Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

Автор
юрист компанії IBC Legal Services
У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати

18 травня 2024 року в Україні сталася мобілізаційна реформа, пов’язана з упорядкуванням нормативних питань і порядків призову під час мобілізації, надання відстрочки, взаємодії органів державної влади у сфері мобілізаційної підготовки та мобілізації.

Наразі усі звикають до нових порядків призову під час мобілізації, а також потребують оновленого порядку отримання та оформлення відстрочки з мінімальними ризиками для них.

Відстрочка від призову на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період надається військовозобов’язаним з підстав, визначених статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Для розгляду питань надання військовозобов’язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період у ТЦК та СП утворюються комісії з питань надання відстрочки.

Юлія Видиборець аналітик Експертус Кадри, юрист із трудового права, сертифікований експерт із військового обліку
За два роки повномасштабної війни в Україні досі чи не найбільше запитань на Гарячій Лінії Кадровика — про порядок мобілізації та права військовозобов’язаних працівників. Тримайте відповіді експертів на запитання, що хвилюють ваших колег.

За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім деяких заброньованих та посадових (службових) осіб) особисто подають на ім’я голови комісії ТЦК та СП заяву в ТЦК про відстрочку від мобілізації за формою, що зазначена у даній статті (додаток 4 Постанови № 560), до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені нотаріально. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

Військовозобов’язані, які звернулися до ТЦК та СП з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією НЕ направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд НЕ направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

Заява на відстрочку від мобілізації багатодітним оформляється наступним чином. Заява на відстрочку багатодітному батьку або матері, що зазначена у нижче, заповнюється та підписується ним/нею особисто, після чого подається особисто в ТЦК та СП.

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

СКАЧАТИ

Перелік документів, що подається разом з заявою про відстрочку особами, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років:

свідоцтво про народження дітей (трьох і більше) із зазначенням батьківства військовозобов’язаного та один із документів: свідоцтво про реєстрацію шлюбу з матір’ю (батьком) дітей (трьох і більше) або рішення суду про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей з батьком (матір’ю), або рішення органу опіки і піклування про визначення місця проживання з тим із батьків, який є військовозобов’язаним, або письмовий договір між батьками про те, з ким будуть проживати діти та участь другого з батьків у їх вихованні, або рішення суду про встановлення факту перебування дитини на утриманні військовозобов’язаного відповідно до положень статті 315 Цивільного процесуального кодексу України, а також договір про сплату аліментів на дитину (якщо шлюб розірваний).

При цьому особи,  які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці, не мають права на відстрочку на цій підставі.

Для особистої консультації з мобілізаційних питань звертайтеся.

Лев Пирогов,

юрист компанії IBC Legal Services 



зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді