Приймаємо на роботу інженера з охорони праці: посвідчення і навчання

520

Запитання

Хочемо прийняти інженера з охорони праці, але ж він зможе виконувати обов’язки лише після проходження навчання з охорони праці та отримання посвідчення. У посвідченні вказують назву підприємства, де людина працевлаштована. Як тоді взяти на роботу працівника, який ще не отримав такого посвідчення?

Відповідь

Кваліфікаційні вимоги до інженера з охорони праці — повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст) без вимог до стажу роботи. Таку норму містить Випуск 1 «Професії працівників, які є загальними для всіх видів економічної діяльності» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Мінпраці від 29.12.2004 № 336 (далі — ДКХП). 

Мінікурс «Приймаємо на роботу: дії кадровика»

Як бачимо, інженеру з охорони праці не потрібно проходити навчання перед тим, як його приймуть на роботу

Порядок навчання та перевірки знань із питань охорони праці посадових осіб та інших працівників у процесі трудової діяльності визначає Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці (НПАОП 0.00-4.12-05), затверджене наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15 (далі — Типове положення). 

Керівники та спеціалісти служб охорони праці проходять спеціальне навчання та перевірку знань із питань охорони праці під час прийняття на роботу й періодично, один раз на три роки (п. 5.1 Типового положення). 

Позачергове навчання та перевірку знань посадових осіб, а також фахівців із питань охорони праці проводять, якщо працівника переводять на іншу роботу або призначають на іншу посаду, що потребує додаткових знань із питань охорони праці (п. 5.6 Типового положення). 

Отже, роботодавець укладає трудовий договір із працівником на посаді інженера з охорони праці, якщо він відповідає кваліфікаційним вимогам, визначеним у ДКХП, а після цього направляє його на спеціальне навчання з питань охорони праці.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163436

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1355

«Переведення» з сумісництва на основне місце роботи

Якщо необхідно оформити для працівника зміну роботи за сумісництвом на основне місце роботи, кадровики нерідко припускаються помилки, оформлюючи такий перехід як переведення. А як же правильно оформити таку процедуру?
30844