Звільнення працівника за невідповідність займаній посаді

Звільнення працівника за невідповідність займаній посаді передбачено пунктом 2 статті 40 КЗпП. У зазначеній підставі звільнення йдеться виключно про виявлену невідповідність кваліфікації працівника займаній посаді або виконуваній роботі.

 

Підтвердження невідповідності займаній посаді

КМУ постановою від 27.12.2022 № 1449 затвердив «Порядок розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця (власника або уповноваженого ним органу, фізичної особи, яка використовує працю найманих працівників) у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я за наявності в нього права на призначення дострокової пенсії за віком» (далі — Порядок № 1449). Згідно з ним, підтвердити невідповідність працівника обійманій посаді за станом здоров’я може один з таких документів:
  • довідка закладу охорони здоров’я із заключним висновком лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) щодо зміни місця роботи;
  • повідомлення роботодавцю щодо групи інвалідності та її причини або виписка з акта огляду МСЕК  (Медико-соціальна експертна комісія), або індивідуальна програма реабілітації, якщо її надає особа;
  • медична довідка про проходження попереднього (періодичного) медогляду працівника певної категорії, яку видає комісія з проведення медоглядів закладів охорони здоров’я.

Зразок виробничої характеристики для працівника, який оформлює інвалідність у МСЕК

Приймаючи працівників на роботу, памятайте про настанови щодо збереження здоров’я працівників, передбачені КЗпП:

  • якщо робота протипоказана людині за станом здоров’я, укладати трудовий договір не можна;
  • якщо на роботу приймається особа з інвалідністю, потрібно враховувати рекомендації щодо трудової реабілітації в ІПР (індивідуальній програмі реабілітації);
  • медогляди працівників на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де потрібен професійний добір, проводяться за кошти роботодавця (це і попередній медогляд при прийомі на роботу, і періодичний). Найкраще для визначення тих категорій, які мають проходити медогляд, а також для визначення специфіки самого медичного огляду (регулярність, терміни тощо) керуватися настановами Міністерства охорони здоров'я.
image26
Ірина Житкова, експерт із кадрових питань, Київ
Тепер зможете звільняти прогульників, що тривалий час не виходять на зв’язок. У КЗпП передбачили таку можливість та інші підстави звільнення: у зв’язку зі смертю роботодавця-ФОП або працівника та якщо внаслідок бойових дій знищили майно роботодавця

Документи для звільнення у зв'язку з невідповідністю займаній посаді

Щоб звільнення працівника відбулося без порушень, мають бути дотримані такі вимоги:

  1. Працівника звільнили на підставі фактичних даних, які підтверджують, що внаслідок стану здоров’я або стійкого зниження працездатності він не може належно виконувати покладені на нього трудові обов’язки (їх виконання може бути протипоказане або ж небезпечне для членів трудового колективу чи громадян, яких обслуговує працівник).
  2. Такого працівника неможливо перевести (за його згодою) на іншу роботу.

Минулого року Верховний суд України, розглядаючи одну зі справ, пов'язаних зі звільненням за станом здоров'я, виокремив такі аспекти для встановлення:

  • чи було виявлено невідповідність працівника посаді або роботі через те, що стан працювати перешкоджав стан здоров’я;
  • чи може працівник належно виконувати свої трудові обов’язки;
  • чи не протипоказано виконання посадових за станом здоров’я;
  • чи пропонував роботодавець за його згодою перевести працівника на легшу роботу (тимчасово або без обмеження строку);
  • чи погодили звільнення виборний орган первинної профспілкової організації або представника на підприємстві.

Як запровадити зміни істотних умов праці на підприємстві

Як звільнити працівника за невідповідність займаній посаді

Якщо на підприємстві є відповідні вакансії, роботодавець зобов’язаний вжити заходів, щоб перевести працівника за його згодою на іншу роботу тимчасово чи без обмеження строку. 

Якщо ж таких вакансій немає, слід скласти відповідний акт (п. 3 Порядку № 1449). І вже в такій ситуації (або якщо працівник сам відмовляється від переведення) можна оформлювати наказ про звільнення.

У ситуації, коли працівникові медвисновком тимчасово рекомендована легша робота, підставою для звільнення може стати лише відмова такої особи від переведення (оскільки роботодавець може ввести відповідну посаду у разі потреби).

Наказ про звільнення працівника за станом здоров'я (зразок)

Звільнення працівника за невідповідність займаній посаді

СКАЧАТИ

Якщо ви звільняєте працівника через невідповідність за станом здоров'я, слід спиратися на п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП. При цьому слід виплатити вихідну допомогу (у розмірі середнього місячного заробітку). А якщо співробітник наперед використав щорічну відпустку, кошти за це не утримують.

У день звільнення працівнику потрібно видати копію наказу про звільнення та письмове повідомлення про нараховані та виплачені суми. Також слід провести повний розрахунок. До трудової книжки (якщо вона є у працівника і він вимагає це зробити) слід внести запис про звільнення.

Запис до трудової книжки про звільнення працівника за станом здоров'я

Звільнення працівника за невідповідність займаній посаді

СКАЧАТИ

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді