Скорочення пенсіонера з інвалідністю: чи правомірно

Інваліди війни та громадяни похилого віку, при рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації мають переважне право залишатися на роботі при скороченні у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці

Законом України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» від 16.12.1993 № 3721-XII (далі — Закон № 3721) передбачено соціальні гарантії для пенсіонерів.

За цим законом, громадяни похилого мають право працювати нарівні з іншими громадянами. А відмовляти у прийнятті на роботу або звільняти з ініціативи роботодавця через досягнення працівником пенсійного віку — заборонено.

Громадянами похилого віку вважаються:

  • чоловіки і жінки, які досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV;
  • особи, яким до досягнення зазначеного пенсійного віку залишилося не більше півтора року (ст. 10 Закону № 3721).

Водночас Законом України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні від 21.03.1991 № 875-XII (далі — Закон № 875) визначено рівність інвалідів з іншими громадянами у різних сферах соціального життя. До того ж, для підприємств установлено норматив робочих місць для інвалідів — 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб — у кількості одного робочого місця (ч. 1 ст. 19 Закону № 875). Тому роботодавець повинен створювати робочі місця для інвалідів та працевлаштовувати їх.

У разі, якщо скорочено чисельність чи штат працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, то переважно залишають на роботі працівників з вищою кваліфікацією і продуктивністю праці (ч. 1 ст. 42 Кодексу законів про працю України; далі — КЗпП).

Працівника-пенсіонера, якому встановлено інвалідність, можна звільняти у зв’язку зі скороченням чисельності або штату, дотримавши норм законодавства. Постановою Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.1992 № 9 визначено, що при розгляді трудових спорів, пов’язаних зі звільненням за пунктом 1 статті 40 КЗпП, з’ясовується:

  • чи дійсно було скорочення чисельності або штату працівників;
  • чи додержано роботодавцем норм законодавства, що регулюють вивільнення працівника;
  • які є докази щодо змін в організації виробництва і праці, а також щодо відмови працівника від переведення на іншу роботу;
  • чи мав роботодавець можливість перевести працівника (за його згодою) на іншу роботу в тій самій організації;
  • чи попереджували працівника про наступне вивільнення за два місяці;
  • чи не користувався вивільнюваний працівник переважним правом на залишення на роботі.

До відома!

Інваліди війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 № 3551-XII, при рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації мають переважне право на залишення на роботі при скороченні чисельності чи штату працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці та на працевлаштування у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці (п. 5 ст. 42 КЗпП).

Також пенсіонери можуть мати додаткові пільги згідно із Законом України «Про соціальний захист дітей війни» від 18.11.2004 № 2195-IV (далі — Закон № 2195): громадяни, яким на час закінчення Другої світової війни (02.09.1945) було менше 18 років, отримали статус дітей війни і відповідні соціальні гарантії. Пенсіонери, які одночасно є дітьми війни, мають право на переважне залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працівників (ст. 5 Закону № 2195).

Звільнення інваліда за ініціативою адміністрації з мотивів інвалідності не допускається, за винятком випадків, коли за висновком медико-соціальної експертизи стан здоров’я інваліда перешкоджає виконанню професійних обов’язків, загрожує здоров’ю і безпеці праці інших осіб, або продовження трудової діяльності чи зміна її характеру та обсягу загрожує погіршенню здоров’я інвалідів (ч. 3 ст. 17  Закону № 875). Трудовий договір у цьому разі розривають на підставі пункту 2 статті 40 КЗпП.

Отже, дотримавши зазначених норм законодавства, звільнити працівника-пенсіонера, якому встановлено інвалідність, у зв’язку із скороченням чисельності або штату, може бути правомірним.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді