Як працювати з е-лікарняними у 2023 році

UA RU
Із жовтня 2021 року усі заклади охорони здоров’я формують е-лікарняні працівникам. Паперові лікарняні наразі виняток із правила. Із 01 січня 2023 року змінились строки та порядок розгляду е-лікарняних

 

 

Як роботодавцю працювати з е-лікарняними: що змінилося у 2023 році

Щоб перейти на е-лікарняні на підприємстві, видавати про це наказ не потрібно. За необхідності — внесіть зміни до локальних актів підприємства. Зокрема, якщо необхідно зафіксувати обов’язок працівників повідомляти про сформований медичний висновок, на підставі якого формується е-лікарняний, — внесіть зміни до ПВТР.

Intensyv_kadrovogo_obliku.png

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

 

Із 01.10.2021 повністю перейшли на роботу з Електронним реєстром листків непрацездатності. Із 01.01.2023 змінились строки та порядок розгляду е-лікарняних.
Роботодавець має:
    • 10 робочих днів, щоб призначити допомогу по тимчасовій непрацездатності;
    • три робочих дні, щоб призначити допомогу по вагітності та пологах.
 
Важливо! Із 01.01.2023 припинила свою діяльність комісія (уповноважений) із соціального страхування. Листки непрацездатності відтепер розглядає роботодавець або уповноважена ним особа.
image38

ЛІКАРНЯНІ

 

Як формують та видають е-лікарняні

Загальні правила формування е-лікарняних визначає Порядок видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затверджений наказом МОЗ від 17.06.2021 № 1234 (далі — Порядок № 1234).
Алгоритм такий:
    1. Працівник звертається до лікаря. 
    2. Лікар заповнює медичний висновок у Реєстрі медичних висновків в електронній системі eHealth. 
    3. На підставі медичного висновку формується е-лікарняний за умови, що пацієнт ідентифікований як застрахована особа в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування (п. 2 розд. ІІ Порядку № 1234).
 
Довідка про підтвердження місця роботиСкачати зразок за новим ДСТУ
 
Варто зазначити — е-лікарняний сформується на підставі інформації про основне місце працівника. Основне місце роботи Реєстр визначає за даними повідомлення про прийняття працівника на роботу (п. 2 розд. ІІ Порядку № 1234).
УВАГА! Якщо працівник не має основного місця роботи — е-лікарняний не сформується.

Е-лікарняний може мати один із п’яти статусів

Як працювати з е-лікарняними у 2023 році

РОЗГОРНУТИ ТАБЛИЦЮ

Робота з е-лікарняним на порталі ПФУ

У кабінеті роботодавця на порталі ПФУ ліворуч є розділ «Листки непрацездатності». Біля нього буде цифра в кружечку — кількість е-лікарняних у вашому кабінеті.
Як працювати з е-лікарняними у 2023 році
Натиснувши на розділ «Листки непрацездатності», відкриється вікно з параметрами пошуку. Можете задати потрібний період або ввести номер конкретного лікарняного, який шукаєте.
Якщо ж хочете побачити всі е-лікарняні, що є у вашому кабінеті, то нічого не заповнюйте, а просто натисніть на зелену кнопку «Пошук».
Як працювати з е-лікарняними у 2023 році
Перелік лікарняних з’явиться одразу під кнопкою «Пошук». Ви побачите номер кожного лікарняного, дату відкриття та закриття, статус лікарняного та ПІБ працівника. 
Щоби побачити більш детальну інформацію, натисніть на кружечок зі стрілочкою праворуч від ПІБ працівника. Це вся інформація, яка буде доступна роботодавцю.
Як працювати з е-лікарняними у 2023 році
Зверніть увагу, перші шість або сім цифр до дефіса в номері е-лікарняного, — це інформація про номер страхового випадку.

Як провести е-лікарняні на підприємстві

Щоби провести і оплатити е-лікарняний на підприємстві, керуйтеся алгоритмом.
1. Працівник звертається до лікаря для медичного огляду.
2. Лікар встановлює факт тимчасової непрацездатності та формує електронний медичний висновок у Реєстрі медичних висновків.
3. Як тільки лікар засвідчує медвисновок власним КЕП, медвисновок автоматично передається з HELSI до Реєстру е-лікарняних.
4. На підставі медвисновку автоматично формується е-лікарняний з унікальним номером. Е-лікарняний відображається в кабінеті працівника на порталі ПФУ і в кабінетах роботодавців, з якими працівник перебуває у трудових відносинах.
 
Intensyv_kadrovogo_obliku.png

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

 

5. Працівник отримує на телефон дві SMS:
    • від E-health про створення медичного висновку та його номер;
    • від ПФУ про сформований е-лікарняний, його номер і період дії.
6. Працівник повідомляє роботодавця про е-лікарняний. Порада кадровику — створіть групу у вайбері, в яку працівники пересилатимуть SMS.
7. Поки непрацездатність триває, е-лікарняний має статус «Закритий».
8. Якщо лікар вноситиме зміни до медвисновку, е-лікарняний змінить статус на «Помилково сформований» і відкриється новий е-лікарняний з уточненою інформацію.
9. Е-лікарняний уважається виданим через 7 днів після закриття (статус «Готовий до сплати»). З восьмого дня починається перебіг 10-денного строку, за який роботодавець має призначити допомогу по тимчасовій непрацездатності, та 3-денного строку — допомогу по вагітності та пологах.


ЗМІНИ У СОЦІАЛЬНОМУ СТРАХУВАННІ 2023
10. На восьмий день після дати закриття уповноважений із соціального страхування отримує на веб-порталі ПФУ довідку про страховий стаж.
11. Уповноважений із соцстраху розглядає е-лікарняний, ухвалює рішення про оплату, фіксує в протоколі.
12. Роботодавець оплачує непрацездатність. Якщо оплата непрацездатності або її частини — за кошти ПФУ, бухгалтер формує заяву-розрахунок і передає ПФУ.

Е-лікарняний у протоколі уповноважених із соцстраху

Матеріальне забезпечення за е-лікарняними призначайте протоколом уповноважених із соцстраху.
 
У розділі про призначення допомоги вкажіть ПІБ працівника та номер страхового свідоцтва, якщо воно є. У графі «Серія та номер листка непрацездатності» зазначте тільки номер е-лікарняного. Серії він не має.
Якщо Уповноважені одночасно призначають оплату за паперовими й електронними лікарняними, оформлюйте це одним протоколом.

 

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді