Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

Автор
юрист компанії IBC Legal Services
У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати

18 травня 2024 року в Україні сталася мобілізаційна реформа, пов’язана з упорядкуванням нормативних питань і порядків призову під час мобілізації, надання відстрочки, взаємодії органів державної влади у сфері мобілізаційної підготовки та мобілізації.

Наразі усі звикають до нових порядків призову під час мобілізації, а також потребують оновленого порядку отримання та оформлення відстрочки з мінімальними ризиками для них.

Відстрочка від призову на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період надається військовозобов’язаним з підстав, визначених статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Для розгляду питань надання військовозобов’язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період у ТЦК та СП утворюються комісії з питань надання відстрочки.

За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім деяких заброньованих та посадових (службових) осіб) особисто подають на ім’я голови комісії ТЦК та СП заяву в ТЦК про відстрочку від мобілізації за формою, що зазначена у даній статті (додаток 4 Постанови № 560), до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені нотаріально. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

Військовозобов’язані, які звернулися до ТЦК та СП з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією НЕ направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд НЕ направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

Відповідальність за порушення військового обліку

Відстрочка від мобілізації через інвалідність члена сім’ї оформлюється особам-військовозобов’язаним в таких випадках:

1. Якщо особи-військовозобов’язані зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду. В такому випадку оформляється заява на відстрочку через зайнятість постійним доглядом за батьком, дружиною або матір’ю.

2. Якщо особи-військовозобов’язані є опікунами особи, визнаної судом недієздатною.

3. Якщо особи-військовозобов’язані мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи. В такому випадку оформляється заява на відстрочку через інвалідність дружини або чоловіка.

4. Якщо особи-військовозобов’язані мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю III групи, встановленою внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів або за наявності у особи з інвалідністю III групи онкологічного захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів.

5. Якщо особи-військовозобов’язані мають мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю. В такому випадку оформляється заява на відстрочку через інвалідність одного з батьків або заява на відстрочку через інвалідність батьків дружини, або заява на відстрочку через інвалідність І групи тещі чи тестя.

6. Якщо у військовозобов’язаних жінок та чоловіків на утриманні перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи. В такому випадку оформляється відстрочка у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю.

7. Якщо у військовозобов’язаних є члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього підпункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи тощо.

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з інвалідністю члена сім’ї оформляється наступним чином.  Така заява на відстрочку, що зазначена у даній статті, заповнюється та підписується військовозобов’язаною особою особисто, після чого подається в ТЦК та СП.

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї: зразок

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї: зразок

СКАЧАТИ

Перелік документів, що подається разом з такими заявами зазначений у Порядку № 560.  

Для особистої консультації з мобілізаційних питань звертайтеся.

Лев Пирогов,

юрист компанії IBC Legal Services 



зміст

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді