Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

Автор
юрист компанії IBC Legal Services
У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати

Конституція України передбачає обов’язок громадян здійснювати захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України. Особливо актуальним цей обов’язок є в умовах воєнного стану. Проте не всі громадяни можуть ефективно захищати державу на прифронтових територіях та територіях, на яких ведуться активні бойові дії. Щоб підтримувати країну у воєнні часи, не приймаючи безпосередньої участі у активних бойових діях, громадянам необхідно мати право на заміну військової служби на альтернативну (невійськову) або мати право на відстрочку від призову під час мобілізації.

За загальним правилом заяву про відстрочку від призову на військову службу через інвалідність військовозобов’язаного під час мобілізації необхідно писати та подавати в семиденний строк (з моменту отримання підстави для відстрочки) органам, в яких перебуваєте на військовому обліку (ТЦК та СП). Для цього також потрібно надати документи, які підтверджують таке право на відстрочку згідно з Правилами військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. За порушення цього правила передбачена адміністративна відповідальність, проте наразі у органів військової юрисдикції і правоохоронних органів не вистачає часу на зайву бюрократію, щоб оформлювати порушників та притягати їх до адміністративної відповідальності за таке порушення.

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність: зразок

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

СКАЧАТИ

Якщо ви пропустили вищевказаний строк, то заяву про відстрочку від мобілізації за станом здоров’я з додатком (додатками) до неї необхідно подати до ТЦК та СП негайно з моменту вручення повістки. У випадку, якщо уповноважені особи ТЦК та СП відмовляються прийняти заяву, то необхідно її направити поштовим зв’язком до органу з описом вкладення та з повідомленням про вручення. Найбільш доцільний та безпечний варіант для військовозобов’язаних — направляти такі документи до ТЦК та СП, а не приходити туди особисто, оскільки в такому разі уповноважені особи органу, що здійснює військовий облік можуть, порушуючи права та законні інтереси громадянина, змусити його проходити військово-лікарську комісію чи вручити повістку. Також варто зазначити, якщо подається заява про відстрочку від мобілізації особисто в ТЦК та СП, то громадянину необхідно при собі мати військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного (у разі направлення поштовим зв’язком додається до заяви копія даного документу).  Після подання цієї заяви та додатків до неї заяву реєструють у журналі вхідної кореспонденції ТЦК та СП.

Проте слід зазначити, що кожен окремий випадок відносин ТЦК та СП і громадянина, що перебуває на військовому обліку є індивідуальним та в юридичній площині потребує додаткового вивчення для прийняття доцільно правильного рішення як діяти в конкретній ситуації.

Лев Пирогов,

юрист компанії IBC Legal Services 

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді