Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю

UA RU
Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Протягом року кадрові служби пильнують, аби на підприємстві працювали особи з інвалідністю у кількості, що відповідає нормативу робочих місць. Однак дуже часто з’ясовується, що норматив не виконано. Одна з причин — оскільки у розрахунку беруть участь усереднені показники, після заокруглень фактична чисельність осіб з інвалідністю виявляється меншою, аніж планували. Як уникнути такої проблеми?

Увага!

Роботодавці не подають звіт № 10-ПОІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю», але норматив із працевлаштування осіб з інвалідністю виконують і надалі.

Оскільки недостатня кількість працевлаштованих осіб з інвалідністю тягне за собою адміністративно-господарські санкції на роботодавця, відстежувати виконання нормативу робочих місць для інвалідів необхідно періодично за певною методикою, а не залишати це на останній місяць календарного року.

Виконанням нормативу робочих місць вважається працевлаштування підприємством осіб з інвалідністю, для яких це місце роботи є основним.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Гарантії працівникам з інвалідністю», який відбудеться 15 лютого. Спікер — керівник експертної групи «Експертус Кадри» Ольга Догадіна. У програмі — документи, які повинна надати особа з інвалідністю при працевлаштуванні, гарантії щодо умов праці, відпустки працівникам з інвалідністю, залучення до роботи в нічний час, вихідні дні. Також відповіді на важливі питання: якими мають бути дії роботодавця, якщо працівнику встановили інвалідність, як виконати норматив з працевлаштування осіб з інвалідністю та уникнути адміністративно-господарських санкцій.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Гарантії працівникам з інвалідністю

Норматив працевлаштування осіб з інвалідністю

З метою працевлаштування осіб з інвалідністю використовують відповідні нормативи. Це зазначено у статтях 19 і 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.1991 № 875-XII (далі — Закон № 875).

Для підприємств, установ, організацій, у т. ч. громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю (далі — підприємство), встановлено норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 24 осіб — у кількості одного робочого місця.

Підприємства самостійно розраховують кількість робочих місць відповідно до нормативу і забезпечують працевлаштування інвалідів. При розрахунках кількість робочих місць округлюється до цілого значення.

Відповідальність за невиконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю

Невиконання нормативу з працевлаштування осіб з інвалідністю може дорого коштувати. Про це вже «попіклувався» Кодекс України про адміністративні правопорушення: окрім адмінштрафу у розмірі від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ч. 2 ст. 188-1 КпАП), що його сплатить посадова особа, яка приймає на роботу, штрафних санкцій зазнає і саме підприємство.

Працевлаштування і робота осіб з інвалідністю

Якщо середньооблікова чисельність працюючих осіб з інвалідністю за попередній рік менша, аніж установлено нормативом, підприємство сплачує до Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарські санкції: їх суму визначають в розмірі середньої річної заробітної плати на цьому підприємстві, — за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування особи з інвалідністю і не зайняте ним.

Для підприємств, фізичних осіб, у яких працює від 8 до 15 осіб, розмір санкцій визначають як половину середньої річної заробітної плати. Порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій тягне за собою нарахування пені. Пеня обчислюється виходячи зі 120% річних облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк.

Норматив із працевлаштування осіб з інвалідністю. Пам’ятка

Скачайте пам’ятку, створену нашими експертами та тримайте під рукою, щоб не припускатись помилок.

Норматив із працевлаштування осіб з інвалідністю

СКАЧАТИ

Розрахунок нормативу працевлаштування інвалідів за рік

Щоб убезпечити себе від неприємностей, пропонуємо покрокову методику розрахунку.

ЕТАП 1. Визначаємо середньооблікову кількість штатних працівників за рік.

ЕТАП 2. Визначаємо нормативну середньооблікову кількість штатних працівників, які мають інвалідність, за рік.

ЕТАП 3. Визначаємо фактичну середньооблікову кількість штатних працівників, які мають інвалідність, за рік.

ЕТАП 4. Порівнюємо нормативну і фактичну середньооблікову кількість інвалідів за рік.

А перевірити, чи виконало ваше підприємство квоту із працевлаштування інвалідів, можна швидко та зручно за допомогою калькулятора розрахунку квоти інвалідів.



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді