Трудовий договір ФОП з працівником: зразок та порядок оформлення

Автор
порталу «Кадровик-01»
Фізична особа — підприємець (ФОП) може самостійно здійснювати підприємницьку діяльність, а може використовувати працю найманих працівників. Бланк трудового договору між працівником і ФОП, порядок його заповнення та зразок у статті.

Якщо ФОП використовує найману працю, то для працівників він є роботодавцем, а відтак має дотримувати законодавства про працю.

КЗпП забороняє допускати працівника до роботи без укладення трудового договору (ст. 24 КЗпП).

В мирний час трудовий договір з ФОП обов’язково укладаємо в письмовій формі (п. 6 ч. 1 ст. 24 КЗпП). Форма трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю, затверджена наказом Мінпраці від 08.06.2001 № 260.

В період дії воєнного стану письмова форма трудового договору є необов’язковою (ч. 1 ст. 2 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX).

Окрім того, факт укладення трудового договору фіксує наказ (розпорядження) та повідомлення ДПС. Так скеровує частина 3 статті 24 КЗпП.

Процедура укладання письмового трудового договору з ФОП:

  • ФОП і працівник підписують 2 примірники письмового трудового договору. Один примірник залишається у роботодавця, другий — у працівника;
  • ФОП видає наказ про прийняття на роботу та повідомляє ДПС про прийнятого працівника.

Трудовий договір ФОП з працівником (бланк)

Трудовий договір ФОП з працівником (бланк)

СКАЧАТИ


Щоб легше зорієнтуватись у послідовності оформлення тих чи інших деталей договору, ми підготували для вас заповнений зразок трудового договору ФОП з працівником. У прикладі договору ФОП Тарасов приймає на роботу продавця непродовольчих товарів. Які зобов’язання закріплюються за працівником, а що зі свого боку гарантує фізична особа — підприємець, дізнайтеся зі зразка.

Трудовий договір між працівником і фізичною особою (зразок заповнення)

Трудовий договір між працівником і фізичною особою (зразок заповнення)

СКАЧАТИ

Розірвання трудового договору з ФОП

Оскільки ФОП укладає з працівниками письмові трудові договори, всі кадрові процедури (переведення, переміщення, звільнення тощо) він оформлює наказами, підставою до яких є додаткова угода до трудового договору.



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді