Періодичні психіатричні медогляди працівників навчальних закладів

Наразі МОН не затверджено списки виробництв, робіт, професій і посад в галузі освіти, за якими мають проводитись обов'язкові попередні та періодичні психіатричні огляди

Профспілка працівників освіти і науки України (далі — Профспілка) нагадала, що періодичність проведення психіатричних оглядів визначається Переліком медичних психіатричних протипоказань щодо виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), що можуть становити безпосередню небезпеку для особи, яка провадить цю діяльність, або оточуючих, затвердженим постановою КМУ від 27.09.2000 № 1465 (далі — Перелік № 1465).

Психіатричні медичні огляди працівників навчальних закладів всіх типів та форм власності, працівників дитячих оздоровчих закладів, працівників будинків дитини, дитячих будинків проводяться один раз на п’ять років (п. 12 Переліку № 1465).

Обов’язкові попередні та періодичні психіатричні огляди працівників, зазначених, зокрема, у пункті 12 Переліку № 1465, проводяться за списками виробництв, робіт, професій і посад, що затверджуються відповідними міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади за погодженням з уповноваженими представниками всеукраїнських профспілок, їх об’єднань та всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців (п. 2 приміток до Переліку № 1465).

Наразі списків виробництв, робіт, професій і посад в галузі освіти, що мають погоджуватися з ЦК Профспілки, МОН не затверджено.

Окрім того, Профспілка зауважила, що претенденти для участі у конкурсі на заміщення посади керівника вищого навчального закладу, окрім інших документів, подають і довідку про проходження попереднього (періодичного) психіатричного огляду, яка видається відповідно до Порядку проведення обов’язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів, затвердженого постановою КМУ від 27.09.2000 № 1465 (п. 10 Методичних рекомендацій щодо особливостей виборчої системи та порядку обрання керівника вищого навчального закладу, затверджених постановою КМУ «Деякі питання реалізації статті 42 Закону України «Про вищу освіту» від 05.12.2014 № 726).

Ольга Савченко,
експерт Експертус: Кадри

За інформацією Профспілки працівників освіти і науки України

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
120668

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45114

Як зробити запис в трудовій книжці про звільнення за власним бажанням

Запис про звільнення за власним бажанням в трудовій книжці повинен відображати точне формулювання законодавчої норми про звільнення з цієї причини. Які варіанти запису про звільнення за власним бажанням можуть бути та зразки таких записів, — у статті.
121320

Посадова інструкція заступника директора: як скласти

Заступник директора — це та людина, яка може повністю взяти на себе повноваження керівника за його відсутності. Як засвідчує практика, обов’язки заступників далеко не завжди відповідають тим, які визначено для перших керівників. Який обсяг завдань, обов’язків і прав доцільно передбачити в посадових інструкціях заступників директора підприємства? Відповіді знайдете у статті.
41063

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді