Право на допомогу по догляду за дитиною у разі працевлаштування за договором підряду

Чи може жінка працевлаштуватися за договором підряду під час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку?

Відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.1992 № 2811-XI допомогу при народженні дитини та допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного із 1 липня 2014 року об’єднано в допомогу при народженні дитини, яку призначають в єдиному розмірі.

Проте допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку мають особи, яким призначено допомогу при народженні першої дитини (народженої до 30.06.2014), що виплачується 24 місяці. На наступні 12 місяців призначатиметься допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку в розмірі 130 грн.

Якщо отримувач допомоги вирішив працевлаштуватися або вийти на попереднє місце роботи, допомога у розмірі 130 грн. припиняється (абз. 9 п. 13 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2001 № 1751; далі — Порядок № 1751).

Але серед умов припинення такої виплати не зазначено, що при укладенні договору підряду під час перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку жінку позбавлено права на отримання допомоги при народженні дитини чи допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку в розмірі 130 грн. Тому жінка може працювати за договором підряду, будучи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.


До відома!
Умови припинення виплати допомоги при народженні дитини (абз. 16 п. 13 Порядку № 1751):

•          позбавлення отримувача допомоги батьківських прав;

•          відмова отримувача допомоги від виховання дитини;

•          нецільове використання коштів і незабезпечення отримувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини;

•          відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав;

•          тимчасове влаштування дитини на повне державне утримання, крім дітей, які народилися під час перебування матері в слідчому ізоляторі або установі виконання покарань за умови перебування дитини разом з матір’ю;

•          припинення опіки або звільнення опікуна від його повноважень щодо конкретної дитини;

•          перебування отримувача допомоги у місцях позбавлення волі за рішенням суду;

•          усиновлення дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування;

•          смерть дитини;

•          смерть отримувача допомоги;

•          виникнення інших обставин.



Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді