден на відкликання, дату й підпис.

Ольга Догадіна керівник експертної групи «Експертус Кадри», Київ
Під час війни потреба в дистанційному звільненні зросла. Тож, коли така ситуація трапиться з вами, то не застане вас зненацька.

Наказ про відкликання з відпустки

Після того як згоду працівника отримано та узгоджено відкликання з відпустки, роботодавець видає наказ, що містить розпорядження про відкликання з відпустки конкретного працівника. У такому наказі обов’язково зазначте:

  • підставу для відкликання з відпустки;
  • дату, з якої працівник має стати до роботи;
  • кількість невикористаних днів відпустки;
  • строк надання невикористаних днів відпустки.

Строк надання невикористаних днів відпустки у наказі можна вказати таким чином:

  • конкретні дати одразу після закінчення обставин, що спричинили відкликання (якщо відомо), або через деякий час. Додатковий наказ про надання відпустки не потрібен;
  • місяць, на який перенесено відпустку (у цьому разі наказ видайте на підставі заяви працівника).

Кадрова служба готує та подає на підпис роботодавцю проєкт наказу про відкликання працівника з відпустки. Порядок відкликання працівника з відпустки передбачає підписання та реєстрацію наказу  в Журналі реєстрації наказів з кадрових питань тимчасового строку зберігання, після чого наказ набуває юридичної сили. Ознайомте працівника з наказом під підпис.

Наказ про відкликання з відпустки СКАЧАТИ

Запис про відкликання з відпустки до картки П-­2 та зміни до графіка відпусток

Роботодавець зобов’язаний вести облік відпусток, що надають працівникам (ч. 12 ст. 10 Закону про відпустки).

Відмічайте відкликання з відпустки у особових картках працівників (типова форма № П-2, затверджена наказом Держкомстату та Міноборони від 25.12.2009 № 495/656; далі — картка П-2):

  • акуратно закресліть рискою попередній запис про кількість днів та дату закінчення відпустки;
  • нижче (або поряд) у відповідних графах вкажіть фактичну кількість наданих днів та дату закінчення відпустки;
  • навпроти нової дати у графі «Підстава, наказ № » зазначте номер і дату наказу про відкликання з відпустки.
Відкликання працівника з відпусткиЧитайте також: Оформлення відпустки на дітей

Заповнюйте усю документацію вчасно Адже, відомості про відпустку мають відповідати відомостям у наказі, а у разі зазначення фактичної дати закінчення відпустки (іншої, ніж передбачено наказом про її надання), дати відрізнятимуться. При наданні відпустки заповнюйте всі графи розділу «Відпустки».

Коригуючий запис про фактичну кількість днів використаної відпустки та день закінчення відпустки можна позначити іншим кольором, прийнятним у діловодстві (чорним, фіолетовим).

Нові дати відпустки, спричинені відкликанням відобразіть у графіку відпусток.



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді